Vijesti - Posveta oltara u obnovljenoj franjevačkoj crkvi Velike Gospe u Orebiću

 

Posveta oltara u obnovljenoj franjevačkoj crkvi Velike Gospe u Orebiću

Posveta oltara u obnovljenoj franjevačkoj crkvi Velike Gospe u Orebiću Autor: ika
Objavljeno: 26. 06. 2016 - 22:03

Dubrovački biskup Mate Uzinić u nedjelju 26. lipnja posvetio je novi glavni oltar u obnovljenoj franjevačkoj crkvi Velike Gospe u Orebiću, poznatije u narodu kao Gospa od Anđela. Na misnom slavlju koncelebrirali su dr. fra Bernardin Škunca, izaslanik provincijala Franjevačke provincije za Dalmaciju i Istru, dr. fra Stipe Nosić, provincijalni vikar, don Marko Stanić, dekan Pelješkog dekanata, i fra Petar Perković, gvardijana samostana, te ostali franjevci.

U propovijedi biskup Uzinić rekao je kako oltar simbolizira Crkvu kao zajednicu vjernika te da svaka Crkva kao i narod ima svoju os oko koje se vrti, a to je Isus Krist, dok glavna os crkve kao građevine je oltar na kojem se slavi euharistija. "Zato je on stavljen na najčasnije mjesto, zato se po liturgijskom obredu svi mi okupljamo oko njega. Stavljamo ga u središte da bi u njemu slavili euharistiju i da bismo se upravo s tih otajstava koja se na njemu slave nadahnjivali, da bismo se gledajući u Isusa Krista, simboliziranog oltarom, nadahnjivali i da bismo učili od Isusa kako biti što više kao On", rekao je biskup te dodao kako "bez hranjenja s tog stola mi ne možemo biti ono što smo kao kršćani pozvani biti". 

Istaknuo je kako su u oltar ugrađene moći sv. Benedikta te napomenuo kako ne daje sv. Benedikt čast oltaru svojim moćima već da se na taj način časti svetac, jer su njegove moći stavljene u oltar koji predstavlja Isusa Krista. 

Biskup Uzinić upozorio je u homiliji da mnogi kršćani danas vjeru prilagođavaju sebi i uzimaju iz nje ono što im se sviđa, te da se tako smatraju dobrim kršćanima. Rekao je "da nas Isus oslobađa od toga stavljajući sebe kao primjer, jer samo slijedeći njegov primjer možemo biti potpuno slobodni živjeti u ljubavi i slobodi za koju nas Duh Sveti oslobađa". Na kraju je biskup poručio "da nam slavlje Isusovog primjera na oltaru treba biti nadahnuće i hrana kako bi mogli onu slobodu koju smo odabrali u njemu dijeliti dalje, nudeći Isusa svim ljudima, ne osuđujući one koji ga ne primaju nego osposobljavajući one koji ga žele primiti i koji žele postati slobodni na njegov način". 

Na počeku misnog slavlja domaćin fra Petar Perković pozdravio je okupljene vjernike i zahvalio dubrovačkom biskupu na dolasku i svima koji su pomogli u obnovi crkve. 

O obnovi franjevačkog samostana Velike Gospe utemeljenog 1470. godine u kratkom predavanju više su rekli dr. fra Bernardin Škunca i dr. Vinicije B. Lupis, samostanski konzervator. Istaknuli su kako je tim zahvatom unutrašnjost crkve, sukladno suvremenim liturgijskim propisima i uz poštovanje njezine povijesno-umjetničke slojevitosti, temeljito obnovljena, a dobila je i nove vitraje. Obnova je uspješno izvedena i zahvaljujući donaciji Društva prijatelja dubrovačke starine. Dr. Škunca rekao je i kako su stari oltari pažljivo demontirani i donirani stradalim crkvama u Vukovaru, a dr. Lupis detaljnije je govorio o umjetničkoj vrijednosti radova kao i o suradnji s međunarodnim stručnjacima iz Italije i Engleske koja je bila više nego izvrsna. 

Ilija Janović, predstavnik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, objasnio je kako je na pali portatile, umjetnika Eugena Varzića, prikazan otočić Žanjica u Boki kotorskoj s kojeg je pred turskom opasnošću, iz tamošnjeg franjevačkog samostana, Gospina ikona prenesena 1470. godine, a koje se sad nalazi na spomenutoj slici. Slika ujedno prikazuje svece zaštitnike Kućišta i Orebića sv. Lovrinca i sv. Stjepana.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi