Vijesti - Isusovac Tvrtko Barun dobitnik nagrade „Europski građanin”

 

Isusovac Tvrtko Barun dobitnik nagrade „Europski građanin”

Isusovac Tvrtko Barun dobitnik nagrade „Europski građanin” Autor: ika
Objavljeno: 12. 06. 2017 - 23:13

32-godišnji magistar duhovnosti, voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, proglašen je nositeljem prestižnog priznanja "Europski građanin". Odbor za nagradu „Europski građanin" Europskoga parlamenta, 7. lipnja je donio odluku o ovogodišnjim laureatima, nakon obrade nominacija pristiglih iz svih država članica.

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti. Vrednuju se aktivnosti ili djela građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale angažman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Kandidate predlažu zastupnici u Europskom parlamentu. Nagrada je simboličkog karaktera i dodjeljuje se u obliku medalje časti.

Tvrtka Baruna za nagradu „Europski građanin" nominirala je voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica uz potporu zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića. 

Zastupnica Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo ovim ishodom: „Drago mi je što je Odbor za nagradu „Europski građanin" prepoznao rad i vrijednosti koje Isusovac Tvrtko Barun zagovara i prenosi. Solidarnost i poštivanje ljudskog dostojanstva temelji su na kojima je suvremena Europa izgrađena i kojima treba težiti. Povodom svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, pozivam sve da pokažu suosjećanje prema najranjivijoj skupini društva".

32-godišnji magistar duhovnosti, voditelj je Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i mladi svećenik isusovac koji je nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, pohađao teologiju na Facultes jesuites de Paris, gdje je magistrirao duhovnost. Osim što vodi Isusovačku službu za izbjeglice, uči vjeronauk djecu stranaca katolika u Zagrebu te organizira i glumi u lutkarskim predstavama za djecu izbjeglice.  Osvrćući se na humanitarni karakter Isusovačke službe, Barun ističe sljedeće: „Naš rad utemeljen je na vrijednostima Evanđelja. Mislim da je biti otvoren drugima i drugačijima izazov za sve ljude bez obzira na vjeru. Kristov život i Kristove riječi mogu nama kršćanima samo pomoći da se lakše odlučimo za tu otvorenost, prihvaćanje stranca, prepoznavanje dobroga u drugome, dopuštanje da nas drugi obogati svojom različitošću, traženje i pronalaženje Božjeg lica u osobi koja je u potrebi. Na svakom kršćaninu je odluka u kojoj mjeri i na koji način želi odgovoriti na taj poziv".

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je neprofitna humanitarna udruga sa tridesetpetogodišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba koja od 1993. djeluje u zagrebačkom uredu u Hrvatskoj. Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako služi gotovo jedan milijun izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba. S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Bruxellesu u srijedu, 11. listopada 2017. godine, a odluka Odbora za nagradu Europskog parlamenta je da ove godine Hrvatska iznimno dobije dva laureata. Osim Baruna, ovogodišnji hrvatski laureat je i Hrvatska udruga Transplant.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
Seminar za sestre juniorke
  • 27. i 28. travnja 2018. u samostanu sestara službenica Milosrđa na Kamenu (Sv. Mihovila 43, Split)
Dan otvorenih vrata samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu
  • Od 18. do 20. svibnja 2018. u Ivancu, Ivanečki Vrhovec 36a

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi