Vijesti - Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama grada Zagreba

 

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama grada Zagreba

Korizmeni susret kardinala Bozanića s redovnicama grada Zagreba Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 00:06

Kardinal je pozvao redovnice na čuvanje spomena na Božji poziv i otvorenost Božjoj nadi

Molitvom Večernjih pohvala i uvodnom riječju potpredsjednice Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i vrhovne poglavarice Družbe sestara milosrdnica s. Miroslave Bradica, započeo je u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu tradicionalni korizmeni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s redovnicama grada Zagreba.

Zahvaljujući Kardinalu na susretu i poticajima, Časna Majka Miroslava Bradica se posebno osvrnula na doprinos redovnica u radu Sinode istaknuvši trajnu molitvenu podršku. Kardinal Bozanić je u svom obraćanju redovnicama naglasio važnost opraštanja koje nema granica, nego dužni smo uvijek opraštati.

Citirajući Katekizam Katoličke Crkve „Da bismo živjeli, rasli i u vjeri do kraja ustrajali, moramo se hraniti riječju Božjom i moliti Gospodina da nam vjeru uveća. Ona treba biti 'ljubavlju djelotvorna' (Gal 5,6), podržavana nadom i ukorijenjena u vjeri Crkve“ (KKC br.162), Kardinal je pozvao redovnice na čuvanje spomena na Božji poziv i otvorenost Božjoj nadi koja se otkriva u trajnom hodu prema Bogu pri čemu nas Bog uvijek iznova iznenađuje svojom ljubavlju pozivajući nas na razlučivanje i konkretno djelovanje, na djelotvornu ljubav.

Kardinal je posebno istaknuo važnost gledanja naše ljudske stvarnosti očima vjere u oslonjenosti na Kristov Križ koji je čvrsto uporište našoj nadi u uskrsnuće i vječni život. Naglasio je važnost Euharistije kao izvora svakog duhovnog života, jer samo po Euharistiji kadri smo svoj život učiniti trajnom euharistijom, zahvaljivanjem Bogu.  Samo u takvoj otvorenosti i predanju Bogu kadri smo vidjeti mogućnost gdje drugi vide samo probleme, krize i nemogućnosti.

Kardinal je zahvalio redovnicama na doprinosu radu Sinode pozvavši ih na daljnju molitvenu zauzetost. Najavio je da će na Josipovo započeti u našoj Nadbiskupiji Godina sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske.
Nakon Kardinalova obraćanja, o radu Sinode predavanje je održao tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije dr. Denis Barić, a svoje dojmove o radu Sinode iznijele su redovnice članice Sinode: s. Beata Prkačin, s. Marija Jozić, s. Ana Begić i s. Tea Barnjak.

Nakon njihovih izlaganja Kardinal je najavio sestrama iznenađenje pozvavši studentskog kapelana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. Odilona-Gbènoukpa Singboa za govornicu. Zahvaljujući Kardinalu na pozivu, vlč. Odilon je sestrama prenio zamolbu mons. Aristidea Gonsalla, biskupa svoje rodne biskupije Puorto-Nova iz Benina, koji je prošle godine u rujnu posjetio Hrvatsku te obradovan živom vjerom koju je u Hrvatskoj vidio, poželio da bi u Hrvatsku na daljnje školovanje i formaciju poslao dvije redovnice. Molba koju je vlč. Odilon izrazio prihvaćena je među sestrama s oduševljenjem.

Na kraju susreta Potpredsjednica je u ime svih redovnica Kardinalu izrekla zahvalu za susret, te čestitke prigodom Kardinalova imendana i skorog rođendana. Susret je završio Molitvom za Sinodu i Anđeoskog pozdravljenja.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti
Susret, br. 9., god V., 2017.
Susret, br. 9., god V., 2017.
Susret, br. 8., god IV., 2016.
Susret, br. 8., god IV., 2016.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije

Linkovi