Vijesti - „Sv. Benedikt i Lokrum”

 

„Sv. Benedikt i Lokrum”

„Sv. Benedikt i Lokrum” Autor: ika
Objavljeno: 01. 07. 2018 - 10:21

„Sv. Benedikt i Lokrum" naziv je programa održanog u nedjelju 1. srpnja na otoku Lokrumu u sklopu kojega su predstavljeni sv. Benedikt i život benediktinaca te najstarija i najznačajnija benediktinska opatija na dubrovačkom području, ona Sv. Marije na Lokrumu.

Povod događaju je obilježavanje blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, koji se slavi 11. srpnja. 

Nakon pozdrava ravnatelja Rezervata Lokrum Ivice Grileca, o idejama samog događaja „Sv. Benedikt i Lokrum" govorio je katedralni župni vikar don Marin Lučić koji je posvjedočio da kad je prije dvije godine sudjelovao u pokretanju skauta na području Dubrovačke biskupije, nazvani su po sv. Benediktu jer je za to dubrovačko područje on posebno važan. Kad su benediktinci prije više od 200 godina otišli s tih područja, taj svetac kao da je „stavljen sa strane", no ne može se osporiti činjenica da su benediktinci ostavili snažan trag na dubrovačkom području, rekao je don Marin. 

Uslijedila su dva predavanja. O benediktinskoj opatiji sv. Marije na Lokrumu govorila je mag. hist. art i mag. archaeol. Eva Žile koja je kazala da je opatija sv. Marija najstarija i najznačajnija benediktinska opatija na dubrovačkom području. Govorila je o kronologiji izgradnje samostana na Lokrumu i povijesti istraživanja, u sklopu čega je posebno obradila pitanja prve crkve, zatim zreloromaničke crkve i samostana, nakon toga gotičkog samostana, a na kraju i kraj života opatije. Obradila je i Maksimilijanov ljetnikovac. 

Predavanje „O sv. Benediktu i životu benediktinaca" imao je benediktinac o. Jozo Milanović iz samostana Sv. Kuzme i Damjana na otoku Pašmanu. Istaknuo je da se u vrijeme nastanka benediktinskog samostana vjerojatno nisu zvali benediktinci, nego samo monasi odnosno koludri, tek kasnije se nazivaju benediktincima. Kazao je da su on i njegova braća benediktinci po zavjetima redovnici, ali su posebno monasi. Kazao je da sv. Benedikt na kraju petog i početku šestog stoljeća, u društvenom neredu koji ga je okruživao, odgovorio na izazove svoga vremena. Benediktinci su prvo krenuli od sebe, svatko od njih „sebe stavlja u red", a onda to čine i zajednički u zajednici. Benediktinci slaveći Boga Stvoritelja ujedno poštuju Božja stvorenja, posebno čovjeka, kazao je benediktinac Milanović. 
Nakon predavanja svečano misno slavlje ispred crkvice Navještenja Blažene Djevice Marije na Lokrumu predvodio je o. Milanović, u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Stankom Lasićem i župnim vikarom Lučićem. 

Program „Sv. Benedikt i Lokrum" organizirala je Javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji s katedralnom župom Velike Gospe u Dubrovniku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Susret sestara juniorki

Od 6. do 8. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi