Vijesti - S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete

 

S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete

S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 10:36

Umirovljeni šibenski biskup u Ante Ivas predvodio je u petak 24. svibnja, na blagdan Marije Pomoćnice, svečanu euharistiju u prigodi polaganja doživotnih zavjeta s. Marije Estere od Otajstvene Ljubavi, OCD, (Ksenije Marinković) i 80. obljetnice dolaska prvih bosonogih karmelićanki na tlo Hrvatske, u Brezovicu: s. Regine Terezije od Isusa (Karole Trbljanić) i s. Marije Josipe od Milosrdne Ljubavi, OCD, (Margarete Laufer).

Uz biskupa koncelebrirali su o. Srećko Rimac, OCD, karmelićanski provincijal, fra Josip Ivanović, OFMConv iz Splita, duhovnik Marijine legije prezidija Gospe Žalosne, don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca, don Roko Glasnović, tajnik biskupa Ivasa, vlč. Ante Rotim, umirovljeni svećenik, dr. Stjepan Rusan, župnik, mr. Mijo Matošević, supsidijar, vlč. Andrija Vrane, voditelj Kursilja, o. Ilija Tipurić, OCD, župni vikar, mr. Andrija Miličević, duhovnik bogoslova, vlč. Željko Nestić, župni vikar, asistirali su br. Krešimir Josip Bahmec, OCD, đakon, br. Ivan Živković, OCD, br. Lovro od svetog Josipa, OCD.

Misno slavlje pratile su pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a don Stjepan Bolkovac, uputio je srdačnu dobrodošlicu „biskupu koji propovijeda u stihu i prozi i pokazuje put našoj nozi“, zatim majci Sonji Marinković i svima okupljenima. Biskup Ivas je posvjedočio da je u duši od malena karmelićanin, jer je štovao Gospu Karmelsku, Gospu od Okita, za koju mu je djed rekao: „Slušaj, sinko, kako Okit govori!“

„Veliki sveti čovjek Božji Alojzije je prije 80 godina, u teškim vremenima i nepovoljnim prilikama za narod i Crkvu, pozvao Gospine sestre da otvore Karmel ovdje u Zagrebu, u Brezovici: ‘Vruće želimo’ rekao je tada, ‘da ovo bude kuća iz koje će se dizati molitve pred Lice Gospodnje kao miomirisni tamjan. A onda će nebesa rositi odozgor i oblaci milosti Božje će dažditi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod! Bit će to za me najsretniji čas… Neka ovaj Karmel bude oaza molitve, žrtve i ljubavi za svećenike i duhovni preporod hrvatskog naroda’. I bi tako. Bogu neka je hvala i slava! Hvala vam, drage sestre, na ustrajnosti i vjernosti, Bogu, Gospi, svome pozivu i poslanju i željama našega blaženika Alojzija, do danas. Molimo danas za vašu ustrajnost“, rekao je u homiliji mons. Ivas.

Obraćajući se s. M. Esteri, biskup je izrazio radost Crkve zbog njezinog ulaska, po svečanim doživotnim zavjetima, u Otajstvo Božje ljubavi; kao i radost Gospe od Gore Karmela, čijim bosonogim sestrama ju je Gospodin pridružio. „Zna se, da bi u tišini Karmela, s Gospom osluškivala Božju Riječ, stajala pred njegovim licem i vapila za Božje milosrđe i za duhovni preporod svoga naroda. Jer: Bog vas treba, Gospa vas treba. Mi, Crkva u hrvatskom narodu vas treba, rekao bih: ‘krvavo vas trebamo…’ da bi Božje sunce grijalo i svjetlo Božje obasjavalo i milost njegova stišavala olujno more i razgonila oblake i tmine koje se i danas, prijeteći, gomilaju nad nebom i morem našega naroda. Da unatoč svemu, ostanemo u vjeri postojani i nepokolebljivi kao i naš veliki blaženik, utemeljitelj i trajni zagovornik ovoga Karmela, (sveti) mučenik kardinal Alojzije Stepinac, Viktor, pobjednik! I tako opstanemo!“, poručio je biskup Ivas.

S. M. Estera je nakon upita i Litanija Svih svetih položila svoje doživotne zavjete u ruke s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe, primila je od biskupa svečani blagoslov i crnu koprenu, te se pridružila zajednici bosonogih karmelićanki u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Na kraju misnoga slavlja o. Bolkovac uputio je zahvalu Bogu, Majci Božjoj, biskupu, majci Sonji i svima okupljenima, a zbor se pridružio pjesmom: „Marijo, svibnja Kraljice,“ dok su se na rešetki redale čestitke svečarici. Zanimljiv je bio i prijateljski susret u govornici s biskupom i njegovim tajnikom don Rokom Glasnovićem, uz aktualnosti iz života Crkve i male radosti svakidašnjice.


S. Marija Estera od Otajstvene Ljubavi (Ksenija Marinković), rođena je 1976. godine u Splitu, od majke Sonje Marinković (rođene Uvodić) i od oca Krstomira. Krštena je 1977. u župi sv. Lovre u Stobreču. Sakramente je primila u župi Gospe Fatimske i Gospe od zdravlja u Splitu. Završila je srednju školu, smjer kozmetičar. Do ulaska u Karmel radila je 15 godina u tvrtki Tepih centar d.o.o. i bavila se administrativnim poslovima. U Karmel je ušla 2013. godine, uoči Stepinčeva. Prve zavjete položila je 2016. godine, na spomen Majke dobroga savjeta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi