Vijesti - Održana Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH

 

Održana Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH

Održana Skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH Autor: s. Jadranka Obućina
Objavljeno: 11. 03. 2017 - 10:05

Bratstvo je dar koji brat redovnik prima od Boga

Petnaesta redovna skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH) održana je 11. ožujka u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci. Skupštinom je predsjedao predsjednik Konferencije dr. fra Miljenko Šteko. Na Skupštini su sudjelovali svi provincijalni poglavari i poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH,  5 predstavnika redovničkih zajednica čiji članovi djeluju u Bosni i Hercegovini, s provincijalnim sjedištem izvan BiH, kao i  apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luggi Pezzuto, delegat Biskupske konferencije BiH pomoćni biskup Marko Semren te predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Jure Šarčević, OFMCap.

Nakon uvodnih riječi i dobrodošlice fra Miljenka Šteke te pozdrava biskupa Semrena i predsjednika Hrvatske redovničke konferencije, sudionici Skupštine su u kratkim crtama predstavili djelovanje svojih zajednica.

Zatim je mons. Semren predstavio dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi te istaknuo: „Naslovnici ovoga dokumenta nisu samo braća redovnici, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva. U dokumentu Crkva je viđena kao otajstvo zajedništva na sliku zajedništva Sina s Ocem u daru Duha Svetoga. Zajedništvo triju Osoba postaje uzor, izvor i vrhunac zajedništva kršćana s Kristom; od nje nastaje zajedništvo kršćana među sobom u bratskom životu.“

Govoreći o poslanju i identitetu brata redovnika, mons. Semren je istaknuo da dokument ističe bratstvo kao njegovo bitno obilježje. „Bratstvo je dar koji brat redovnik prima od Boga Jednog i Trojedinog. Bratstvo nije jednostavno plod osobnog napora nego je prije svega dar Božji; Brat redovnik je proročka memorija (sjećanje) Isusa – Brata. Dar koji brat redovnik prima i dijeli sa svojom braćom preoblikuje se u dar koji se daje u poslanju. Njegovo se poslanje sastoji konačno u izgradnji općeg bratstva utemeljenog na vrijednostima Evanđelja. Bratstvo braće redovnika nije zatvoreno u samo sebe; to je bratstvo za poslanje. Svako doba ima svoje proroke, a današnje vrijeme traži od braće da odgovore na suvremene društvene okolnosti, a ti odgovori su: 'proroštvo gostoljubivosti, proroštvo smisla, proroštvo afirmacije ženskih vrijednosti, proroštvo brige i zaštite života te očuvanja stvorenoga svijeta, proroštvo mudroga korištenja novih tehnologija'.“

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici Skupštine zaključili da smjernice dokumenta treba pretočiti u život, također su zahvalili predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije za tiskanje i dostavljanje toga dokumenta.

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto obraćajući se sudionicima Skupštine izrazio je radost zbog susreta na tradicionalnom zasjedanju. 

S obzirom na ovogodišnju temu Skupštine, nuncij Pezzuto usredotočio se na dva aspekta „proročke dimenzije“ života brata redovnika: „Proroštvo gostoljubivosti“ i „Proroštvo smisla“. Istaknuo je da „prihvaćanje i gostoljubivost ne trebaju biti shvaćeni samo u uskom fizičkom smislu, nego iznad svega kao prihvaćanje drugoga u vlastitom srcu. Stoga brat redovnik, pa tako i redovnik i redovnica općenito, svojim stavom prihvaćanja i gostoljubivosti, shvaćenima u njihovom najdubljem značenju, žive, svjedoče i navješćuju već ovdje na zemlji prije svega Crkvu kao 'Božju obitelj', otvorenu dijalogu unutar i izvan nje, a zatim svjedoče i navješćuju Crkvu nebesku u kojoj će biti prihvaćeni svi narodi, budući da svi postižu spasenje jedino u Kristu, pod uvjetom da svatko čestito živi temeljna načela svoje vjere.“ Mons. Pezzuto, naglasio je važnost proroštva prihvaćanja i gostoljubivosti u jednom multikulturnom, multietničkom i multireligijskom kontekstu.  

„Drugi aspekt 'Proroštvo smisla'  – Crkva je pozvana biti 'kompas' usred čovječanstva. Ali unutar Crkve, 'posvećeni život' ima posebno mjesto i priliku pokazivati na proročki način pravi smisao života jer je svaka posvećena osoba morala proći ovaj put: traženje istinskog smisla života i nastojanje da ga se utisne u svoju osobnu stvarnost. Samo onaj tko je u Bogu pronašao konačni i odlučujući smisao svoga života, može ga drugima pokazivati proročki i djelotvorno.“

U posljednjem dijelu svoga interventa, Nuncij je govorio o dokumentu “mutuae relationes”– ekleziologiji zajedništva i važnosti hijerarhijskih i karizmatskih darova, koji je u postupku promjene.   

„Smjernice i propisi su dobrodošli. Ipak, 'mutuae relationes' trebamo izgrađivati, prije svega, u svome srcu, ispunjenom 'crkvenim osjećajem'. Srcem koje je svjesno da je Kristova Crkva jedna jedina i da joj svi, i svatko od nas, služimo u bogatstvu raznolikih karizmi, onkraj uskih i kratkovidnih vlastitih interesa koji se često odnose na područja jako materijalna, koja nemaju baš ništa s Kraljevstvom Nebeskim za koje smo uložili cijeli naš kratki život ovdje na zemlji“, zaključio je nuncij Pezzuto.  

Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio apostolski nuncij u BiH koji je također izrekao homiliju. 

U popodnevnom radu predsjednik Konferencije i pročelnici povjerenstava koja djeluju pri KVRPP BiH podnijeli su izvješća.

U završnom dijelu, sudionici Skupštine posjetili su trapističku opatiju „Marija Zvijezda" koja je početkom 20. stoljeća bila središte duhovnog, odgojnog, gospodarskog i kulturnog  napretka banjolučkog kraja.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Raspored predavanja Novicijatske škole - ljetni semestar 2016/17.
  • Škola za novakinje počinje 15. veljače i traje do 19. svibnja 2017. 
46. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica
  • 4. i 5. svibnja 2017. u Domu pastoralnih susreta, Lovran (kod Sestara Presvetoga Srca Isusova, ul. M. Tita 124).
Seminar za sestre juniorke
  • 12. i 13. svibnja 2017. u Marijinom dvoru, Lužnica kod Zaprešića. 
Redovnički dani 2017.
  • Redovnički dan u Rijeci – prva subota u rujnu - 2. IX. 2017.
  • Redovnički dani u Splitu – drugi petak i subota u rujnu - 8. i 9. IX. 2017.
  • Redovnički dani u Zagrebe – treći petak i subota u rujnu - 15. i 16. IX. 2017.
  • Redovnički dan u Dubrovniku - četvrta subota u rujnu - 23. IX. 2017.
  • Redovnički dan u Đakovu - jedna subota u listopadu 2017.

Izdavaštvo

Susret, br. 8., god IV., 2016.
Susret, br. 8., god IV., 2016.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi
Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi
Vijesti
Vijesti
Kontemplirajte
Kontemplirajte
Vijesti
Vijesti

Linkovi