Vijesti - Dan posvećenog života u Zadarskoj nadbiskupiji

 

Dan posvećenog života u Zadarskoj nadbiskupiji

Dan posvećenog života u Zadarskoj nadbiskupiji Autor: ika
Objavljeno: 04. 02. 2018 - 14:02

Vrijeme u kojem živimo izazovno je za sve kršćane, a osobito za redovnike i redovnice

Dan posvećenog života redovnice i redovnici djelatni u Zadarskoj nadbiskupiji proslavili su u nedjelju 4. veljače svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Sv. Marije kod benediktinki u Zadru predvodio generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Za vrijeme mise redovnice su obnovile zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti.

„Misnim slavljem želimo Bogu zahvaliti za veliki dar posvećenog života, promišljati o tom nezasluženom daru intenzivnijeg nasljedovanja Isusa Krista i života po Evanđelju onih koji su se odazvali Božjem pozivu te moliti za nova redovnička zvanja. Zahvalimo Gospodinu za sve koji su posvetili svoj život Gospodinu u služenju Crkvi i svijetu te ga molimo da providi novih duhovnih zvanja", poručio je mons. Lenkić, zahvalivši redovništvu za njihovo služenje i evanđeosko svjedočenje kojim obogaćuju Crkvu. Potaknuo je na molitvu za ustrajnost redovničkih zajednica u služenju Crkvi i domovini, za njihovu evanđeosku autentičnost i vjernost. „Smisao naziva posvećenog života je da se osobe koje žive u redovništvu posvećuju služenju braći ljudima i Bogu. Ta posvemašnja predanost, posvećenost djelu za duše njihov je put, ujedno put posvećenja. Ta se dva značenja isprepliću i nadopunjuju", rekao je mons. Lenkić, naglasivši da bogatstvo posvećenog života znači da ono ima svoju vitalnost i zadaću i u našem vremenu. „Posvećeni život pokazuje se svijetu kao dokaz da postoji drugačiji način života i odnosa prema drugima pa je pravo evanđeosko svjetlo za sve vjernike i ljude. Poziv je dar ne samo za onoga tko ga prima, nego također za zajednicu, za Crkvu. Iz toga proizlazi obveza svjedočenja drugima, znajući da svaki Božji dar postaje učinkovit ako se podijeli s drugima. Zato redovnici i redovnice imaju veliku čast i zadaću: živjeti i biti za druge vidljivim znakom Božje volje u ovom svijetu", poručio je generalni vikar. 

Istaknuvši da je na pojavu sekularizma koji javni život želi odvojiti od Boga, odgovor redovništva kako ne može biti sretnog svijeta bez Boga, mons. Lenkić je rekao da su „ruke Bogu posvećenih osoba upravljene k nebu u molitvi za cijeli svijet. Vrijeme u kojem živimo izazovno je za sve kršćane, a osobito za redovnike i redovnice. U mentalitetu koji nameće slobodu bez odgovornosti, ljubav bez obveze i uspjeh bez truda, kršćani su pozvani svjedočiti životom za Krista". Sve su osobe, neovisno o svom pozivu, pozvane na svetost i trebaju biti ukorijenjeni u Kristu. „Krist na prvom mjestu određuje naš identitet. Važno je da idući raznim putovima, putujemo s Kristom i da svi stignemo jedinom pravom cilju, Bogu Ocu na nebu. Da bismo to uspjeli, trebamo na zemlji nositi svoju odgovornost za Crkvu, svijet, za svoju zajednicu", poručio je mons. Lenkić. Potaknuo je sve na obnovu radosti i služenja Gospodinu, prikazanje sebe Bogu, „da budemo nositelji prisutnosti Božjeg svijeta te svojim životom i primjerom uključujemo ljude na zajedništvo, otvorenost Bogu, vjernost vlastitom identitetu i poslanju". 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
59. Teološko-pastoralni tjedan

Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva

Od 22. do 24. siječnja 2019. u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, Zagreb

Konferencija za tisak HRK i euharistijsko slavlje u povodu Dana posvećenog života
  • Konferencija za tisak - 2. veljače 2019. u novom sjedištu Hrvatske redovničke konferencije (Slavoljuba Bulvana 4) u 10 sati.
  • Euharistijsko slavlje - 2. veljače 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 5. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi