Vijesti - Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu

 

Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu

Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 19:06

U Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, od 23. do 25. ožujka održao se susret odgojitelja franjevaca konventualaca iz gotovo cijele srednje i zapadne Europe (Italija, Španjolska, Njemačka, Slovenija, Belgija, Engleska, Irska, Malta, Libanon i Hrvatska).

Taj susret organiziran je u suradnji s Generalnim tajništvom za odgoj u Redu na čelu s fra Louisom Panthiruvelilom, generalnim tajnikom. Susret je obuhvatio samo one odgojitelje postulanata (kandidata) iz europskih jurisdikcija koji se pripremaju i šalju svoje kandidate u novicijat u Asizu (Italija), srcu Reda franjevaca konventualaca. Susretu su nazočili i provincijali iz Slovenije fra Igor Salmič i Hrvatske fra Josip Blažević (kao domaćin) te Kustos iz Velike Britanije fra Ciprian Budau kao i Generalni definitor Reda i asistent za Federaciju Srednje Europe fra Miljenko Hontić. Tema susreta bila je „Usuglašavanje kriterija u početnoj fazi formacije“.

Kao uvod u prvi dan predavanje „Stupanj zrelosti mladih s kojima se susrećemo u našem društvu“ održao je fra Zbignew Wojcik, profesor na Antonianumu u Rimu i član tajništva za odgoj u Redu franjevaca konventualaca. Drugog dana predavanje „Kriteriji za ulazak u postulaturu (kandidaturu) prema smjernicama dokumenata Reda za odgoj“, održao je fra Louis Panthiruvelil, tajnik za odgoj na razini Reda OFMConv. I trećeg dana magister novaka u Asizu održao je predavanje: „Vrednovanje vremena postulature i novicijata u Asizu“. Nakon svakog predavanje slijedila je otvorena rasprava o svakoj izloženoj temi. Na kraju susreta osnovana je radna komisija koja će do lipnja načiniti novi Direktorij u kojem će biti sačinjen harmonizirani program formativnih kuća u Europi. Sudionici su u slobodno vrijeme sudjelovali na molitvenim i misnim slavljima samostana i župe sv. Antuna na Svetom Duhu. Jedno popodne bilo je iskorišteno za obilazak i upoznavanje nekih znamenitosti grada Zagreba te zagrebačke prvostolnice u kojoj su se manja braća franjevci konventualci zajednički pomolili za što skoriju kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi