Vijesti - Spomendan bl. Marije Propetoga Isusa Petković proslavljen u Zagrebu

 

Spomendan bl. Marije Propetoga Isusa Petković proslavljen u Zagrebu

Spomendan bl. Marije Propetoga Isusa Petković proslavljen u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 09. 07. 2018 - 10:23

Spomendan bl. Marije Propetoga Isusa Petković proslavljen je u ponedjeljak 9. srpnja euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Petra u Zagrebu u koncelebraciji s domaćim župnikom preč. Josipom Golubićem predvodio fra Mate Bašić. Na misi su se uz mnogobrojne vjernike okupile sestre kćeri milosrđa, njihovi suradnici, podupiratelji i dobročinitelji, te djeca iz DV „Marija Petković" s roditeljima.

Na početku slavlja fra Bašić podsjetio je kako ove godine slavimo i 15 godina od beatifikacije Marije Petković, istaknuvši da je ona prepoznavala Boga u drugima, u onima najmanjima, a to smo po njezinu primjeru pozvani i mi. U homiliji je opisao kako je blaženica shvaćala Božju Riječ i nastojala ju živjeti. Naveo je riječi koje je „Bratu Franji" za blaženicu zapisao fra Bonaventura Duda: „Marija Petković bijaše duša molitve i pokore, po uzoru na Krista raspetoga; vjerna nasljedovateljica Franje iz Asiza s kojim je mirne duše mogla govoriti 'Bog moj i sve moje'. Ona navješćivaše isto veliko obećanje koje je propovijedao sv. Franjo 'opsluživati Evanđelje i svojim primjerom potaknuti ljude na ljubav, molitvu i pokoru'".

Propovjednik je posvijestio kako blaženica nikada nije kazala da se svetost sastoji u karizmama ni u onim značajnijim, ni u najneznatnijim, već je poučavala da se svetost sastoji od ljubavi. „To nas dovodi do današnjeg Evanđelja u kojem slušamo o razgovoru Isusa i bogatog mladića. Taj mladić je smatrao da se spasenje može postići, kupiti svojim djelima. No, dok ne postane spreman spasenje prihvatiti vjerom neće ga moći dobiti. Isus mu kategorički odgovara vezano uz zapovijedi i nabraja samo one koje se odnose na druge. Time Isus potvrđuje svoj nauk 'da što učinimo jednom od njegove najmanje braće, Njemu učinismo'. Isus mu daje do znanja da mu jedno nedostaje, a to je da se odrekne sebe, kako bi postao ovisan o Bogu". 

Bašić je istaknuo kako je blaženica znala da se život vječni baštini ljubavlju, a ljubav se uči odricanjem. Odricanje se pak uči križem, križ se uči Kristom. „Za križ nitko nema početnu prednost. Križu nitko nije bliži. Za križ svi mi imamo istu mogućnost", rekao je propovjednik. Spomenuo je i blaženičine riječi o Božjem milosrđu kojim poziva: „Sam nas Isus uči u Evanđelju kakav će biti sud milosrdnima i nemilosrdnima. Imajmo ljubavi i smilovanja za svakoga, pa će i nama Isus oprostiti naše grijehe. Krist ljubavi neka u nama stanuje i vlada. Po Njemu ćemo djelovati, a djela ljubavi i oganj što ga je On donio u naše srce zapalit će druga hladna srca". U tom duhu zaključujući homiliju pozvao je: „Dopustimo Bogu da on iz nemogućeg čini moguće".

Djeca DV „Marija Petković" nakon popričesne molitve izvela su kraći glazbeno-recitatorski program, a slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor iz Šestina. Nakon mise vjernici su iskazali počast moćima blaženice, a zajedništvo se nastavilo uz agape.

Proslavi spomendana prethodila je trodnevnica koju su predvodili fra Bašić i preč. Golubić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Susret sestara juniorki

Od 6. do 8. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi