Vijesti - Osnovana mobilna ekipa svećenika za psihološko-duhovnu pomoć

 

Osnovana mobilna ekipa svećenika za psihološko-duhovnu pomoć

Osnovana mobilna ekipa svećenika za psihološko-duhovnu pomoć Autor: ika
Objavljeno: 07. 01. 2021 - 20:48

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove osnovala u četvrtak 7. siječnja je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačkoj biskupiji.

Hrvatska pokrajina Družbe Isusove formirala je mobilnu ekipu za psihološko-duhovnu pomoć osobama koje su žrtve razornih potresa u Sisačkoj biskupiji.

Sjedište mobilne ekipe je u Maloj Gorici kod Petrinje u dvorištu Langova doma koji vodi Zaklada biskup Josip Lang, odakle će svećenici i psiholozi obilaziti stradala područja i razgovarati s preplašenim osobama nudeći im ljudsku i prijateljsku solidarnost, spremnost da poslušaju njihove muke i doživljene strahove, u čemu se najvećim dijelom i sastoji psihološka pomoć. Podijeljena patnja i potisnuti strahovi kad se podijele s osobom koja te sluša s empatijom, najbolja je psihoterapija prestrašenim osobama.

Duhovna pomoć žrtvama razornog potresa na Banovini

Uz spomenutu ljudsku i psihološku pomoć, mobilna ekipa svećenika nudi duhovnu pomoć žrtvama razornog potresa na Banovini, tj. u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima i naseljima.

Duhovna pomoć se sastoji u tome da se pomogne prestrašenim osobama da shvate i povjeruju kako u ovoj teškoj nevolji nisu ostavljeni od Boga i Crkve. U Bibliji se 365  puta spominju Božje i Isusove riječi: „Ne bojte se. Ja sam s vama!“ Bog ima moć našu nevolju okrenuti na naše dobro onima koji ga ljube. Svećenici će biti spremni da uz duhovnu utjehu ponude ljudima najbolje i najjače duhovno sredstvo milosti, a to su sveti sakramenti, prije svega ispovijed, sv. pričest i bolesničko pomazanje.

Voditelj mobilne ekipe za psihološko-duhovnu pomoć je p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog koji je već okupio jednu takvu ekipu koju, uz njega, sačinjavaju: svećenici isusovci: Ivo Antunović, Stipo Balatinac, Pero Vidović, Antun Volenik. U slučaju potrebe njima će se priključivati i drugi svećenici koji su već izrazili svoju spremnost da budu dio te ekipe.

Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov

Pozivamo sve župnike na postradalim područjima da nam jave gdje su najveće potrebe kako bi naša ekipa moglo odmah djelovati. To mogu učiniti i sami pojedinci koji žele ovakvu ponuđenu pomoć.

Isusovački provincijal p. Dalibor Renić, dao je poslanje spomenutim svećenicima da se sada bave i tim vidom apostolata. Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov. Svim vjernicima preporučujemo u molitve ovaj novi način pastoralne pomoći ljudima koji su u teškoj nevolji i strahu.

Voditelj p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog

“Pozivamo sve župnike na postradalim područjima da nam jave gdje su najveće potrebe kako bi naša ekipa moglo odmah djelovati. To mogu učiniti i sami pojedinci koji žele ovakvu ponuđenu pomoć. Isusovački provincijal p. Dalibor Renić, dao je poslanje spomenutim svećenicima da se sada bave i tim vidom apostolata. Sisački biskup mons. Vlado Košić je podržao ovu mobilnu ekipu i dao svoj blagoslov. Svim vjernicima preporučujemo u molitve ovaj novi način pastoralne pomoći ljudima koji su u teškoj nevolji i strahu”, kazao je p. Mijo Nikić, voditelj mobilne ekipe svećenika za psihološko-duhovnu pomoć.

Više informacija na telefon 091 223 3202 ili e-mail: mnikic@ffrz.hr

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXV. svjetski dan posvećenog života
U utorak, 2. veljače 2021. godine, u 18.00 sati, u Crkvi bl. Augustina Kažotića – Peščenica, euharistijsko slavlje predvodit će mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Izdavaštvo

Vijesti 3 (2020)
Vijesti 3 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi