Vijesti - Počeo vrhovni kapitul Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

 

Počeo vrhovni kapitul Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

Počeo vrhovni kapitul Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika Autor: ika
Objavljeno: 05. 03. 2019 - 21:42

Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika započela je u utorak, 5. ožujka u kući matici na Dančama vrhovni kapitul Družbe koji će trajati do subote 9. ožujka.

Ovo je deveti redoviti vrhovni kapitul Družbe koji je, ovaj put, iznimno, podijeljen u dva dijela. Prvi dio je izborni, a drugi, radni dio kapitula, održat će se naknadno. Na kapitulu će biti izabrana nova vrhovna poglavarica i nova uprava družbe za sljedeće razdoblje od šest godina, kao i nova vrhovna ekonoma i vrhovna tajnica Družbe. Duhovnu obnovu na početku kapitula vodi dr. fra Đuro Hontić, kapucin iz Pule.

Slavlje vrhovnog kapitula započelo je zazivom Duha Svetoga i molitvom trećeg časa u crkvi Svete Marije od Milosti na Dančama nakon čega su se sestre kapitularke u procesiji sa svijećama uputile do svečano uređene kapitularne dvorane u kojoj će se sljedećih dana održavati vrhovni kapitul. Vrhovna poglavarica Družbe s. Ružica Barić, nakon zajedničke molitve za kapitul, obratila se sestrama kapitularkama i zahvalila im na dolasku iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva kako bi zajedno bile, molile, planirale i donosile odluke, te podsjetila kako ih molitvom prate ostale sestre i druge osobe, te posebice pokojne sestre ove Družbe.

„Kao i pred svim događajima, tako i pred vrhovnim kapitulom Družbe, mogu se razvijati dva stava: iščekivanje i nepovjerenje. Prvi nastaje iz želje da vidimo ponovno rađanje života, da ponovno zadobijemo snagu, da obnovimo zauzetost, a drugi stav se rađa iz uvjerenja da poteškoće ostaju, da smo već prije toliko puta bezuspješno pokušale ponovno započeti, da lijepe riječi ništa ne mijenjaju“, kazala je uvodno poglavarica Barić. „Ako bolje pogledamo i skepticizam krije trag nade. On proizlazi iz razočarenja, a razočarenje uvijek pretpostavlja neko iščekivanje. Jedno je sigurno, stvarnost se ne može preobraziti na čudesan način premda bi naša želja vodila k tome. Na koncu, skepticizam je pokazatelj našeg straha da ćemo morati biti uključeni u željenu preobrazbu. On je svojevrsni obrambeni zid kojeg smo nesvjesno izgradile kao otpor svemu onome što bi bila nužna posljedica preobrazbe“, rekla je Barić.

Istaknula je kako je vrhovni kapitul Družbe ključni trenutak u hodu Družbe. „Slavlje vrhovnog kapitula je dragocjena prilika za promišljanje o trenutačnom stanju naše Družbe i njezinom poslanju u ovom kompleksnom povijesnom trenutku. To je vrijeme u kojem nam Gospodin daje milost živjeti bogato iskustvo franjevačke duhovnosti, zajedništva cijele Družbe i obnovljenog misionarskog poleta“. Imamo milost iščitavati svoju povijest i produbljivati identitet Družbe kako bismo prepoznale najprikladnije načine oživotvorenja karizme u sadašnjosti kao i prioritete našeg redovničkog posvećenja, kazala je uz ostalo vrhovna poglavarica te proglasila deveti redovni vrhovni kapitul otvorenim i stavila ga pod zaštitu Gospe od Danača i sv. Franje.

Tema vrhovnog kapitula je: „Donositi plodove dostojne obraćenja i odražavati milosrdno lice Očevo“. Inspirativni biblijski tekst ili geslo kapitula je tekst iz Ivanova evanđelja: „Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 9)“. Duhovnu obnovu na početku kapitula vodi dr. fra Đuro Hontić.

Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika izvorna je hrvatska redovnička zajednica nastala u Dubrovniku, na mjestu gdje je, tijekom srednjeg vijeka, bila karantena za smještaj okuženih od kuge i drugih zaraznih bolesti za koje su se brinule dumne trećoredice. Tijekom narednih stoljeća postupno se formirala redovnička zajednica koja je 1983. godine uzdignuta u red ustanova papinskog prava. Družba danas ima oko 60 sestara, djeluje u pet biskupija u hrvatskom narodu te dvije biskupije u inozemstvu. Kuća matica im je na Dančama u Dubrovniku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Humanitarni koncert zaklade „Marija De Mattias“ Klanjateljica Krvi Kristove

28. svibnja 2019. s početkom u 19.30 u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi