„Starost – naša budućnost“

 

„Starost – naša budućnost“

Objavljeno: 09. 02. 2021 - 21:39
„Nemoćnome oduzeti pravo na život znači svima, a osobito mladima, oduzeti nadu u budućnost“

Na temelju iskustva posljedica pandemije koronavirusa Sveta Stolica poziva na novo vrednovanje starosti i starijih osoba. Uz nove načine skrbi o starijima u dokumentu se kao preduvjet kulturne promjene ističe neophodnost promjene svijesti. Diljem svijeta nerazmjerno visok broj preminulih od Covida 19 u domovima za umirovljenike i palijativnim ustanovama upozorava da nešto nije u redu s odnosom društva prema starijim osobama. Demografsku promjenu koja je već duže vrijeme na djelu u dokumentu se naziva „kulturalnim, antropološkim i ekonomskim izazovom“.

Starije osobe koje više ne sudjeluju u proizvodnom procesu nisu teret i trošak već dar i obogaćenje. Da bi se to i koristilo, potrebna je puno veća otvorenost i suradnja mladih i starijih ljudi, istaknuo je na predstavljanju Bruno-Marie Duffe iz Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj. Nekada su na mnogim mjestima u svijetu i po četiri naraštaja živjela zajedno, no budući da je tradicionalna velika obitelj uglavnom nestala, radni se odnosi drastično promijenili i time znatno povećala mobilnost ljudi, neophodno je iznaći kreativne modele postupne i individualne podrške starijima.

Potreban je što kontinuiraniji prijelaz iz vlastitoga doma na trajnu stacionarnu njegu. Pritom bi bili dobrodošli novi oblici stručne, kao i volonterske dobrosusjedske pomoći kao i nove tehnologije, od telemedicine do umjetne inteligencije. Podršku, tamo gdje je nužna, trebaju ne samo stariji već i mladi koji im pomažu, ne samo rodbina već sve više prijatelji i susjedi.

Sveta Stolica traži sveobuhvatno jačanje njegovateljskih zanimanja te istodobno upozorava na društvene i pravne tendencije da se što prije „riješi“ starih ljudi. „Nemoćnome oduzeti pravo na život znači svima, a osobito mladima, oduzeti nadu u budućnost“, ističe se u dokumentu.

Važnije od pravnih, organizacijskih ili tehničkih promjena je duboka promjena mišljenja i promjena stava o predodžbi nemoćnih starih ljudi, poručio je predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia. Statistike koje pokazuju da u obiteljima od Covida 19 umire manje starijih ljudi nego u staračkim domovima, upućuju na to da su „ljubav i pažnja  najdjelotvornije cjepivo“, zaključio je nadbiskup, poručivši da “odnos prema starijima određuje stupanj civilizacije”.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi