Događanja - Proslava Dana svjedoka vjere

 

Proslava Dana svjedoka vjere

Proslava Dana svjedoka vjere Dana: 24. 03. 2018

  • 24. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa – Anćela u Splitu

Obilježavanje dana

 

Dan svjedoka vjere u Katoličkoj Crkvi širom svijeta slavi se 24. ožujka, a počeo se obilježavati od 1993. godine, na dan kada je za vrijeme slavljenja sv. mise, ubijen salvadorski nadbiskup bl. Oscar Romero (+1980.), zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih, te pozvao i svoje svećenike da to isto učine. Nekoliko dana prije svoje smrti nadbiskup je izjavio: „Da, ubit će mene, ali neće ubiti istinu“. Sjećanje na njegovu hrabrost ostat će trajno u srcima njegova naroda i sviju nas. Na stotine i tisuće drugih misionara i misionarki, vjerovjesnika i pastoralnih djelatnika, vođeni istom Kristovom logikom: „Tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga“ (Mt 16,25), bili su, poput njega, ubijeni jer nisu htjeli odstupiti od evanđeoskih vrednota.

Ubijeni u 2017. godini

Na kraju građanske godine, novinska služba Zbora za evangelizaciju naroda, agencija Fides, objavljuje popis pastoralnih djelatnika koji su izgubili život na nasilan način tijekom posljednjih 12 mjeseci. U 2017. godini oko 215 milijuna kršćana u pedesetak zemalja bilo izloženo „snažnom, veoma snažnom ili žestokom“ progonu. U popisu zemalja koje se najokrutnije odnose prema kršćanima i dalje su: Sjeverna Koreja, Somalija, Irak i Sirija, a povremeno se ovom popisu pridruže i zemlje Jugoistočne Azije. Kao najčešći uzrok progona kršćana navode se islamski, hinduistički i budistički vjerski nacionalizam. Drugi uzrok, manje očigledan, je organizirani kriminal u npr. Meksiku i Kolumbiji jer ima još ovakvih zemalja, u kojima trgovci drogom uklanjaju sve koji im stanu na put, koji o tome propovijedaju i bore se.

U 2017. godini ubijena su 23 misionara (u 2016. 28). Osmu godinu za redom najveći se broj ubojstava bilježi u Americi, gdje je ubijeno 11 pastoralnih djelatnika (8 svećenika, 1 redovnik i 2 laika), potom u Africi, gdje je ubijeno 10 pastoralnih djelatnika (4 svećenika, 1 redovnica i 5 laika), te u Aziji, gdje su ubijena 2 pastoralna djelatnika (1 svećenik i 1 laik). U razdoblju od 2000. – 2016. godine, u svijetu su ubijena 424 pastoralna djelatnika, među kojima je 5 biskupa.

Godišnji izvještaj agencije Fides nastoji zabilježiti sve misijske djelatnike preminule nasilnom smrću, a ne izričito iz mržnje prema vjeri. Zbog toga se radije ne rabi termin „martiri-mučenici“, osim u njegovom etimološkom značenju „svjedoci“. Brojni su pastoralni djelatnici ubijeni u pokušajima otimačine ili krađe, izvršenim na okrutan način, u sredinama gdje vlada gospodarsko i kulturalno siromaštvo, moralno i okolišno propadanje, gdje su nasilje i ugnjetavanje postali pravilo ponašanja, u potpunom nedostatku poštovanja života i svakog ljudskog prava. Privremenim godišnjim izvještajima agencije Fides, od koje su podaci i preuzeti, valja još dodati dugi popis mnogih o kojima se možda nikada više neće saznati, ili čije se možda ni ime neće znati, a koji na svim krajevima svijeta trpe i životom plaćaju svoju vjeru u Isusa Krista. Prema statistici svake šeste minute umre jedan kršćanin.

Proslava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Papinska misijska djela pozivaju da molitvom obilježimo Dan svjedoka vjere, Dan kada se ujedno sjećamo i hrvatskih misionara koji su izgubili život poradi Krista. Za tu prigodu pripremljen je misijski križni put te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Materijali se mogu preuzeti na web stranici www.misije.hr.

Osobito bi se trebali sjetiti naših ubijenih misionara: fra Vjeke Ćurića, koji je ubijen 31. siječnja 1998. ispred crkve u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, s. Lukrecije Mamić, koja je ubijena 27. studenoga 2011. na vratima samostana sestara Službenica milosrđa, u mjestu Kiremba, u Burundiju. Sjećamo se i s. Clare Agano Kahambu, članice školskih sestara franjevki Krista Kralja provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita koja je 29. studenog 2016. ubijena u mjestu Bukavu, u DR Kongo.

Proslava Dana svjedoka vjere bit će 24. ožujka u samostanu službenica Milosrđa – Anćela u Splitu. Misno slavlje predvodit će generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji postoji određeni broj svećenika i osoba posvećenog života koji su svoj život posvetili svjedočenju vjere u misijskim krajevima, a svojom svećeničkom-redovničkom pripadnošću povezani su s Nadbiskupijom.

Želja organizatora je da se svake godine Dan svjedoka vjere slavi u drugim crkvama i samostanima iz kojih potječu naši misionari i misionarke, te da im se i na taj način pokaže ljubav i zahvalnost za njihov dar svjedočenja, za njihov rad te kroz molitvu i zajedništvo izraze osjećaji povezanosti i ohrabrenja.

 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi