Vijesti - Slavlje prvih zavjeta hrvatskih kapucina

 

Slavlje prvih zavjeta hrvatskih kapucina

Slavlje prvih zavjeta hrvatskih kapucina Autor: kapucini.hr
Objavljeno: 09. 09. 2018 - 08:28

U svetištu-bazilici Santa Maria dalla Guardia (Tortona, Italija) na 23. nedjelju kroz godinu, 9 rujna, dvanaest novaka iz Italije, Slovenije, Švicarske i Hrvatske položila su prve (privremene) zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti u Redu manje braće kapucina te su tom prigodom javno obećali da će nastojati vjerno opsluživati Evanđelje po uzoru na sv. Oca Franju iz Asiza. Za Hrvatsku kapucinsku provinciju prve zavjete položili su: fra Marko Nedić iz župe Uznesenja BDM u Tolisi (BiH), fra Dario Tolić iz župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu (Sesvete) te fra Mislav Šebečić iz župe sv. Leopolda B. Mandića u Zagrebu (Dubrava).

Svečanu misu s početkom u 15,30 sati predvodio je kustos iz Švicarske u zajedništvu s provincijalima iz Italije (Milano, Venezia, Bologna), Slovenije i Hrvatske te drugom braćom kapucinima i svećenicima pristiglih sa svih strana upravo za ovaj veliki i radosni događaj. 

Obredu zavjetovanja prisustvovali su i članovi obitelji samih zavjetovanika te njihovi prijatelji kao i domaći vjernici. 

Sam obred polaganja zavjeta uslijedio je nakon Evanđelja činom prozivanja kandidata , a nastavio se nakon prigodne homilije. Trojica hrvatskih kandidata svoje prve zavjete položila su u ruke provincijala fra Jure Šarčevića koji je za ovu prigodu došao iz Rima gdje se nalazi kao član generalnog kapitula. Nakon izrečene formule zavjetovanja uslijedio je čin čestitanja kao vanjski znak pripadnosti i prihvaćanja u veliko bratstvo franjevaca kapucina. Potom su novim članovima Reda uručene, od strane magistra novaka fra Uga Secondina, nove Konstitucije. Na kraju misnog slavlja uslijedio je čin slikanja i čestitanja s članovima obitelji i prijateljima. 

Uz provincijala fra Juru  od hrvatskih kapucina još bili fra Dejan Lecić, fra Tadej Fabić, fra Juro Šimić, fra Josip Stanković, fra Mario Berišić i fra Marin Berišić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Seminar za članice Hrvatske redovničke konferencije

Od 6. do 9. svibnja 2019. u Duhovnom centru Gospe karmelske u Krku (Šetalište Dražica 2)

Studijsko-rekreativni dana Novicijatske škole

8. svibnja 2019. Posjet Pleterju (kartuzijanskom samostanu), Stični (cistercitskom samostanu) i Bledu.

Dani zajedništva u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove

10. - 12. svibnja 2019. u Ivancu, Ivanečki Vrhovec 36a

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi