Vijesti - Predstavljen radni dokument sinode o mladima

 

Predstavljen radni dokument sinode o mladima

Autor: ika
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 14:11

Izazovi, nade i teškoće s kojima se suočavaju mladi u raznim krajevima svijeta

U Vatikanu je 19. lipnja predstavljen službeni radni dokument za 15. redovitu sinodu biskupa, koja će se održati od 3. do 28. listopada o temi: „Mladi, vjera i razlučivanje poziva". U dokumentu, podijeljenom u tri djela, navode se izazovi, nade i teškoće s kojima se suočavaju mladi u raznim krajevima svijeta.

Pratiti mlade u svakodnevici, podupirati u vrijeme teškoća, davati smjernice bez upiranja prstom, sažetak je crkvenih smjernica za obnovljeni pastoral mladih o kojemu će se govoriti na Sinodi u listopadu. Tekst radnoga dokumenta nastao je na temelju pripremnoga razdoblja za sinodu kao i na temelju pristiglih odgovora gotovo 150 tisuća mladih koji su sudjelovali u on-line anketama.

Prvi dio radnoga dokumenta – prepoznavanje – posvećen je Crkvi koja sluša i otvorena je stvarnosti u kojoj mladi žive i brojnim izazovima s kojima se suočavaju. Mnogi od tih izazova – vjerska diskriminacija, rasizam, nesigurnost zaposlenja, siromaštvo, ovisnosti o narkoticima i alkoholu, seksualno iskorištavanja, dječja pornografija, buling, te korupcija – generiraju se „kulturom otpada" i nepravilnim korištenjem novih digitalnih tehnologija, istaknuto je na predstavljanju radnoga dokumenta koje je predvodio kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Sinode biskupa. Drugi dio – interpretacija – bavi se temom razlučivanja vlastita poziva u svjetlu teološke i biblijske tradicije, dok se treći dio bavi odabirom.

U svijetu živi milijardu i 800 milijuna mladih između 16 i 29 godina te se s pravom postavlja pitanje: što zapravo mladi očekuju od društva i napose od Crkve. Iz pristiglih odgovora proizlazi da im je stalo do „istinske Crkve", koja će sjati svojim primjerima, kompetencijom, suodgovornošću i kulturološkom solidarnošću. Mladi žele Crkvu koja će sudjelovati u njihovim životima u duhu Evanđelja, a ne samo propovijedima, govorima i preporukama. Žele transparentnu, poštenu, privlačnu, komunikativnu, pristupačnu, veselu i interaktivnu Crkvu, koja prihvaća mlade. Ima međutim i onih koji su u odgovorima rekli da od Crkve ne očekuju ništa, već žele da ih pusti na miru, smatrajući je nezanimljivim sugovornikom, kritični su zbog gospodarskih i seksualnih skandala u Crkvi, ali zbog loše priprave kandidata za svećeništvo. U dokumentu se navode i objektivne teškoće oko izbora svećeničkih i redovničkih zvanja zbog prejakih predrasuda. Radni dokument za 15. redovitu sinodu biskupa završava razmišljanjem o svetosti, jer, ističe se, mladost je vrijeme svetosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi