Vijesti - Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

 

Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi

Adventska duhovna obnova za redovnice u Požegi Autor: ika
Objavljeno: 16. 12. 2017 - 09:14

"Kliči i raduj se, kćeri sionska, jer evo, dolazim" (Zah 2, 14)

U organizaciji Povjerenstva za redovnice u Požegi je 16. prosinca održana adventska duhovna obnova za Bogu posvećene osobe koje djeluju na području Požeške biskupije. Voditelj je bio Drago Tukara, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Osječkog sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Program je počeo molitvom Trećeg časa u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma.

Potom je biskup Antun Škvorčević pozdravio okupljene redovnice i zahvalio je svakoj pojedinoj i svima zajedno za ono što redovito i svakodnevno u svojim redovničkim zajednicama na području Požeške biskupije nastoje činiti kao osobe budna duha. Posebnu zahvalnost iskazao im je za njihov doprinos Trećem biskupijskom euharistijskom kongresu prigodom dvadesete obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, napose za njihove molitve i brižnost kojom su pratile Kongres i kojom se na njemu sudjelovale. Rekavši kako je vrijedno ono što u vrijeme došašća sestre u svojim zajednicama nastoje adventski razmišljati i razmatrati o sebi i svome poslanju, istaknuo je važnost i njihova zajedničkog adventskog susreta na biskupijskoj razini, kroz koji se podsjećaju da su onoliko pripadaju općoj Crkvi, koliko su ugrađene u mjesnu požešku Crkvu. Kazao je da je advent vrijeme u kojem treba imati dobre uši kako bismo u mnoštvu glasova oko nas mogli čuti Božji glas, poput Ivana Krstitelja u pustinji. Međutim, pojasnio je biskup, glas dopire samo do ljudskih ušiju, a riječ do srca. Glas je u službi riječi, koja posreduje smisao te je u tom pogledu Ivan Krstitelj glas u službi vječne Očeve Riječi, u Isusu iz Nazareta tijelom postala te nam svojom mukom i smrću darovala besmrtnost. Ivan kao glas i Isus ako riječ donose svjetlo odozgor, krijepe našu ljudsku nemoć, i dižu nas na Božju razinu kojoj pripadamo. Na taj način postajemo "izdanak Gospodnji na diku i na slavu", "na ponos i ures zemlje", kako kaže prorok Izaija u kratkom čitanju Trećeg časa. Biskup je sestre pozvao da, usred procesa koji hrvatsku zemlju čine ružnom, one budu njezin ures i ljepota te radost i dika Božja. Zahvalio je prof. Tukari za njegov dolazak i spremnost kojom je preuzeo vođenje duhovne obnove, te njemu i redovnicama zaželio sretan Božić. 

Dr. Tukara održao je razmatranje "Kliči i raduj se, kćeri sionska, jer evo, dolazim" (Zah 2, 14) – Redovnica u adventskom iščekivanju Krista zaručnika. Istaknuo je da su kršćani u adventu poput putnika u noći koji traga za svjetlom i kliče od radosti kad ga pronađe, ili poput bližnjega u nevolji koji kuca na nečija vrata i kliče od radost kad mu ih netko otvori. Na primjerima iz života Blažene Djevice Marije poručio je sestrama da će njihovo čekanje dolaska Krista zaručnika biti radosno događanje ako njihova radost bude proizlazila iz zagrljaja i susreta s drugima, iz osjećaja obiteljske i narodne pripadnosti, te iz služenja drugima. U drugom dijelu, govoreći o božićnoj radosti kao o jedinstvenoj radosti za kojom čovjek čezne po svojoj naravi, voditelj je ustvrdio da je radost Božića ključ za novu evangelizaciju. Po završetku duhovnog nagovora redovnice su se uputile u obližnju crkvu Sv. Lovre na pokorničko bogoslužje s prigodom za osobnu ispovijed. Susret duhovne obnove završen je euharistijskim klanjanjem koje je predvodio fra Milan Krišto, biskupijski povjerenik za redovnice i gvardijan franjevačkog samostana u Požegi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgojiteljski dan
  • 20. siječnja 2018. (subota) od 9 do 14 sati u sjedištu Hrvatske redovničke konferencije (Prilaz Gjure Deželića 75, 10000 Zagreb)
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
47. vijećanje redovničkih odgojitelja

9. - 11. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu (Sv. Mihovila 43)

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti

Linkovi