Vijesti - Izjava Regionalnog ureda VIVAT International o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima u BiH

 

Izjava Regionalnog ureda VIVAT International o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima u BiH

Izjava Regionalnog ureda VIVAT International  o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima u BiH Autor: s. Cecilija Milković, ASC
Objavljeno: 08. 03. 2019 - 11:20

Vrijedi se boriti za pravdu i pravednost koristeći sve zakonske mogućnosti.

Predstavnik Regionalnog ureda VIVAT-a u Ženevi p. Andrija (Andrzej) Owca, Poljak iz Misijske družbe Duha Svetoga (CSSp) 8. ožujka 2019. na 40. redovitoj sjednici Vijeća za ljudska prava u kontekstu Opće rasprave – promicanje i zaštita svih ljudskih prava, građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih - obratio se predsjednici i prisutnima riječima:  

„Poštovana gospođo Predsjednice,

VIVAT International, tijekom ove sjednice Vijeća za ljudska prava, koristi priliku da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, vezano uz ekonomska, socijalna i kulturna prava.

Osim slučaja Glamoč, u kojem državni službenici dječjeg vrtića nisu plaćeni niti su im doprinosi za socijalno osiguranje nadoknađeni za mnogo, mnogo godina, nedavno smo primili informacije o drugim sličnim predmetima iz različitih regija Bosne i Hercegovine, što pokazuje da slučaj Glamoč nije jedini. Navodno je to državna politika.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava u svom izvješću o ostvarivanju prava na rad (A/HRC/40/31), koji je predstavljen na ovoj sjednici, kaže: „Važno je naglasiti nerazdvojivu vezu između prava na rad i prava na socijalno osiguranje kao dvije strane istog novčića… Pravo na socijalno osiguranje priznato je u brojnim instrumentima o ljudskim pravima, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima (čl. 22) i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (umjetnost). (9-10) ”.

Stoga takva situacija u Bosni i Hercegovini doprinosi povećanju broja siromašnih obitelji, posebno među mladima i povećava protok migranata mladih osoba i cijelih obitelji iz zemlje.

Stoga, VIVAT International preporučuje vladi Bosne i Hercegovine da:

  • u potpunosti provoditi svoje međunarodne obveze po domaćem zakonu i u praksi.
  • se pridržava preporukā  Odbora za ekonomska, socijalna i kulturna prava, posebno u odnosu na državne službenike plaćanjem redovitih i pravednih plaća.

Hvala, gospođo Predsjednice!“

P. Andrija Owca osobno se upoznao sa slučajem Glamoč i predstavio ovaj slučaj diskriminacije Vijeću za ljudska prava i posebnom izvjestitelju UN-a za slobodu vjera i uvjerenja (Special Rapporteur on freedom of religion or belief). Naime djelatnice općinskog vrtića u Glamoču nisu primile 35 plaća, a ravnateljica s. Martina Katović, Klanjateljica Krvi Kristove 57 plaća niti su uplaćivani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Općina je vršila pritisak na vrtić želeći da se djeca podijele po etničkim skupinama bez konkretno donesene odluke. Sestru kao jedinog kandidata koji zadovoljava sve uvjete u natječaju općinska vlast nije željela imenovati ravnateljicom zbog redovničke „uniforme“. Pravna borba je trajala 6,5 godina. Dvije ranije presude Županijskog i Općinskog suda u Livnu potvrdile su postojanje diskriminacije u slučaju njezinog neimenovanja na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića a borba je  zaključena u ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom FBiH koji je odbio reviziju općine Glamoč, a čime su zapravo potvrđene presude nižih sudova kojima je utvrđena diskriminacija.


VIVAT International je nevladina organizacija koja broji više od 25.000 sestara, braća i svećenika iz 13 redovničkih zajednica. U 120 zemalja rade na promicanju ljudskih prava kroz zagovaranje na međunarodnoj i lokalnoj razini. VIVAT International ima poseban savjetodavni status pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC) i pridružen je Odjelu Ujedinjenih naroda za javno informiranje (DPI). VIVAT je osnovan 2000. godine a danas ima 4 redovničke družbe koje su stalne članice među kojima su i Klanjateljice Krvi Kristove (ASC).

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi