Događanja - Opća skupština Reda propovjednika u Trogiru

 

Opća skupština Reda propovjednika u Trogiru

Opća skupština Reda propovjednika u Trogiru Dana: 15. 07. 2013

22. srpnja – 8. kolovoza 2013.

Opća skupština, u 800. godina povijesti Reda, po prvi puta se održava u Hrvatskoj.

U sklopu pripreme za proslave 800. obljetnice potvrde Dominikanskog reda (Red propovjednika – Ordo praedicatorum) Hrvatska dominikanska Provincija domaćin je velikog događaja na razini cijeloga Reda. Opća skupština Reda (Capitulum generale) – najviše zakonodavno tijelo Reda – održat će se od u Trogiru. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata. Povijesni je to događaj, jer se Opća skupština u 800. godina povijesti Reda po prvi puta održava u Hrvatskoj.

Opća skupština definitora počet će 22. srpnja, na blagdan svete Marije Magdalene, suzaštitnice Reda, jutarnjom Euharistijom i zazivom Duha Svetoga, koju u samostanskoj crkvi Sv. Križa na Čiovu predslavi Učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadoré, uz koncelebraciju dvojice svojih predšasnika fr. Timothyja Radcliffea (Engleska) i fr. Carlosa Azpiroza Coste (Argentina).

Skupština u Trogiru nastavit će promišljati o obnovi i restrukturiranju Reda na temelju odluka i smjernica Opće skupštine u Rimu 2010. Osam povjerenstava određuju okosnice rada braće na Skupštini: Jubilej 2016. i obnova Reda, Konstitucije Reda, propovijedanje, formacija, studij, zajednički život, uprava i restrukturiranje Reda te ekonomija.

Radni dio Skupštine odvijat će se uglavnom u dvorani hotela „Sveti Križ“ na Čiovu, a liturgijska slavlja u samostanskoj crkvi Svetog Križa nasuprot hotelu.

U okviru Skupštine predviđeno je i nekoliko događaja izvan mjesta održavanja Skupštine.

U nedjelju 28. srpnja sudionici će posjetiti šibenskog biskupa mons. Antu Ivasa, franjevački samostan na Visovcu i slapove Krke.

Sudionici Skupštine svečano će proslavit u Trogiru 3. kolovoza blagdan bl. Augustina Kažotića. Euharistijsko slavlje, ispred samostana sv. Dominika i uz kip Blaženika, u 18:30 sati predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Skupština će završiti proslavom svetkovine utemeljitelja Reda propovjednika, svetog Dominika, 8. kolovoza u samostanskoj crkvi u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje u 18:30 sati predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Tom će prigodom tri dominikanca, od kojih dvojica iz Hrvatske dominikanske provincije, položiti redovničke zavjete u ruke Učitelja Reda.

Pokrenut je službeni portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org. Portal će redovito donositi kroniku događanja i zasjedanja te video zapise i fotogalerije.


Papa udijelio apostolski blagoslov Općoj skupštini dominikanskog reda 

Za božanske milosti koje su potrebne za uspješno održavanje opće skupštine papa Franjo udijelio je svoj apostolski blagoslov Općoj skupštini dominikanskoga reda u Trogiru i cijelom Redu. Brzojav, upućen je Učitelju Reda fr. Bruni Cadoreu, uime Svetog Oca potpisao je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice.

"Prigodom Opće skupštine definitora Reda propovjednika koja se održava u Trogiru u Hrvatskoj, u sklopu godine vjere, Vrhovni svećenik Franjo, zahvalan za osjećaje sinovske privrženosti njegovu učiteljstvu, upućuje sudionicima srdačne i iskrene želje, zazivajući pomoć Duha Svetoga i moli da ova važna skupština pobudi obnovljenu težnju za svetošću i vjernost idealima posvećenog života za izgradnju Kraljevstva Božjeg u velikodušnom služenju Crkvi, slijedeći posebnu karizmu Reda i svijetli primjer časnog oca sv. Dominika i svih svetih Dominikanske obitelji. Njegova Svetost prati te želje posebnim spomenom u euharistijskom slavlju i dok traži da molite za njega, po zagovoru Djevice Marije, Kraljice Krunice, od srca zaziva na Vas i braću okupljenu na Skupštini apostolski blagoslov šireći ga radosno na cijeli Red", piše u brzojavu koji u cijelosti prenosi mrežna starnica www.dominikanci.hr. Skupština se održava od 22. srpnja do 8. kolovoza u Trogiru.

Opća skupština, vrhovni autoritet u Dominikanskom redu, je zbor braće predstavnika svih provincija Reda, koji se okupljaju kako bi raspravili i definirali sve što se odnosi na opće dobro cijelog Reda. Kada je potrebno, Opća skupština također bira i Učitelja Reda. Od samih početaka Dominikanskog reda razlikuju se dvije vrste skupština: Skupština provincijala i Skupština definitora. Njima se dodaje Opća izborna skupština na kojoj zajedno sudjeluju provincijali i definitori.

 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Redovnički dani
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi