Vijesti - Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“

 

Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“

Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“ Autor: s. Marina Lukač
Objavljeno: 03. 02. 2018 - 13:29

U subotu, 3. veljače 2018. u Velikoj Gorici u dvorani Nazaret predstavljena je knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“  Knjigu su predstavili: prof. dr. Marijan Steiner, DI, fra Jure Šarčević, OFMCap, s. Vjera Peroš prva sestra Družbe sestara Kraljice svijeta i s. Lucija Marinović autorica knjige. Voditeljica programa je bila Snježana Kirinić – Grubić, a glazbeni dio je vodio Dražen Kurilovčan s vokalistima i mješovitim zborom.

Pater Marijan Steiner koji je napisao i predgovor knjizi, u predstavljanju iste posebno ističe nastanak redovničkih zajednica i odgovor utemeljitelja na poticaje Duha Svetoga te raznolikost karizmi i potrebe Crkve. Pater je rekao: „Sestre su u prigodi svoje obljetnice odlučile sastaviti i knjigu u kojoj su željele prikazati nastanak svoje zajednice i djelovanje kroz 50. godina postojanja.“ „Knjigu pod naslovom Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, (1963. – 2013.) napisala je s. Lucija Marinović. Opsežna građa raspoređena je u šest poglavlja, od kojih svako ima više poglavlja... “Otac Marijan je kratko prestavio svako poglavalje. Opisao je teškoće kroz koje je zajednica prolazila u svom nastajanju, kao i ljubav prema svome Utemeljitelju. Pater je zaključio: „Djelo nije samo spomenik jednom Božjem djelu u našoj domovini koje će uvijek iznova rado prelistavati i čitati same članice Družbe sestara Kraljice svijeta, nego i zbornik za svakoga čitatelja željnog da otkrije koliko je odlučnosti i snage potrebno u izgradji jedne crkvene institucije. I to ne samo s obzirom na sve poteškoće i zamršenosti prilikom njezina osnivanja, već i mudrosti, snage, vjere u njezinu očuvanju u daljnjem razvoju.“

Fra Jure Šarčević je naglasio vezu između apostolata sestara i posvećenog života: „Posvećeni život (općenito) i apostolat sestara Družbe Kraljice svijeta u svijetlu ove „Povijesti Družbe Sestara Kraljice svijeta 1963. – 2013.“ – to je pitanje o kojemu me zamolila s. Terezija da nešto kažem u ovoj prigodi. Razmišljajući što reći sažeto i bitno o ovom pitanju posegnu sam za Konstitucijama sestara. U V. poglavlju, istina najkraćem, ali ne i ne manje važnom od ostalih ističe se temeljna odrednica apostolskog djelovanja sestara. U br. 74. kaže se doslovno:„Da bi sestre mogle odgovoriti svome pozivu, njihov apostolat neka proizlazi iz intimnog jedinstva s Kristom i njegovom presvetom Majkom. One rade s Kristom i za Krista“. Jako mi se sviđa ovaj broj Konstitucija. On izriče bit redovničkog života i apostolata. Bez te duboke, intimne veze i jedinstva s Kristom  nema redovništva, a kamo li uspješnog apostolata, rekao je fra Jure dodajući da je radostan što može biti na ovom lijepo događaju danas. U vremenu u kojemu ima puno ružnoga, ovo danas je lijep događaj, a „ljepota će spasiti svijet“ (Dostojevski). Čestitam Družbi Sestara Kraljice svijeta na ovom odvažnom koraku i djelu... Ima i starijih redova i Provincija koje nemaju ovako nešto vrijedno. Čestitam autorici ove knjige s. Luciji Marinović i svim ostalim sestrama koje su joj pomogle pri ovom velikom poslu. Od sada pa nadalje u životu ove Družbe sestara Kraljice svijeta ovo će biti uporišna točka, nezaobilazna literatura i polazište ne samo za sagledavanje prošlosti nego i pomoć za gledanje s povjerenjem u budućnost u smislu onoga što je napisao sv. Ivan Pavao II. u VC 110. Ova je knjiga mnogo više od jedne obične povijesti Družbe. U njoj ćemo  naći puno podataka o drugim događajima i ljudima iz Crkve i naše mlade Države. Tako npr. se govori o vjeronauku školama, o neovisnoj državi Hrvatskoj, o domovinskom ratu, o ratu u Bosni i Hercegovini, o Godini obitelji, o posjetu Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj“, završio je fra Jure.

S. Vjera Peroš prva sestra Družbe je u kratkim crtama predstavila početke i mukotrpan rast Družbe kao i važne točke iz života oca Utemeljitelja.

S. Lucija Marinović autorica knjige je ustvrdila: „Gospodnje je to djelo i zato se radujem što vas mogu srdačno pozdraviti i ujedno zahvaliti na vašem dolasku.“ Zahvalivši ponajprije svojim sestrama, naglasila je: „Ova knjiga je povijest svake od nas. To je naš životni hod za Isusov za Crkvu. Uz Božju pomoć, a pod okriljem  Nebeske Majke Kraljice svijeta, gradili smo i gradimo mozaik, taj mozaik nosi ime – Družba sestara Kraljice svijeta. Hoćemo, ili želimo li izgraditi lijepi mozaik moramo imati kvalitetne, isječene, izbrušene kamenčiće. Svaki kamenčić ima svoje mjesto u mozaiku. Tako je nekako i s našim životima... Naš otac Utemeljitelj bio je suvremenik svoga vremena do te mjere da je ostvario nešto novo što je odgovaralo traženju i željama Duha...“ Na kraju je potakla sestre: „Nastavimo pisati novu knjigu, gradimo mozaik života. Krist je naš Put, Istina i Život. Ne bojmo se! Ovaj svijet treba svjedoka, osobe vjere, molitve i apostolata. A apostolat je djelo Duha  Svetoga. Zadatak znamo. Uz Božju pomoć spašavati duše i privesti ih Kristu“, završila je s. Lucija.

S. Terezija Šarčević, vrhovna voditeljica Družbe završila je predstavljanje knjige zahvalom svim sudionicima u stvaranju ovog velebnog djela kao i svima prisutnima uputivši ih  na jednu važnu činjenicu, da će u knjizi upoznati velikog čovjeka – Hrvatskog sina: „Kroz ovu vrijednu knjigu, dragi i poštovani prijatelji, koju vam toplo preporučujem, upoznat će te našeg Utemeljitelja Ivana Jägera, čovjeka, redovnika predanog i oslonjenog na Boga, koji je sav svoj život utrošio u vjernom služenju svetoj Crkvi, u izgradnji boljega svijeta.“

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Molitveno bdijenje “Najprije Posljednji”

Poštovani i dragi prijatelji, podupiratelji, suradnici!
S velikom radošću Vas pozivamo na molitveno bdijenje koje JRS - Isusovačka služba za izbjeglice tradicionalno upriličuje uoči Svjetskog dana izbjeglica, ove godine uz posebnu podršku Hrvatske redovničke konferencije.

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi