Vijesti - Svečani zavjeti dvojice kapucina

 

Svečani zavjeti dvojice kapucina

Autor: ika
Objavljeno: 07. 10. 2017 - 15:25

Zavjete su položili fra Ivan Perić i fra Tadej Fabić

Na blagdan Kraljice sv. Krunice, 7. listopada, dvojica kapucina fra Ivan Perić i fra Tadej Fabić položili su svečane (doživotne) zavjete u Redu Manje braće kapucina. Misno slavlje sa zavjetovanjem u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu-Dubrava uz koju se nalazi i provincijalat Hrvatske kapucinske provincije, predvodio je kapucinski provincijal fra Jure Šarčević. U koncelebraciji su bili i provincijal slovenskih kapucina fra Vlado Kolenko, odgajatelj bogoslova fra Stjepan Bergovec, te više svećenika među kojima i talijanski kapucini koji su sudjelovali u formaciji zavjetovanika.

U prigodnoj propovijedi provincijal Šarčević istaknuo je simboliku što se zavjetovanje događa na blagdan Kraljice sv. Krunice te podsjetio da je cijeli Franjevački red, kao i njegov utemeljitelj sv. Franjo, izuzetno privržen i posebno štuje Presvetu Bogorodicu. Prije nego što je u svoje ruke primio svečane zavjete fra Ivana Perića i fra Tadeja Fabića, provincijal je okupljenima protumačio što u konkretnom redovničkom životu, te u skladu s kapucinskim konstitucijama znače zavjeti poslušnosti, siromaštva i čistoće. 

Na kraju mise pročitana je i čestitka krčkoga biskupa Ivice Petanjka. Izražavajući radost zbog zavjetovanja svoje subraće, biskup Petanjak podsjetio je na riječi dr. Tomislava Šagi Bunića, OFMCap koji je svečane zavjete nazvao novim krštenjem. Fra Ivanu i fra Tadeju također je ukazao na važnost bratskoga života u franjevačkome redu i prinos koji redovnici, franjevci-kapucini daju Crkvi i svijetu. Mladi ste, a karakteristika mladih jest da su radikalni. Neka vaša radikalnost bude oplemenjena vašom vjerom. Sve što činite, činite iz vjere i s vjerom u Gospodina koji sve vodi. Neka vaši pogledi ne budu skučeni, jer prostor u kojem vjera djeluje jest beskonačan. Otkrite ljepotu u predanju svoga života Gospodinu, a ona će se konkretizirati u ljubavi prema braći i bližnjima, prema ljudima kojima ćete biti poslani, istaknuo je biskup Petanjak u čestitki, te zavjetovanike potaknuo da budu otvorena srca i prate vjernike u njihovim traženjima i žalostima. Upozorivši da je sv. Franjo je napravio revoluciju u odnosima, biskup je posvjedočio da redovnici moraju biti svjedoci da je moguće – lijepo zajedno živjeti, ne kao otoci, nego kao braća. Oni koji nas promatraju razumjet će kakvi smo i bez riječi. Ljudi su umorni od riječi, oni žele vidjeti, osjetiti, susretati osobe koje su zajedno u Isusu Kristu, koji si pomažu, koji se vole! Taj naš redovnički put i rast se ne ostvaruje na brzinu. Svako ima svoj ritam hoda. Moramo naučiti poštivati druge i ne osuđivati ih, jer samo onaj koji je svoj život predao u službu braće, uložit će još veći trud da se stavi u službu braći, usprkos problemima i poteškoćama, zaključio je čestitku svojoj redovničkoj subraći krčki biskup.

Misnome slavlju nazočili su uz obitelj i prijatelje zavjetovanika i kapucinski i franjevački bogoslovi iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a pjevanjem ga je pratio župni zbor Anselmo Canjuga.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Akademija uz 150. obljetnicu dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo
  • 20. lipnja 2018. u 18 sati u Dvorani sjemeništa na Šalati, Voćarska 106

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi