Vijesti - Proslavljeni prvi redovnički zavjeti i obljetnice sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku

 

Proslavljeni prvi redovnički zavjeti i obljetnice sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku

Proslavljeni prvi redovnički zavjeti i obljetnice sestara franjevki od Bezgrešne u Šibeniku Autor: ika
Objavljeno: 04. 10. 2017 - 23:03

Na svetkovinu svetog Franje Asiškog sestre franjevke od Bezgrešne u Šibeniku imale su više razloga za slavlje. U crkvi Gospe van Grada u Šibeniku šibenski biskup Tomislav Rogić, uz koncelebraciju umirovljenoga biskupa Ante Ivasa te više svećenika, predvodio je misno slavlje na kojem je s. Mirna Bilandžić obukla redovničko odijelo i položila prve zavjete.

Sestre Mihaela Jukić i Eugenija Poljak proslavile su 60 godina redovničkih zavjeta. Pedeset godina obilježile su s. Bernardica Dolić, s. Ivanka Gibač, s. Zvjezdana Banić-Škojo, s. Leticija Ledenko s. Tihoslava Božić-Šnikić, s. Krešimira Banić-Škojo i s. Ljiljana Radaš. S. Valerija Kovač proslavila je 25 godina redovničkih zavjeta. 

Biskup Rogić u homiliji je na primjeru sv Franje Asiškog razmišljao o duhovnom pozivu. Franju je pokrenula Božja Riječ, njegovo otvoreno srce koje traži pravi život, ispunjen život neprolaznim vrijednostima, kazao je biskup Rogić. Naglasio je kako je sv. Franjo odabrao novi životni put, posve drukčije odluke od prijašnjih i potpuno novi izbor, novi život. Radosna vijest evanđelja našla je dušu koju će nositi, nadahnjivati, našla je život kojim će upravljati i kojeg će ispuniti. Usprkos svim nedostacima i manjkavostima, nedosljednostima i ranjivosti ljudske naravi, Bog upravlja životima i dovodi k sebi one koji mu to dopuste. Sv. Franjo ostvario je da bude živa slika Kristova, ostvario je to u siromaštvu i poniznosti. Ne jednim činom, nego sveukupno gledano – cijelim svojim životom nakon što ga je predao u ruke Božje. To želimo svakom kršteniku, da se okuša na tom putu, da mu to bude cilj: biti odraz ljubavi Božje za svakoga koga susretnemo na životnom putu. A na poseban način, kao životni izbor, to želimo svakom svećeniku, redovniku i redovnici, kazao je biskup Rogić.

S. Mirna odlučila je ići upravo tim putem u nasljedovanju sv. Franje i utemeljiteljice reda sestara franjevki u Šibeniku, majke Klare. Neka Te vodi Duh Božji, ljubav Raspetoga i naum Oca nebeskoga. Neka te obdari svakom potrebnom milosti i darom kreposti. Pronašla mir, sreću i radost u svakoj molitvi i zadaći koju kao časna sestra franjevka budeš izvršavala, poručio je biskup Rogić s. Mirni, koja je položila prve redovničke zavjete. 

Biskup Rogić je potom čestitao sestrama jubilarkama, naglasivši da su one prije mnogo godina odlučile krenuti Franjinim putem nasljedovanja Krista u zajednici sestara franjevki od Bezgrešne, a taj je put zasigurno vodio kroz milosne i teške trenutke vjernosti. Zaželio im je blagoslov da ustraju biti i ostati Božje, kao svjedočanstvo njegove prisutnosti u Crkvi i svijetu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Akademija uz 150. obljetnicu dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo
  • 20. lipnja 2018. u 18 sati u Dvorani sjemeništa na Šalati, Voćarska 106

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi