Papina poruka za 50. Svjetski dan mira

 

Papina poruka za 50. Svjetski dan mira

Objavljeno: 28. 08. 2016 - 21:09
"Nenasilje: stil politike za mir"

„Nenasilje: stil politike za mir“ naslov je Papine poruke povodom 50. Svjetskog dana mira. „Nasilje i mir su u izvorištu dva suprotna načina izgradnje društva“ – stoji u danas objavljenom priopćenju o ovogodišnjoj poruci Svetoga Oca.

Širenje žarišta nasilja uzrokuje najozbiljnije negativne društvene posljedice. Sveti Otac sažima tu situaciju izrazom „Treći svjetski rat u dijelovima“. Nasuprot tome, mir promiče pozitivne društvene posljedice i omogućuje ostvarivanje pravoga napretka. Stoga, trebamo se zalagati i unutar mogućnosti pregovarati za mir čak i kad se to čini mučnim i nepraktičnim – napisano je u priopćenju.

„Nenasilje može tako dobiti šire i novo značenje: ne samo želja, moralno odbacivanje nasilja, barijera i razornih impulsa, nego i realistična politička metoda koja pobuđuje nadu“. Ta politička metoda „utemeljena je na primatu zakona. Ako se prava i jednako dostojanstvo svakog čovjeka štite bez diskriminacije ili razlikovanja, onda nenasilje, shvaćeno kao politička metoda, može biti realističan put za nadvladavanje oružanih sukoba. U toj perspektivi“ – ističe se – „važno je prepoznati ne pravo na silu nego silinu prava“.

S novom porukom, Sveti Otac „želi pokazati daljnji korak, put nade, prikladan za današnje povijesne okolnosti“, put rješavanja prijepora pregovorima bez oružanog sukoba. „Unutar takve perspektive se kultura i identitet narodâ poštuje te se prevladava mišljenje da su neki moralno nadmoćni drugima.“

Istovremeno – napominje se u priopćenju – „to ne znači da jedan narod može ostati ravnodušan spram tragedija drugoga. Umjesto toga, to znači priznavanje prednosti diplomacije pred bukom oružja“. Trgovina oružjem je „toliko raširena da ju se općenito podcjenjuje.“ Protuzakonita prodaja oružja podupire velik broj svjetskih sukoba. Nenasilje kao politički stil može i mora „obuzdati tu pošast“ – stoji na kraju priopćenja. (Vatikanski radio)

Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
Predavanja i raspored Škole za novakinje tijekom zimskoga semestra 2017
  • Semestar započinje 11. listopada, a završava 20. prosinca 2017.
Dan Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života i promocija novih diplomanata
  • 16. prosinca 2017. u 16:30 u velikoj dvorani karmelskog samostana Majke Božje Remetske, Zagreb, Česmičkoga 1.
Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu
  • 17. prosinca 2017. na treću nedjelju Došašća u crkvi svetog Franje, Kaptol 9, Zagreb
58. Teološko-pastoralni tjedan
  • Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018. na temu "Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost".

Izdavaštvo

Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti
Susret, br. 9., god V., 2017.
Susret, br. 9., god V., 2017.

Linkovi