Vijesti - Papa proglasio svetima četiri redovnice

 

Papa proglasio svetima četiri redovnice

Papa proglasio svetima četiri redovnice Autor: ika/gk
Objavljeno: 17. 05. 2015 - 09:54

Za novi misionarski poticaj

17. svibnja četiri redovnice svetima: jednu Talijanku, jednu Francuskinju i dvije Palestinke, prve svetice s tog područja - Mariju Alfonsinu Gatas iz Jeruzalema i Mariam Bavardi iz Galileje, nazvavši ih svjedokinjama jedinstva i karitativne djelatnosti. Među mnoštvom vjernika okupljenih na vatikanskom trgu njih oko 2000 stiglo je s Bliskog istoka na čelu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, koji se prethodnoga dana susreo Papom.

Riječ je o prvim arapskim sveticama iz Palestine. Maria Alfonsina Gatas rođena je u Jeruzalemu 1847. i tamo umrla 1927. godine. Marim Bavardi porijeklom je iz Galileje, rodila se godine 1843., postala je monahinja u Francuskoj, a umrla u Betlehemu 1878. Bila je nepismena, ali je davala teološke savjete i objašnjenja s izvanrednom jasnoćom, a to je bio, prema Papinim riječima, plod Duha Svetoga koji ju je izabrao kao sredstvo susreta i zajedništva s muslimanskim svijetom.

Slično se ponašala i s. Maria Alfonzina Ghattas, koja je shvatila što znači ižarivati Božju ljubav u apostolatu te je postala svjedok blagosti i jedinstva. Ona nam daje jasan primjer odgovornosti jednih prema drugima, a to znači živjeti jedni u službi drugih, istaknuo je u propovijedi Sveti Otac i primijetio kako naviještanje uskrslog Krista nije dužnost samo pojedinaca, već ga treba proživljavati zajednički, svjedočeći jedinstvo među kršćanima i karitativno djelovati prema svima. Apostoli su izravno doživjeli Isusovo uskrsnuće i bili svjedoci kao očevici tog događaja. Zahvaljujući njihovu autoritativnom svjedočanstvu, mnogi su povjerovali. Iz vjere u uskrslog Krista nastale su i nastaju brojne kršćanske zajednice. I mi danas temeljimo našu vjeru na svjedočanstvu apostola koje je stiglo do nas zahvaljujući poslanju Crkve.

Naša vjera je usko povezana, prema Papinim riječima, s njihovim svjedočanstvom koje je kao lanac neprekidno povezano kroz stoljeća. Do toga je došlo ne samo pomoću apostolskih nasljednika, već iz kršćanskih pokoljenja u pokoljenje. Svaki je Kristov učenik pozvan svjedočiti njegovo uskrsnuće, posebno u sredinama u kojima se zaboravlja Boga i u kojima je čovjek izgubljen.

Prije molitve Kraljice neba Papa je izrazio nadu da će Gospodin zagovorom novih svetica podati njihovim rodnim zemljama novi misionarski poticaj te da će se kršćani s tih područja nadahnuti na njihovim primjerima milosrđa, ljubavi i pomirenja, gledajući s nadom u budućnost i nastaviti putem solidarnosti i bratskog suživota.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Spomendana blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj katedrali

15. prosinca 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi