Papina poruka općem skupu Svjetske konferencije svjetovnih instituta

 

Papina poruka općem skupu Svjetske konferencije svjetovnih instituta

Objavljeno: 27. 08. 2016 - 21:06
„Objediniti posvećenje i svjetovnost“

„Objediniti posvećenje i svjetovnost“ – o tome je pisao Sveti Otac u poruci nedavno zaključenom općem skupu Svjetske konferencije svjetovnih instituta. U tekstu koji je potpisao kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, svaka se svjetovna ustanova posvećenoga života poziva na „obnovljenu sintezu“ laičkog i posvećenog vidika života.

U poruci se, među ostalim, podsjeća na riječi bl. Pavla VI. upućene članovima svjetovnih instituta: „Vi ste otajstveno slijevanje dvije snažne struje kršćanskoga života“ – one laičke i one posvećene Bogu po evanđeoskim savjetima.“

Stoga svjetovnost i posvećenost treba živjeti zajedno, „nikada ih razdvajajući“, ne živeći ih „na formalističan način“ bez plodova. Također bi za njih bilo pogrešno „podrediti jedan čimbenik drugome“. Vi niste – napisao je papa Franjo – prvo laici, a onda posvećene osobe, kao što niste prvo posvećene osobe, a onda laici, nego ste oboje istovremeno. Iz toga slijedi potreba stalnoga razlučivanja, koje pomaže skladnome djelovanju, „stavu koji olakšava pronalaženje Boga u svim stvarima“.

Istaknuo je nadalje potrebu formacije koja pojašnjava da je zajednički život od temeljne važnosti. Zbog svjetovnosti članovi institutâ prihvaćaju s jedne strane „složenost, razlomljenost i nesigurnost našega vremena“, a s druge strane su kreativni u „osmišljavanju novih rješenja, iznalaženju originalnih odgovora koji su prikladniji za nove situacije“. Sve to valja činiti živeći – prema Papinim riječima – „duhovnost koja može spojiti kriterije koji dolaze 'odozgor', od Božje milosti te kriterije koji dolaze 'odozdo', iz ljudske povijesti.

Sveti Otac je potaknuo svjetovne institute na intenzivan molitveni život, da budu „upaljena ognjišta“ za ljude koji traže svjetlo, kao i svjedoci bratstva i prijateljstva. Najveći izazov, uključujući za svjetovne institute, je biti škola svetosti s evanđeoskim savjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti, kako bi se svjedočilo da se može biti slobodan i ponizan te živjeti služeći drugima – rekao je papa Franjo.

Čovječanstvo pred kojim se članovi svjetovnih instituta nalaze uključuje osobe koje su izgubile vjeru ili žive kao da Bog ne postoji, mlade bez vrjednota i ideala, ranjene obitelji, nezaposlene, osamljene starije osobe i selioce. Susrete s njima nazvao je „prigodama da im pruže ohrabrenje, daruju nadu, donesu utjehu“. Neka vam uzor uvijek bude Marija, koja je „vodila normalan život, sličan tolikim drugima, te tako surađivala u Božjem naumu“ – stoji na kraju poruke. (Vatikanski radio)

Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Dani otvorenih vrata u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu
  • od 23. do 25. veljače 2018. Ivanečki Vrhovec 36a
Klanjanje Presvetom za mlade
  • 24. veljače 2018. u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu s početkom u 19 sati.
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima
  • 2. i 3. ožujka 2018. u prostorijama Dječjeg vrtića "Sv. Josip", Granešina 7. Zagreb
47. vijećanje redovničkih odgojitelja
  • od 9. do 11. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu (Sv. Mihovila 43)

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti

Linkovi