Vijesti - Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša

 

Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša

Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša Autor: Radio Vatikan/IKA
Objavljeno: 02. 12. 2017 - 21:01

Razlikovati dobro od lošeg sjemena

Posljednji dan boravka u Bangladešu 2. prosinca papa Franjo započeo je posjetom Domu Majke Terezije u povijesnom centru glavnog grada Dhake. Tu su ga dočekala djeca i starije osobe, kojima Misionarke ljubavi već desetljećima pružaju širokogrudnu pomoć. Potom se u crkvi Svete krunice susreo sa 1500 svećenika, redovnika, redovnica, sjemeništaraca i redovničkih pripravnika.

Zvanje je sjeme koje, kako bi raslo, trebate njegovati nježnom brigom, bivajući pritom pozorni na đavla koji sije neslogu i moleći se da znate razlikovati dobro od lošega sjemena – potaknuo je papa Franjo 1500 svećenika, redovnika, redovnica i sjemeništaraca s kojima se jutros po lokalnom vremenu susreo u Dhaki. U svojim zajednicama biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, te sjemeništaraca budite pozorni na podjele koje uzrokuje ogovaranje, taj neprijatelj sklada, – nastavio je Papa – a ako imate što za reći subratu, recite mu to u lice. Naposljetku, ne budite tužnih lica, te i u patnjama i nevoljama tražite mir i radost. Dodajmo da je Sveti Otac predao pripremljeni govor i prisutnima govorio na španjolskom jeziku, nudeći savjete za dobar svećenički i redovnički život.

Sveti je Otac napomenuo da je za rast i njegovanje sjemena zvanja potrebna nježnost. Nedostaje li u našim zajednicama ta dimenzija nježnosti, sjeme neće rasti. Svaki je biskup, svećenik, redovnik, redovnica ili sjemeništarac Božje sjeme. No trebamo biti pozorni na neprijatelja koji dolazi noću i u vrt Kraljevstva Božjeg sije korov. Važno je, stoga, razlikovati dobro od lošeg sjemena, a to se može ostvariti razlučivanjem. Ono je moguće jedino kada čovjek ima srce koje moli i od Gospodina traži da bdije nad nama – rekao je papa Franjo.

Nudeći drugi savjet, Papa je podsjetio da u „vrtu Kraljevstva“ ne postoji samo jedna biljka i kako nije lako pronaći jedinstvo. Ljudski nedostaci ugrožavaju zajednički život – upozorio je Sveti Otac – Naše se zajednice biskupa, svećenika, redovnika i sjemeništaraca trebaju znati obraniti od svakog oblika podjele. A ako je Bangladeš primjer sklada među vjeroispovijestima, nažalost postoje mnogi neprijatelji sklada unutar zajednica.

Neprijatelj sklada kojeg najčešće spominjem – naglasio je Papa – jest primjer duha ogovaranja. Ne smije se govoriti loše o osobi iza njezinih leđa, a da nismo izravno razgovarali s njom. Ogovaranje je vrsta terorizma – ponovio je papa Franjo – baci se bomba i odšeta, uništavajući. Kad želite ogovarati nekoga, ugrizite se za jezik. Ako je moguće, recite ono što mislite osobi u lice, Isus nam je dao taj savjet.

Posljednji savjet koji je Sveti Otac ponudio svećenicima i redovnicima Bangladeša glasi: održite duh radosti i veselja, te nemojte imati tužno, ogorčeno lice. Upozorio je kako je žalosno susresti biskupa, svećenika, redovnika, redovnicu ili sjemeništarca s ogorčenim i tužnim licem. Citirajući karmelićanske svetice, Tereziju Avilsku i Tereziju od Djeteta Isusa, Papa je naglasio važnost traženja radosti i u teškim trenucima jer je važno pronaći mir u patnji i trpljenju. Raduje me susresti svećenike, biskupe ili redovnice koji su živjeli život u punini. Njihove oči su neopisive, pune radosti i mira, pune Duha Svetoga – kazao je na kraju papa Franjo.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Dani otvorenih vrata u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu
  • od 23. do 25. veljače 2018. Ivanečki Vrhovec 36a
Klanjanje Presvetom za mlade
  • 24. veljače 2018. u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu s početkom u 19 sati.
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima
  • 2. i 3. ožujka 2018. u prostorijama Dječjeg vrtića "Sv. Josip", Granešina 7. Zagreb
Korizmena duhovna obnova za mlade u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove

3. ožujka 2018. u 10:30 u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100

47. vijećanje redovničkih odgojitelja
  • od 9. do 11. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu (Sv. Mihovila 43)

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti

Linkovi