Vijesti - Dominikanke u posjetu župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici

 

Dominikanke u posjetu župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici

Dominikanke u posjetu župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici Autor: tekst: Snježana Kirinić Grubić; foto: s. Ljubica Josić
Objavljeno: 16. 05. 2015 - 13:10

Godina posvećenog života

Tijekom Godine posvećenog života župa Navještenja blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici nastavlja s upoznavanjem muških i ženskih redovničkih zajednica na poticaj župnika Norberta Ivana Kopriveca. Nakon braće Karmelićana, sestara Klanjateljica Krvi Kristove i Isusovaca u subotu 16. svibnja župljanima su se predstavile Dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara. Sestre su pjesmom, prezentacijom i predstavljanjem lika blažene Ozane Kotorske približile prisutnima svoju redovničku zajednicu. 

Utemeljitelj njihovog reda je sveti Dominik (živio je u 12 i ½ 13 stoljeća). On je 1216. god.  osnovao Red propovjednika pa će tako sljedeće godine Dominikanci slaviti 800. obljetnicu osnutka. Dominik je govorio s Bogom i o Bogu, neumorno propovijedao i raspravljao s protivnicima Crkve oboružan Matejevim evanđeljem i Pavlovim poslanicama. Geslo njihove zajednice je „Bogu, redu i narodu“. Prvi ženski Dominikanski samostani bili su klauzurni. Danas je poslanje sestara Dominikanki odgoj i naobrazba ženske mladeži u kršćanskom duhu. One djevojke koje razmišljaju o redovničkom pozivu u njihovoj zajednici do doživotnih zavjeta prolaze formaciju - dvije godine novicijata i šest godina juniorata – i tijekom tog razdoblja imaju dovoljno vremena upoznati i odlučiti se za život u redu Dominikanki. Sestre se bave župnim apostolatom  - održavaju župnu katehezu za sakramente, rade u vrtićima, školama, fakultetima, u bolnicama, vode zborove, rade s mladima (DOMA), skrbe o starim i bolesnima, a odmor za dušu im je rad u vrtu. 

Ponose se što je prva hrvatska blaženica Ozana Kotorska, koja je blaženom proglašena 1927. god., iz njihovog reda. S likom ove ekumenske svetice prisutne župljane je s puno žara upoznala s. Slavka. Ozana je živjela u vrijeme borbi s Turcima u 16. stoljeću u Kotoru na raskršću pravoslavne i katoličke vjere, pa joj se u molitvi jednako utječu i jedni i drugi. Za života ljudi su je dolazili pitati za savjet jer je uronjenošću u molitvu prenosila Božje poruke narodu. Pozivala je na pažljivost prema prirodi i bratu i sestri u potrebi, na zahvalnost, ponizno obraćenje i molitvu, jer duša bez molitve je kao cvijet bez vode. 

Nakon prvog dijela u Pastoralnom centru Nazaret susret je nastavljen u župnoj crkvi Navještenja Marijina. Euharistijsko slavlje predslavio je župni vikar vlč. Josip Mudronja, a pjesmom su obogatile redovnice gošće. U homiliji je đakon Matija Knok osvrćući se na evanđelje sedme uskrsne nedjelje pojasnio kako su zapovjedi ljubavi upute kako živjeti. Istaknuo je kako je najdjelotvornija ljubav prema Bogu ljubav prema čovjeku.

„Evanđelje ove nedjelje je Isusova molitva za nas. Koliko u svijetu ima negativnosti, netrpeljivosti, tuge, ružnih riječi, tjeskobe? Za Crkvu zgodna vremena ne postoje jer đavao nas uvijek napastuje. Isus nam govori da nismo od ovoga svijeta i moli da, unatoč  kušnjama i nepravdama u našem životu, ostanemo postojani da možemo svjedočiti, biti svjetlo svijeta i sol zemlje. Što kao kršćani trebamo činiti? Trebamo živjeti sada – ne u prošlosti i budućnosti. Ne smijemo dopustiti da nas svijet zarobi već ga moramo mijenjati svojom ljubavlju i dobrotom. Potrebno je da budemo ustrajni u vjeri i djelima, da mi budemo ti koji ćemo ljubav darovati svima i donositi istinu svijetu. Isus nije došao da se nekome svidi već da govori istinu. Tako smo i mi pozvani govoriti istinu o kojoj nam Bog govori.“ zaključio je propovijed velečasni Knok. 

Na kraju euharistije, u ime zajednice sestara Dominikanki, na pozivu i gostoprimstvu u župi prisutnim župljanima i župniku zahvalila se s. Marina Pavlović. Za uspomenu na ovaj susret, napravljena je zajednička fotografija ispred oltara. Potom je uslijedio nastavak druženja u župnom Pastoralnom centru Nazaret.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Spomendana blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj katedrali

15. prosinca 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi