Vijesti - Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“

 

Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“

Predstavljena knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“ Autor: s. Marina Lukač
Objavljeno: 03. 02. 2018 - 13:29

U subotu, 3. veljače 2018. u Velikoj Gorici u dvorani Nazaret predstavljena je knjiga „Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, 1963. – 2013.“  Knjigu su predstavili: prof. dr. Marijan Steiner, DI, fra Jure Šarčević, OFMCap, s. Vjera Peroš prva sestra Družbe sestara Kraljice svijeta i s. Lucija Marinović autorica knjige. Voditeljica programa je bila Snježana Kirinić – Grubić, a glazbeni dio je vodio Dražen Kurilovčan s vokalistima i mješovitim zborom.

Pater Marijan Steiner koji je napisao i predgovor knjizi, u predstavljanju iste posebno ističe nastanak redovničkih zajednica i odgovor utemeljitelja na poticaje Duha Svetoga te raznolikost karizmi i potrebe Crkve. Pater je rekao: „Sestre su u prigodi svoje obljetnice odlučile sastaviti i knjigu u kojoj su željele prikazati nastanak svoje zajednice i djelovanje kroz 50. godina postojanja.“ „Knjigu pod naslovom Povijest Družbe sestara Kraljice svijeta, (1963. – 2013.) napisala je s. Lucija Marinović. Opsežna građa raspoređena je u šest poglavlja, od kojih svako ima više poglavlja... “Otac Marijan je kratko prestavio svako poglavalje. Opisao je teškoće kroz koje je zajednica prolazila u svom nastajanju, kao i ljubav prema svome Utemeljitelju. Pater je zaključio: „Djelo nije samo spomenik jednom Božjem djelu u našoj domovini koje će uvijek iznova rado prelistavati i čitati same članice Družbe sestara Kraljice svijeta, nego i zbornik za svakoga čitatelja željnog da otkrije koliko je odlučnosti i snage potrebno u izgradji jedne crkvene institucije. I to ne samo s obzirom na sve poteškoće i zamršenosti prilikom njezina osnivanja, već i mudrosti, snage, vjere u njezinu očuvanju u daljnjem razvoju.“

Fra Jure Šarčević je naglasio vezu između apostolata sestara i posvećenog života: „Posvećeni život (općenito) i apostolat sestara Družbe Kraljice svijeta u svijetlu ove „Povijesti Družbe Sestara Kraljice svijeta 1963. – 2013.“ – to je pitanje o kojemu me zamolila s. Terezija da nešto kažem u ovoj prigodi. Razmišljajući što reći sažeto i bitno o ovom pitanju posegnu sam za Konstitucijama sestara. U V. poglavlju, istina najkraćem, ali ne i ne manje važnom od ostalih ističe se temeljna odrednica apostolskog djelovanja sestara. U br. 74. kaže se doslovno:„Da bi sestre mogle odgovoriti svome pozivu, njihov apostolat neka proizlazi iz intimnog jedinstva s Kristom i njegovom presvetom Majkom. One rade s Kristom i za Krista“. Jako mi se sviđa ovaj broj Konstitucija. On izriče bit redovničkog života i apostolata. Bez te duboke, intimne veze i jedinstva s Kristom  nema redovništva, a kamo li uspješnog apostolata, rekao je fra Jure dodajući da je radostan što može biti na ovom lijepo događaju danas. U vremenu u kojemu ima puno ružnoga, ovo danas je lijep događaj, a „ljepota će spasiti svijet“ (Dostojevski). Čestitam Družbi Sestara Kraljice svijeta na ovom odvažnom koraku i djelu... Ima i starijih redova i Provincija koje nemaju ovako nešto vrijedno. Čestitam autorici ove knjige s. Luciji Marinović i svim ostalim sestrama koje su joj pomogle pri ovom velikom poslu. Od sada pa nadalje u životu ove Družbe sestara Kraljice svijeta ovo će biti uporišna točka, nezaobilazna literatura i polazište ne samo za sagledavanje prošlosti nego i pomoć za gledanje s povjerenjem u budućnost u smislu onoga što je napisao sv. Ivan Pavao II. u VC 110. Ova je knjiga mnogo više od jedne obične povijesti Družbe. U njoj ćemo  naći puno podataka o drugim događajima i ljudima iz Crkve i naše mlade Države. Tako npr. se govori o vjeronauku školama, o neovisnoj državi Hrvatskoj, o domovinskom ratu, o ratu u Bosni i Hercegovini, o Godini obitelji, o posjetu Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj“, završio je fra Jure.

S. Vjera Peroš prva sestra Družbe je u kratkim crtama predstavila početke i mukotrpan rast Družbe kao i važne točke iz života oca Utemeljitelja.

S. Lucija Marinović autorica knjige je ustvrdila: „Gospodnje je to djelo i zato se radujem što vas mogu srdačno pozdraviti i ujedno zahvaliti na vašem dolasku.“ Zahvalivši ponajprije svojim sestrama, naglasila je: „Ova knjiga je povijest svake od nas. To je naš životni hod za Isusov za Crkvu. Uz Božju pomoć, a pod okriljem  Nebeske Majke Kraljice svijeta, gradili smo i gradimo mozaik, taj mozaik nosi ime – Družba sestara Kraljice svijeta. Hoćemo, ili želimo li izgraditi lijepi mozaik moramo imati kvalitetne, isječene, izbrušene kamenčiće. Svaki kamenčić ima svoje mjesto u mozaiku. Tako je nekako i s našim životima... Naš otac Utemeljitelj bio je suvremenik svoga vremena do te mjere da je ostvario nešto novo što je odgovaralo traženju i željama Duha...“ Na kraju je potakla sestre: „Nastavimo pisati novu knjigu, gradimo mozaik života. Krist je naš Put, Istina i Život. Ne bojmo se! Ovaj svijet treba svjedoka, osobe vjere, molitve i apostolata. A apostolat je djelo Duha  Svetoga. Zadatak znamo. Uz Božju pomoć spašavati duše i privesti ih Kristu“, završila je s. Lucija.

S. Terezija Šarčević, vrhovna voditeljica Družbe završila je predstavljanje knjige zahvalom svim sudionicima u stvaranju ovog velebnog djela kao i svima prisutnima uputivši ih  na jednu važnu činjenicu, da će u knjizi upoznati velikog čovjeka – Hrvatskog sina: „Kroz ovu vrijednu knjigu, dragi i poštovani prijatelji, koju vam toplo preporučujem, upoznat će te našeg Utemeljitelja Ivana Jägera, čovjeka, redovnika predanog i oslonjenog na Boga, koji je sav svoj život utrošio u vjernom služenju svetoj Crkvi, u izgradnji boljega svijeta.“

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani 2018.

Tema Redovničkih dana: Za novo vino nove mješine

Izdavaštvo

Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine

Linkovi