Vijesti - Konferencija za novinare u povodu 8. svjetskog dana posvećenog života

 

Konferencija za novinare u povodu 8. svjetskog dana posvećenog života

Objavljeno: 01. 02. 2004 - 23:00

U povodu 8. Svjetskog dana posvećenog života, koji Crkva slavi na Svijećnicu, tj. na blagdan prikazanja Isusa Krista u Hramu, Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara (HKVRP) priredili su 2. veljače u Zagrebu konferenciju za novinare, na kojoj je bilo riječi o karitativno-socijalnom radu hrvatskih redovnica i redovnika. Na početku konferencije uvodnu riječ novinarima uputio je predsjednik HKVRP dominikanski provincijal fr. Ivan Iko Mateljan, koji je istaknuo važnost karitativnog djelovanja redovnika i redovnica te njihovu brigu za svakog čovjeka bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

O radu i djelovanju Caritasova doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sveta Ana" u Rijeci govorila je ravnateljica doma s. Suzana Samardžić. Istaknula je kako dom djeluje od 1993. te da je njegova prvotna namjena pomaganje obiteljima koje su u potrebi te žrtvama obiteljskog nasilja. Do sada je kroz dom, zatraživši pomoć zbog nasilja u obitelji, prošlo preko 500 žena i djece bez obzira na religioznu i nacionalnu pripadnost. Dom trenutno ima 22 kreveta za odrasle osobe i 18 dječjih kreveta. Pri domu od 1994. djeluje mobilno savjetovalište za žene u nevolji, a od 1996. izložbeno prodajni centar čiji prihodi idu u korist rada doma. Dom obiteljima pruža i pomoć u savjetovanju roditelja čija djeca imaju poteškoća s devijantnim ponašanjem. Do sada je u domu pomoć oko obiteljskog savjetovanja potražilo više od 6000 obitelji. Dom je priznat i od nadležnih državnih ustanova koje ga potpomažu, no najvećim dijelom živi i djeluje od raznih donacija.

O karitativnom djelovanju redovnika govorio je i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Radeljak, koji je istaknuo kako se dom sastoji od pučke kuhinje u kojoj se hrani oko 700 korisnika i od doma za siromašne studente. Fra Ivan posebno je istaknuo dobru suradnju između uprave Doma i državnih, tj. vlasti grada Zagreba, pod čiju socijalnu skrb Dom danas spada. Dom se financira ponajprije iz donacija iz inozemstva, ali i donacijama pojedinih hrvatskih trgovačkih lanaca i poduzeća.

Na konferenciji je predstavljen i Statut novinarske nagrade "Posvećeni život" te je raspisan natječaj za nagradu za 2004. godinu. Nagrada se dodjeljuje za izvanredna novinarska dostignuća koja na najbolji način prikazuju život i djelovanje redovničkih osoba ili zajednica, odnosno koja najviše odgovaraju smislu i ciljevima posvećenog života. Prva novinarska nagrada "Posvećeni život" bit će dodijeljena na Dan posvećenog života 2005. godine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
„Za nove mladice“ - humanitarna prodajna likovna izložba zaklade „Marija De Mattias“
  • Svečano otvaranje izložbe bit će u srijedu 20. lipnja u 18 sati. u prostorijama samostana u Miramarskoj cesti 100.

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi