Vijesti - Održan je susret poglavarica kongregacija Notre Dame u Zagrebu

 

Održan je susret poglavarica kongregacija Notre Dame u Zagrebu

Održan je susret poglavarica kongregacija Notre Dame u Zagrebu Autor: s. Marija Martina Koprivnjak
Objavljeno: 02. 06. 2016 - 00:34

Odgojem mijenjati svijet

U Zagrebu je od 26. do 29. svibnja održan Susret kongregacija Notre Dame istih korijena. Na susretu su sudjelovale vrhovne glavarice s pratnjom iz sedam kongregacija koje imaju izvorište u odgojnoj karizmi koju su u 16. stoljeću pokrenuli sv. Petar Fourier i blažena Majke Alix le Clerc osnivajući Kanonikinje sv. Augustina. Tijekom povijesti dogodila su se odvajanja i osnivanja novih kongregacija čije sestre djeluju u raznim dijelovima svijeta sa zajedničkim poslanjem - odgojem mijenjati svijet. 

Susreti se, od 1982. godine, svake tri godine održavaju u organizaciji pojedine kongregacija. Ove je godine domaćin Susreta bila Družba sestara Naše Gospe sa sjedištem u Zagrebu, Primorska 20.

Susret se odvijao u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Prvi je dan bio posvećen predstavljanju trenutne situacije u svakoj družbi s obzirom na broj članica, strukture i načine i područja djelovanja. Svetu misu je prvog dana susreta u kapelici Bogoslovnog sjemeništa, kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa, slavio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Drugog dana prije podne sudionicama Susreta su se pridružile članice Družbe sestara Naše Gospe na hodočašću u Mariju Bistricu. Popodne je o. Dalibor Renić, isusovac, održao predavanje na temu: Međugeneracijsko zajedništvo u redovničkom životu.

U subotu uvečer je bio molitveni susret u kući matici u Primorskoj 20 u Zagrebu za vrijeme kojeg je zbor Collegium promusica sacra, pod umjetničkim vodstvom s. Cecilije Pleša, izveo više Marijanskih himana i antifona. Pojedine je dijelove na harfi pratila te samostalno izvela nekoliko djela harfistica Mirta Lice. 

Zadnji dan, u nedjelju 29. svibnja, sestre su provele u samostanu na Bukovačkoj 316. Nakon završenog radnog dijela su sa zajednicom sestara sudjelovale na euharistijskom slavlju kojem je predsjedao o. Dalibor Renić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi