Vijesti - Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Karmelu-Brezovici

 

Proslavljena svetkovina sv. Ivana od Križa u Karmelu-Brezovici

Autor: ika
Objavljeno: 14. 12. 2015 - 09:56

Čvrsto privinuo križ i drugima u tome pomogao

"U Godini smo Božjeg milosrđa koje je živio i širio sv. Ivan od Križa. Kod njega nije bilo vidljivo izvana ništa posebno, ali ljubav prema Bogu i čovjeku bila je vrhunska", rekao je na svetkovinu sv. Ivana od Križa, u ponedjeljak 14. prosinca, na početku misnoga slavlja u karmelu Brezovici predslavitelj o. Danijel Čolo, karmelićanin iz zagrebačkih Remeta. Uz njega su bili suslavitelji: vlč. Slavko Pavlović, vlč. mr. Mijo Matošević, vlč. Damir Ocvirk, vlč. Luka Slijepčević, vlč. Domagoj Matošević i bogoslov br. Danijel Marija, OCD.

Govoreći o realnosti Ivanova života, a živio je kao bijednik, ali srce mu je isijavalo Boga, kao i o njegovoj duhovnoj nauci i spisima koji su u riječ bili čežnja za Bogom, naglasio je i ovo: "Okolnosti u 16. stoljeću u kojemu je živio sv. Ivan od Križa nisu se po njemu puno promijenile, ali je kraj njegova života pokazao da je Ivan živio za vječno, a ne za zemaljsko Kraljevstvo. Ivan je bio bogat Bogom. To je njegova duhovna ostavština njegovom i našem vremenu."

Potom je govorio o važnosti trajnog duhovnog rasta u Bogu, o čežnji za njim do sjedinjenja, kao i o Ivanovoj pedagogiji utjelovljene Ljubavi koja je motivirala sav njegov život, jer: "Ne može se čovjek obratiti ako nije spoznao da je Bog vječna ljubav." Jednako tako spomenuo se Ivanovog bogatog mističnog života u zajedništvu s Bogom, kao i eshatološke i duhovne dimenzije Božjega Kraljevstva, utemeljena na "Blaženstvima." I na kraju, propovjednik je zaželio svim prisutnim štovateljima sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve, da na putu do vječnosti rastu u čežnji za preobrazbom u Boga, te da ostvaruju svoje dubinsko zajedništvo s njim, jer se do pobjede dolazi samo kroz križ i poraze.

Misno slavlje animirale su sestre karmelićanke pjevanjem koralne Mise: "Cum jubilo" uz ivanovske skladbe, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a vjernici su im se pridružili. Sestre su predmolile sv. Krunicu prije sv. Mise, kao i prije one večernje, a pripremile su se za svetkovinu devetnicom molitava, meditacija i pjesama u čast sv. Ivana od Križa.

Rektor zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak, uz asistenciju vlč. Zvonka Vukovića i bogoslova br. Danijela Marije, OCD, predslavio je večernju misu, kojoj je prethodila Večerja Časoslova. Oktet zagrebačkih bogoslova uzveličao je misno slavlje svojim pjevanjem, a sve prisutne pozdravio je na početku domaći župnik Vuković. Uoči misnoga slavlja, bogoslovi su i ove godine svečano unijeli u Karmel betlehemsko svjetlo i obradovali sestre i vjernike spomenom na skoro Isusovo rođenje koje je donijelo svijetu mir, radost i život.

"Sv. Ivan od Križa bio je čovjek koji je uz sebe čvrsto privinuo križ i drugima u tome pomogao da spremno i hrabro nose svoj križ života", bile su uvodne misli Rektora bogoslovije u zapaženoj homiliji. A onda, osvrnuvši se na Ivanov ovozemaljski završetak, ocrtao ga je kao duhovnog obnovitelja, oca i stup Karmelskoga reda. Put obnove kojim je Ivan prošao u sebi i u Redu bio je težak i nadasve zahtjevan. No, on se nije obeshrabrio usprkos svih nevolja i nedaća koje je prošao. Bio je uvjeren da je Gospodin s njim i da ga jača svojom snagom.

Tu se dogodio i providonosni susret sa sv. Terezijom Avilskom, utemeljiteljicom i obnoviteljicom Karmela. Ona je u sv. Ivanu prepoznala velikana vjere i duha kojega joj je Gospodin poslao da obnovi Karmel. "Susret sv. Ivana sa sv. Terezijom utječe na njega i mijenja ga. Terezija uvjerava Ivana da ga takvog Karmel treba, a i ona na svom duhovnom putu. Ona u njemu prepoznaje čovjeka jakoga duha s kojim može obnoviti Karmel", rekao je između ostalog propovjednik. Potom je spomenuo Ivanovu potrebu za mistikom, ali također i Ivanovu raspoloživost za ljude koji su ga trebali. A onda je pozvao prisutne da se nadahnjuju na životu i nauci sv. Ivana od Križa i da se ne boje biti potpuno slobodni od onoga što ih udaljuje od Boga, te da budu otvorena srca za Božje darove koje im Bog daje u svojoj Riječi i Euharistiji.

Riječi zahvale uputio je župnik Vuković, a Oktet je obradovao sestre izuzetno bogatim božićnim koncertom kao svoju čestitku i daljnju preporuku u molitveno-duhovnu pratnju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi