Vijesti - Hrvatska provincija franjevaca konventualaca proslavila svog zaštitnika

 

Hrvatska provincija franjevaca konventualaca proslavila svog zaštitnika

Hrvatska provincija franjevaca konventualaca proslavila svog zaštitnika Autor: ika
Objavljeno: 28. 09. 2018 - 12:11

Sv. Jeronim, zaštitnik Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca svečano je proslavljen na otoku Visu, 27. i 28. rujna. U sklopu dvodnevne proslave Dana Provincije objavljeno je da se pokreće službeni proces za proglašenje blaženim fra Celestina Tomića, poznatoga hrvatskog bibličara i rođenog Višanin

Provincija franjevaca konventualaca je odabrala Vis za mjesto središnje ovogodišnje proslave blagdana svoga zaštitnika jer samostan sv. Jeronima u Visu slavi 500 godina svoga postojanja. Također je 100 godina od rođenja dvojice fratara Celestina Tomića i Marina Oreba koji su proslavili mjesto i samostan. Večernju su izmolili na grobu viških konventualaca, a misu u samostanskoj crkvi predslavio je domaćin hvarski biskup Petar Palić uz suslavlje brojnih koji su za ovu prigodu došli na otok Vis.

U pozdravnom govoru provincijalni ministar fra Josip Blažević objavio je odluku provincijskog Kapitula da Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevca konventualca pokreće službeni proces za proglašenje blaženim i svetim fra Celestina Tomića, rođenog Višanina i velikog bibličara uzornog i kreposnog života.

Za ovu priliku pjevali su zajedno ujedinjeni zborovi iz Visa i Komiže, a nakon mise program je nastavljen u Hrvatskome domu. Sjećanja na svog ujaka fra Celestina Tomića iznijela je gospođa Dobrila Cvitanović, a prof. Slavko Kovačić sjetio ga se kao svog profesora. Fra Ljudevit Maračić potom je predstavio monografiju “Dr. Celestin Tomić”.

Uz pozdravne riječi uglednih gostiju i glazbeno-recitativne umetke, simboličnu gestu pažnje Provincije gradu Visu predstavila je predaja kompleta knjiga o. Celestina gradskoj knjižnici. U gradskoj knjižnici za ovu prigodu pripremljen je i posebni odjeljak za stalnu postavu knjiga u kojem će se nalaziti sva djela fra Celestina Tomića.

Drugoga dana proslave, provincijal fra Josip Blažević u prigodnom je programu predstavio četverogodišnji plan i program te glavne smjernice za apostolat i djelovanje u slijedećem četverogodištu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi