Vijesti - Proslava 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Brezovici

 

Proslava 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Brezovici

Proslava 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca u Karmelu u Brezovici Autor: ika
Objavljeno: 10. 05. 2018 - 10:16

120. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja i duhovnog oca prvog hrvatskog Karmela u Brezovici, proslavile su sestre karmelićanke i blaženikovi štovatelji u utorak, 8. svibnja misnim slavljem koje je predvodio vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

„Danas se radujemo ne samo zbog vazmenog otajstva, već se radujemo i zbog 120. rođendana bl. Alojzija Stepinca kojega slavimo i zahvaljujemo Gospodinu na daru njegova života i na pouzdanju koje je kroz život imao u Gospodina", rekao je, između ostalog, vlč. Ocvirk na početku misnog slavlja. Zatim je u prigodnoj homiliji, nadahnjujući se na misnim čitanjima, osobito na Evanđelju (usp. Iv 16, 5-11), govorio o vrhuncu vazmenog slavlja, a to je dolazak Duha Svetoga kojega nam je Isus obećao i poslao, da bi nas Duh Sveti poučio u uveo u svu istinu, branio i hrabrio u našem vjerničkom svjedočenju. 

Jednako tako propovjednik je naglasio da taj Duh Sveti vodi i danas Crkvu i zato se Isus i vratio k Ocu da bi nam ga poslao, kako bi Duh jačao naše pouzdanje u Gospodina, osobito u raznim promjenama života. „To je pouzdanje živio bl. Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, ne samo za vrijeme komunističkih progona, već i kao zauzeti pastir naše Crkve, kad je upravljao Zagrebačkom nadbiskupijom. Zagreb je u njegovo vrijeme imao samo četiri župe, a on je osnovao još četrnaest župa, među kojima je i moja župa sv. Josipa, gdje se dnevno slavi i hvali Bog", rekao je vlč. Ocvirk. Potom se prisjetio i samostana koje je tada osnovao nadbiskup, među kojima je i taj Karmel, u kojem se za svećenike, Crkvu i hrvatski narod, te je pozvao prisutne na molitvu kako bi i danas vodio Crkvu taj isti Duh Sveti koji je vodio tadašnjeg zagrebačkog nadpastira. 

Sestre su zahvalile toga dana Gospodinu što su dionice Božjega projekta kojeg je ostvario, po Božjem promislu, njihov utemeljitelj i duhovni otac; molile su za njegovu kanonizaciju, obnovile uspomene na susrete prvih sestara s nadbiskupom, čitale retke iz blaženikovog djetinjstva i preporučile mu s vjerom i pouzdanjem život Crkve, Domovine i hrvatskog naroda.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
59. Teološko-pastoralni tjedan

Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva

Od 22. do 24. siječnja 2019. u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, Zagreb

Konferencija za tisak HRK i euharistijsko slavlje u povodu Dana posvećenog života
  • Konferencija za tisak - 2. veljače 2019. u novom sjedištu Hrvatske redovničke konferencije (Slavoljuba Bulvana 4) u 10 sati.
  • Euharistijsko slavlje - 2. veljače 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 5. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi