Vijesti - Gostovanje misionarke iz Brazila

 

Gostovanje misionarke iz Brazila

Gostovanje misionarke iz Brazila Autor: ika
Objavljeno: 19. 06. 2018 - 14:08

S. Beatrica Krstačić je gotovo 40 godina na službi u misijama u brazilskom gradu Simoes Filho

Misijska skupina župe sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu ugostila je 19. lipnja s. Beatricu Krstačić, redovnicu milosrdnih sestara sv. Križa, koja je gotovo 40 godina na službi u misijama u brazilskom gradu Simoes Filho. S. Beatrica je u prostorijama župnog pastoralnog centra upoznala članove i suradnike Misijske skupine s misionarskim radom u Brazilu.

Na početku susreta, kojem su prisustvovali i s. Helena Šajbl, provincijalna savjetnica milosrdnih sestara sv. Križa, i mons. Vladimir Škrinjarić, župnik u Podravskoj Moslavini, riječi dobrodošlice uputio je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, rekavši da svi zdušno i koliko god mogu podupiru rad u misijama.

S. Beatrica, uz pomoć fotografija, predstavila je rad katoličke misije u Brazilu. „Naš život je predanje Bogu i bližnjemu. Potreba vremena je volja Božja, trebamo tražiti volju Božju u vremenu i mjestu gdje jesmo, staviti se na put i ići ususret ljudima, onima koji imaju manje mogućnosti - to je naša misija", rekla je prisutnima.

Pojasnila je potom da se taj rad odvija kroz posjet zatvorenicima, pritvorenima zbog teške situacije u kojoj su odrasli, a najčešće zbog trgovine drogom. Sljedeće područje rada su beskućnici, koji su ostali na ulici jer su izgubili posao te im hrana i odjeća najviše trebaju. Tu je i rad s obiteljima koje žive u trošnim kućicama na gradskom smetlištu, a njima je najpotrebnija zdravstvena skrb. Vrlo je teško ući među te obitelji, pojasnila je s. Beatrica, jer su zatvorene iz straha od kriminalaca raznih vrsta. Crkva je jedina koja im izlazi ususret.

U navedenoj brazilskoj župi postoji desetak skupina koje rade sa starijim osobama, jer i stanovništvo Brazila postaje sve starije. Tu je i dječji vrtić koji se uzdržava donacijama, a koji pohađa 40-tak djece. Organiziraju i tečajeve za sviranje na raznim instrumentima, kao i tečajeve iz nekih školskih predmeta kako bi mladi mogli lakše upisati željeni studij te se na taj način želi mladim ljudima pružiti uvid u mogućnosti izbora zvanja i zanimanja i pomoći im da barem ostanu na pravom putu.

Misionarka je naglasila da je liturgijski život vrlo živ, ali ne samo katolički nego i drugih, brojnih, vjerskih zajednica. Pučke misije u mjestu blizu grada također su vid djelovanja. U novije vrijeme otvorilo se veliko polje evangelizacije u Amazoniji koja je rijetko naseljena, ali s vrlo mladim stanovništvom. Ondje se pastoral odvija uglavnom vodenim putem te postoji velika potreba za prisutnošću katoličkih misija. Predstavljanje djelovanja u misijama s. Beatrica završila je riječima: „Bogu hvala za sve napravljeno i s vaše i s naše strane. Ono što će trajno ostati duhovna je stvarnost koju tamo izgrađujemo."

Predstavnice Misijske skupine uručile su s. Beatrici košaru svojih rukotvorina, a s. Helena Šajbl zahvalila je suradnicima Misijske skupine na vrlo dobroj suradnji sa sestrama sv. Križa. Voditeljica miholjačke Misijske skupine s. Petrinka Tuković zajedno je sa svojom Provincijom organizirala ovaj susret povodom obilježavanja 150 godina dolaska milosrdnih sestara u Đakovo i 50 godina redovništva s. Beatrice. Rekla je da donjomiholjačka Misijska skupina i 32 obitelji te moslavački župnik, obitelji i biblijska skupini u Podravskoj Moslavini, kao i obitelji u Golincima školuju 73 djeteta u Brazilu te najavila da sljedeće godine obilježavaju 10 godina djelovanja u Donjem Miholjcu. Susret je završio druženjem na domjenku koji su u čast obljetnice Družbe i slavljenice s. Beatrice pripravile članice Misijske skupine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Spomendana blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj katedrali

15. prosinca 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi