Papa: Zdravlje je primarno opće dobro

 

Papa: Zdravlje je primarno opće dobro

Objavljeno: 12. 01. 2021 - 23:54
„Jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća“ (Mt 23,8)

U Vatikanu je 12. siječnja objavljena poruka pape Franje za 29. svjetski dan bolesnika s naslovom „Jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća“ (Mt 23,8) i podnaslovom „Odnos povjerenja kao temelj skrbi za bolesnike“.

Starima, slabima i bespomoćnima nije uvijek omogućen pristup zdravstvenoj skrbi, a taj pristup nije uvijek i pravedno uređen, upozorio je Papa u poruci, dodajući da tu nije samo riječ „o političkim odlukama“ već i upravljanju resursima. Prednost imaju resursi za njegu i podršku bolesnicima jer, naposlijetku, zdravlje je primarno opće dobro, poručio je Sveti Otac.

Poziva na empatiju, odnos povjerenja i bratstvo, što je povezano i s njegovom najnovijom enciklikom Fratelli tutti“, o bratstvu svih ljudi, u kojoj je također govorio o pandemiji koronavirusa.

Pandemija nam nije pokazala samo negativnosti već i spremnost i velikodušnost zdravstvenoga osoblja, volontera, esencijalnih radnika, svećenika i redovnika. Oni su stručno, požrtvovno, odgovorno i s ljubavlju prema bližnjemu pomogli mnogim bolesnicima i njihovim obiteljima, ističe Papa.

Svjetski dan bolesnika slavi se na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, a Papa već na početku poruke izražava svima koji trpe od posljedica pandemije, osobito najsiromašnijima i odbačenima, svoju duhovnu blizinu. Kršćane potiče da skrbe za bolesne i one na rubu društva jer inače ne svjedoče svoju vjeru, kako je Krist učio.

Papa poručuje da je društvo to humanije što je sklonije iz bratske ljubavi prihvatiti svoje slabe i trpeće članove. Težimo tom cilju i ostvarimo ga tako da nitko ne ostane zaboravljen ili se osjeća izolirano i ostavljeno, potaknuo je Sveti Otac. Patnja čovjeku otkriva njegove granice i potiče ga na pitanja o smislu, na potragu za novim značenjem i ciljem postojanja. Kao što ističe Stari zavjet – patnja nije kazna ni udaljenost od Boga niti znak njegove ravnodušnosti, upozorava Papa.

Za dobru terapiju bitan je relacioni aspekt, i u Evanđeljima je očito da Isusova iscjeljenja nisu neke magične geste već uvijek plod susreta i međusobnoga odnosa, zaključuje Papa u poruci.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXV. svjetski dan posvećenog života
U utorak, 2. veljače 2021. godine, u 18.00 sati, u Crkvi bl. Augustina Kažotića – Peščenica, euharistijsko slavlje predvodit će mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Izdavaštvo

Vijesti 3 (2020)
Vijesti 3 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi