Vijesti - Ispraćaj sv. Leopolda iz Rijeke

 

Ispraćaj sv. Leopolda iz Rijeke

Ispraćaj sv. Leopolda iz Rijeke Autor: ika
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 09:52

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića napustilo je u utorak 19. rujna Rijeku i vratilo se u Padovu. Emotivni ispraćaj ovog hrvatskog sveca koji je cijelim srcem bio uz Hrvatsku pratilo je mnoštvo vjernika, a obred ispraćaja predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Sudjelovali su krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, provincijal Slovenske kapucinske provincije fra Vlado Kolenko, rektora Svetišta u Padovi fra Giovannia Gusella Flaviana, gvardijan kapucinskog samostana u Rijeci fra Eugen Pavlek te mnogobrojni svećenici. 

Svoje molitve, prošnje i srca donijeli su deseci tisuća hodočasnika koji pristizali u kapucinsku crkvu od ponedjeljka 18. rujna do utorka 19. rujna. Ovaj kapucin, koji je bio visok samo 135 centimetara, bio je veliki svetac čija je prisutnost u gradu Rijeci svima donijela milosne trenutke. O tome svjedoče i riječi riječkog nadbiskupa na ispraćaju sv. Leopolda, da je bio veliki svetac, svećenik milosrđa i divan primjer poniznosti. Svjedočili smo prekrasnom duhovnom, vjerničkom doživljaju tijekom kojega smo se mogli uvjeriti da naš narod cijeni istinske veličine - veličine duha. Sv. Leopold je bio fizički malen, ali je bio velik duhom i to osjećaju oni i koji ne vjeruju i koji to znaju cijeniti. Radosni smo što je njegovo sveto tijelo bilo ovdje, tijelo koje mu je služilo da toliko dobra čini, tolike druge sluša, da im pomaže naći odgovore, posebno naći mir savjesti u ispovjedaonici, poručio je riječki nadbiskup. Također, svjedočili smo velikoj odanosti našega naroda Crkvi, posebno onima koji autentično žive evanđelje - a takav je bio sv. Leopold. Život ovoga sveca podsjeća nas da smo svi pozvani na svetost. Nadbiskup je potaknuo vjernike na molitvu da nam Gospodin za uzore podari veličina poput sv. Leopolda. 

Prigodnu riječ uputio je krčki biskup Ivica Petanjak. Podsjetio je da Leopold nikada nije išao na odmor govoreći da će u nebu odmarati. Tako ni sada među hrvatski narod nije došao kao turist, nego dati sebe. „Je li ikada itko mogao povjerovati da će Gospodin Bog sedamdeset i pet godina nakon Leopoldove smrti, a sedamdeset i pet godina je jedan ljudski vijek, uslišiti njegovu molitvu izrečenu za života: 'Kad umrem odnesite moje bijedne kosti s onu stranu Jadrana za dobro duša mog naroda.' Hvala ti nebeski Oče koji uslišavaš molitve svojih svetih slugu i ispunjavaš njihove molitve kad ti prosudiš da je došao pogodni čas." U nastavku je kazao kako je Leopold došao pohoditi nas, vidjeti i čuti naše molitve. „Hvala ti što nikada nisi prestao misliti na svoj narod. Hvala što govoriš i propovijedaš iz vječnosti kao nikada u svom ovozemaljskom životu. Obećaj da ćeš i dalje moliti za svoj narod i da će tvoje uho slušati naše molitve… (…) A koncu, prije nego se rastanemo, pogledaj i na one koji upravljaju ovim narodom i ovom zemljom. Neka budu ovoj zemlji majka, a ne maćeha. Sve što nije Božje i evanđeosko neka bude daleko od njih i od svih nas."

Dirljiv oproštaj od sv. Leopolda potaknuo je rektora Svetišta u Padovi fra Giovannia Gusella Flaviana da pozove vjernike na hodočašće u Padovu. Nakon Obreda ispraćaja i završnog blagoslova, tijelo je u procesiji ispraćeno iz crkve Gospe Lurdske do vozila u kojemu je potom u pratnji delegacije krenulo prema Padovi. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Akademija uz 150. obljetnicu dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo
  • 20. lipnja 2018. u 18 sati u Dvorani sjemeništa na Šalati, Voćarska 106

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi