Vijesti - Sestre Presvetog Srca Isusova proslavile svoj blagdan

 

Sestre Presvetog Srca Isusova proslavile svoj blagdan

Sestre Presvetog Srca Isusova proslavile svoj blagdan Autor: H. Anušić
Objavljeno: 28. 06. 2019 - 00:20

U petak 28. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetog Srca Isusova, blagdan sestara jedine riječke autohtone Družbe koju je utemeljila službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić. Svečano euharistijsko slavlje u kapeli Kuće matice sestara Presvetog Srca Isusova na Donjoj Drenovi predvodio mons. Nikica Uravić, voditelj Povjerenstva za redovnice Riječke nadbiskupija u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima.

Riječka Majka Marija Krucifiksa Kozulić u životu je imala mnoge križeve koji su se odrazili na život Riječke Majke, njeno poslanje, ali i zajednicu sestara Presvetog Srca Isusova koju je utemeljila. Sve te izazove i prepreke nastojala je s pouzdanjem u Boga nositi i prevladati. Svoje darove stavila je u službu Crkvi i potrebama društva te se posvetila brizi za djecu i siromašne, rekao je mons. Nikola Uravić. Sestre, ali i mnogobrojne vjernike koji su ispunili kapelu Kuće matice sestara Presvetog Srca Isusova, potaknuo je na nasljedovanje Riječke Majke čije srce je bilo ispunjeno suosjećanjem za potrebite, ali i suosjećanje prema probodenom Srcu Isusovom.

Prigodnu riječ uputila je vrhovna predstojnica Družbe i postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, č.M. Dobroslava Mlakić. Zahvalila je predvoditelju misnog slavlja kao i mnogobrojnim svećenicima koji su sudjelovali u proslavi glavnog blagdana sestara Družbe Presvetog Srca Isusova.

Poslanje Riječke Majke sestre Presvetog Srca Isusova  i danas nasljeduju iako su, u nama bližoj povijesti u tome nailazile na prepreke. “Naša utemeljiteljica je djelovala iz spoznaje da je Bog ljubav. Sveti Ivan apostol rekao je najljepšu definiciju našega Boga – Bog je Ljubav. Spoznavši da je Bog doista Ljubav koja nas neizmjerno ljubi i koja je kulminirala na Kalvariji na kojoj je Isus dao srce probosti za nas, službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić je spoznajući tu ljubav htjela svojim riječima i djelima svjedočiti je. Tu ljubav pružala je siromašnima, ostavljenima, djeci i mladeži.” Postulatorica kauze dodaje da su do demokratskih promjena u RH sestre djelovale u 45 župa tadašnje Senjsko – modruške, odnosno Riječko – senjske nadbiskupije. “Živjele su izvan samostana nekonventualnim načinom života jer su im kuće bile oduzete i nacionalizirane. Nakon demokratskih promjena u RH sestre Družbe vraćaju se na izvore svog djelovanja. Danas sve više radimo s djecom i mladeži, ali sestre rade i u školama, crkvenim ustanovama i župama. Imamo svoje dječje vrtiće i Ženski učenički dom u Rijeci koji nosi ime utemeljiteljice Družbe, Marije Krucifikse Kozulić.”

Sestre će u subotu 6. srpnja proslaviti 120. godišnjicu svoga postojanja. Misu zahvalnicu u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u 10:30 sati predvodit će riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Senjsko-modruški biskup Antun Maurović 6. srpnja 1899. godine odobrio i potvrdio Pravilo i Konstitucije Družbe koje je napisala utemeljiteljica Družbe, službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić, pod vodstvom kapucina fra Arkanđela iz Camerina. Time je crkveno-pravno utemeljena Družba sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci. U tijeku je završetak dijacezanskog dijela procesa za proglašenje blaženom Riječke Majke. Postulatorica kauze izrazila je nadu da će taj dio uskoro biti završen i dokumentacija biti poslana u Rim.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi