Vijesti - Dan posvećenog života u Vatikanu

 

Dan posvećenog života u Vatikanu

Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2018 - 21:54

Imati Gospodina u našim rukama protuotrov je za izolirani misticizam i neobuzdani aktivizam

Posvećeni se život rađa i ponovno rađa iz susreta s Isusom kakav on jest: siromašan, čist i poslušan, kazao je papa Franjo redovnicima i redovnicama koji su se 2. veljače okupili u bazilici Svetoga Petra u Vatikanu na misnom slavlju povodom Prikazanja Gospodinova ili Svijećnice, kao i 22. svjetskog dana posvećenog života. U propovijedi Sveti Otac razmišljao o Isusovu prikazanju u hramu kao i o susretu mlade Marije i Josipa te starca Šimuna i Ane. Stari primaju od mladih, dok mladi crpe od starijih. U hramu Marija i Josip pronalaze korijene svoga naroda i korijene svoje vjere koja je umijeće življenja s Bogom, koje se uči iz iskustva onih koji su išli pred nama.

U tom susretu mladi uočavaju svoje poslanje, stariji ostvaruju svoje snove, a ta je plodonosna razmjena između mladih i starih moguća jer je Isus u središtu. To također vrijedi za živote Bogu posvećenih muškaraca i žena, rekao je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan. 

Podsjetio je pritom da nikad ne možemo obnoviti susret s Gospodinom bez drugih. Ne postoji rast bez korijena i nema cvjetanja bez novih pupova. Nema proroštva bez pamćenja, a pamćenja bez proroštva.

Papa je potom napomenuo da nas današnja mahnita brzina dovodi do toga da zatvaramo mnoga vrata susretu, često iz straha od drugih, dok su naši trgovački centri i internetske veze uvijek otvoreni. No, toga ne bi smjelo biti u posvećenom životu. Neka nikad ne gledamo češće u ekran mobitela nego u oči naše braće i sestara; neka se nikad ne usredotočimo više na software nego na Gospodina, upozorio je papa Franjo, dodajući da kad se projektima, metodama i organizacijama dade najviši prioritet, posvećeni život prestaje biti privlačan ljudima jer zaboravlja svoje korijene.

Život ovoga svijeta traga za sebičnim užicima i željama, dok posvećeni život oslobađa od navezanosti na bilo kakvo posjedovanje kako bismo mogli potpuno ljubiti Boga i druge ljude. Život svijeta cilja na to da činimo što god hoćemo, dok posvećeni život odabire poniznu poslušnost kao veću slobodu, rekao je Sveti Otac dodajući da nam kao i starcu Šimunu pomaže držati Gospodina u svojim rukama i imati ga na umu u svemu što činimo.

Imati Gospodina u našim rukama protuotrov je za izolirani misticizam i neobuzdani aktivizam jer istinski susret s Isusom ispravlja kako sladunjavu pobožnost tako i nemirni hiperaktivizam. Tajna za poticanje plamena duhovnog života je spremnost dopuštati samima sebi susresti Isusa i da nas on susretne.

Ako susrećemo Isusa te našu braću i sestre u svakodnevnim događajima našeg života, naša srca više neće biti usredotočena na prošlost ili budućnost, nego će iskusiti „Božje danas" u miru sa svima, rekao je Sveti Otac te zaključio: Vi ste, dragi redovnici i redovnice, vječna zora Crkve. Molim vas da danas obnovite svoj susret s Isusom, da hodate zajedno prema njemu i to će dati svjetlo vašim očima i snagu vašim koracima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Redovnički dani 2018.

Tema Redovničkih dana: Za novo vino nove mješine

Izdavaštvo

Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine

Linkovi