Papina videoporuka o posebnom obliku Svjetskog susreta obitelji

 

Papina videoporuka o posebnom obliku Svjetskog susreta obitelji

Objavljeno: 03. 07. 2021 - 18:27
Deseti svjetski susret obiteljī

Papa Franjo se putem videoporuke osvrnuo na poseban oblik Svjetskog susreta obitelji koji će se održati u Rimu od 22. do 26. lipnja 2022. godine, nakon što je zbog pandemije odgođen za godinu dana. Svaka će biskupija, istaknuo je Papa, moći biti središte lokalnog susreta, izvijestila je hrvatska sekcija Vatican Newsa. 

Deseti svjetski susret obiteljī održat će se u posebnom obliku. Poprimit će, naime, multicentričnu i raširenu dimenziju. Rim će biti glavno središte, ali će tih istih dana, od 22. do 26. lipnja 2022. godine, svaka biskupija moći organizirati lokalni susret za svoje obitelji i zajednice. Svaka obitelj na svijetu moći će biti protagonist. Svi će moći sudjelovati, čak i oni koji neće moći doći u Rim, istaknuo je papa Franjo u videoporuci u kojoj objašnjava novi format tog događaja.

„Pozivam stoga biskupijske zajednice da, tamo gdje je to moguće, planiraju inicijative polazeći od teme susreta i rabeći simbole koje priprema Rimska biskupija. Molim vas da budete živahni, aktivni i kreativni, kako biste se organizirali s obiteljima, u skladu s onim što će se događati u Rimu. Riječ je o dragocjenoj prigodi u kojoj se možemo zanosno posvetiti obiteljskom pastoralu: svi zajedno, bračni parovi, obitelji i pastiri. Dakle, samo hrabro, dragi pastiri i drage obitelji, pomozite jedni drugima u organizaciji susreta u biskupijama i župama na svim kontinentima. Sretan put prema sljedećem Svjetskom susretu obitelji!“, rekao je papa Franjo.

Tema sljedećega Svjetskog susreta obitelji povezana je s obiteljskom ljubavi kao pozivom i putom prema svetosti. Događaj organiziraju Dikasterij za laike, obitelj i život i Rimska biskupija, a održat će se na šestu obljetnicu apostolske pobudnice „Amoris laetitia“  te četvrtu apostolske pobudnice „Gaudete et exsultate“. Svrha je događaja ponovno čitanje dokumenta Amoris Laetitia u svjetlu poziva na svetost iz dokumenta Gaudete et exsultate, polazeći od svijesti da bračna i obiteljska ljubav otkriva dragocjeni dar zajedničkoga života.

Gospodinova prisutnost, stoji u apostolskoj postsinodalnoj pobudnici Amoris Laetitia, boravi u stvarnoj i konkretnoj obitelji, sa svim njezinim patnjama, borbama, radostima i svakodnevnim nakanama. Duhovnost obiteljske ljubavi čine tisuće stvarnih i konkretnih gesta, istaknuto je u dokumentu. U toj raznolikosti darova i susreta, po kojima dozrijeva zajedništvo, Bog ima svoj dom. To posvećivanje sjedinjuje ljudske i božanske vrijednosti, jer je puno Božje ljubavi. U konačnici, bračna duhovnost je duhovnost veze u kojoj je nastanjena božanska ljubav. Mnogo je svetih bračnih parova u kojima je svatko od supružnika sredstvo za posvećivanje drugoga, stoji pak u apostolskoj pobudnici Gaudete et exsultate.

Povijest Svjetskih susreta obitelji započinje 1994. godine koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom obitelji. Na poticaj pape Ivana Pavla II. istodobno se slavila i Godina obitelji. Prvi Svjetski susret obitelji održan je u Rimu 8. i 9. listopada 1994. godine. Od tada se, obično svake tri godine i na različitim mjestima u svijetu, održavaju takvi događaji u koje uvede Međunarodni teološko-pastoralni kongres, a završavaju zaključnim euharistijskim slavljem.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi