Sinovi Bezgrješnog Začeća (CFIC)

 
English

Sinovi Bezgrješnog Začeća (CFIC)

Sinovi Bezgrješnog Začeća (CFIC)

Poglavar: o. Mariano Passerini
Adresa: Kuća brata Ivana Bonifacija Pavletića, Crkvena 64, 44 320 Kutina
Telefon: 044/ 683-273
E-mail: maripass87@gmail.com
URL: www.padremonti.org

Službeni početak utemeljenja zajednice u Kutini je 1. svibanj 2010., a prvi redovnici su o. Mariano Passerini i brat Franco Baggia. Od 24. veljače 2011. na mjesto brata Franca došao je o. Alphonse Mevoh. 
                                                          
Područje djelovanja je obrazovno i socijalno. U tijeku je rad na dobivanju potrebnih dozvola za otvaranje Sveučilišnog studija sestrinstva u Sisku i prikupljanje dokumenata za gradnju Doma za dnevnu njegu starijih osoba u Kutini s ciljem istraživanja Alzheimerove bolesti. 

Hrvatski naziv je doslovni prijevod izvornog talijanskog naziva Družbe (Congregazione dell’Immacolata Concezione). Zbog duljine, na pečatu je naziv skraćen i uglavnom se koristi naziv Družba Sinova Bezgrješne. (DSB)

Družba Sinova Bezgrješnog Začeća je redovnička zajednica papinskog prava, koju je osnovao Luigi Maria Monti. Njezini članovi nastoje postići savršenu ljubav po polaganju evanđeoskih savjeta, u slobodi nasljedujući Krista siromašnog, čistog i poslušnog, kako bi izbliza ljudima svjedočili ljubav. Oni se prema karizmi svoga utemeljitelja posvećuju skrbi za bolesne i odgoju siromašne i napuštene mladeži kojoj je potrebna pomoć.

Družba je sastavljena od redovnika laika i redovnika svećenika kako bi u potpunosti ostvarila svoje specifično poslanje. Članovi žive zajedno po istom pravilu s jednakim pravima i dužnostima, a nazivaju se braćom.

Bolničko i odgojno poslanje uključuje široki izbor zadataka kojima je isključivi cilj ljubav. Njihova raznolikost ne smije utjecati na jedinstvo duha u zajednici.

Bezgrješna Djevica je majka i zaštitnica Družbe. Sinovska marijanska duhovnost vodi braću u produbljivanju poznavanja Majke Božje i njezinih privilegija s ciljem nasljedovanja njezinih vrlina i promicanja štovanja.

Braću vodi obiteljski duh, a odražava se u jednostavnosti odnosa unutar zajednice, u srdačnoj dobroti prema onima kojima služe i u svim ljudskim odnosima. (iz Konstitucija, 1,3,5-7)

Duh Sveti nadahnuo je po majčinskom posredovanju Bezgrješne Djevice Marije, Luigiju Mariji Montiju karizmu ljubavi za služenje patnicima i mladeži u potrebi. U njemu je oblikovao srce oca, sluge i odgojitelja, spremnog na potpuno sebedarje: “Obećao sam Bogu da ću mu služiti kao što su mu služili sveci.“

Bezgrješna Djevica je vodila oca Montija u apostolatu s bolesnicima i mladima, i svojim zagovorom je bila uz njega u trenucima najvećih poteškoća. Bezgrješna je s nama i nastavlja svoje poslanje kao Majka Crkve i naše Družbe. S ljubavlju i sinovskim povjerenjem uzdamo se u nju, poniznu službenicu Gospodnju, kako bismo Božjem narodu bili svjedoci beskonačne ljubavi njegova Sina i suradnici Očevi.

Otac Monti je povjerio našu Družbu posebnoj zaštiti Bezgrješne Majke i Svetog Josipa,  izabranim zaštitnicima, te svetim bolničarima i odgojiteljima: Ivanu od Boga, Camillu de Lellis, Vinku Paulskom, Jeronimu Emilianiju, Filipu Neriju.

Otac Monti nam je prenio stil života i apostolskog djelovanja nadahnut ljubavlju Krista, spasitelja čovjeka. U Evanđelju nalazimo nekoliko obilježja Isusovog djelovanja: potpuni prinos samog sebe Ocu, stav služenja, opredijeljenost za malene i siromašne, skrb u liječenju bolesnih i patnika, navještaj blaženstava, molitva za jedinstvo i zajedništvo.
Prema karitativnom duhu naše Družbe i karizmi oca Montija, posvećujemo se radu s bolesnicima i potrebitim mladima, radu u općim i specijaliziranim bolnicama, domovima zdravlja, strukovnim školama, domovima za osobe s invaliditetom, starijim osobama, siročadi, napuštenima ili onima s teškoćama, kao i drugim oblicima koje nameću potrebe onih s kojima radimo. Vjerujemo u zdravu tradiciju Družbe, tj. življenje i prenošenje: marijanske pobožnosti i njezinog izričaja; obiteljskog duha i gostoljubivosti; jednakosti u pravima i dužnostima braće laika i braće svećenika; jednakog dostojanstva svih apostolskih aktivnosti koje izražavaju karizmu; bratskih odnosa s braćom na vlasti, izraženih u učinkovitoj suradnji; razumijevanja i poštovanja; stručnosti i poniznosti u karitativnom služenju; požrtvovnosti i u fizičkom radu; suradnji s laicima. (Norme, 3-6, 8-9)

Prethodni članak:
Dominikanci (OP)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi