Vijesti - Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša

 

Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša

Papa svećenicima i redovnicima Bangladeša Autor: Radio Vatikan/IKA
Objavljeno: 02. 12. 2017 - 21:01

Razlikovati dobro od lošeg sjemena

Posljednji dan boravka u Bangladešu 2. prosinca papa Franjo započeo je posjetom Domu Majke Terezije u povijesnom centru glavnog grada Dhake. Tu su ga dočekala djeca i starije osobe, kojima Misionarke ljubavi već desetljećima pružaju širokogrudnu pomoć. Potom se u crkvi Svete krunice susreo sa 1500 svećenika, redovnika, redovnica, sjemeništaraca i redovničkih pripravnika.

Zvanje je sjeme koje, kako bi raslo, trebate njegovati nježnom brigom, bivajući pritom pozorni na đavla koji sije neslogu i moleći se da znate razlikovati dobro od lošega sjemena – potaknuo je papa Franjo 1500 svećenika, redovnika, redovnica i sjemeništaraca s kojima se jutros po lokalnom vremenu susreo u Dhaki. U svojim zajednicama biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, te sjemeništaraca budite pozorni na podjele koje uzrokuje ogovaranje, taj neprijatelj sklada, – nastavio je Papa – a ako imate što za reći subratu, recite mu to u lice. Naposljetku, ne budite tužnih lica, te i u patnjama i nevoljama tražite mir i radost. Dodajmo da je Sveti Otac predao pripremljeni govor i prisutnima govorio na španjolskom jeziku, nudeći savjete za dobar svećenički i redovnički život.

Sveti je Otac napomenuo da je za rast i njegovanje sjemena zvanja potrebna nježnost. Nedostaje li u našim zajednicama ta dimenzija nježnosti, sjeme neće rasti. Svaki je biskup, svećenik, redovnik, redovnica ili sjemeništarac Božje sjeme. No trebamo biti pozorni na neprijatelja koji dolazi noću i u vrt Kraljevstva Božjeg sije korov. Važno je, stoga, razlikovati dobro od lošeg sjemena, a to se može ostvariti razlučivanjem. Ono je moguće jedino kada čovjek ima srce koje moli i od Gospodina traži da bdije nad nama – rekao je papa Franjo.

Nudeći drugi savjet, Papa je podsjetio da u „vrtu Kraljevstva“ ne postoji samo jedna biljka i kako nije lako pronaći jedinstvo. Ljudski nedostaci ugrožavaju zajednički život – upozorio je Sveti Otac – Naše se zajednice biskupa, svećenika, redovnika i sjemeništaraca trebaju znati obraniti od svakog oblika podjele. A ako je Bangladeš primjer sklada među vjeroispovijestima, nažalost postoje mnogi neprijatelji sklada unutar zajednica.

Neprijatelj sklada kojeg najčešće spominjem – naglasio je Papa – jest primjer duha ogovaranja. Ne smije se govoriti loše o osobi iza njezinih leđa, a da nismo izravno razgovarali s njom. Ogovaranje je vrsta terorizma – ponovio je papa Franjo – baci se bomba i odšeta, uništavajući. Kad želite ogovarati nekoga, ugrizite se za jezik. Ako je moguće, recite ono što mislite osobi u lice, Isus nam je dao taj savjet.

Posljednji savjet koji je Sveti Otac ponudio svećenicima i redovnicima Bangladeša glasi: održite duh radosti i veselja, te nemojte imati tužno, ogorčeno lice. Upozorio je kako je žalosno susresti biskupa, svećenika, redovnika, redovnicu ili sjemeništarca s ogorčenim i tužnim licem. Citirajući karmelićanske svetice, Tereziju Avilsku i Tereziju od Djeteta Isusa, Papa je naglasio važnost traženja radosti i u teškim trenucima jer je važno pronaći mir u patnji i trpljenju. Raduje me susresti svećenike, biskupe ili redovnice koji su živjeli život u punini. Njihove oči su neopisive, pune radosti i mira, pune Duha Svetoga – kazao je na kraju papa Franjo.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani 2018.

Tema Redovničkih dana: Za novo vino nove mješine

Izdavaštvo

Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine

Linkovi