Papa: Zdravlje je primarno opće dobro

 

Papa: Zdravlje je primarno opće dobro

Objavljeno: 12. 01. 2021 - 23:54
„Jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća“ (Mt 23,8)

U Vatikanu je 12. siječnja objavljena poruka pape Franje za 29. svjetski dan bolesnika s naslovom „Jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća“ (Mt 23,8) i podnaslovom „Odnos povjerenja kao temelj skrbi za bolesnike“.

Starima, slabima i bespomoćnima nije uvijek omogućen pristup zdravstvenoj skrbi, a taj pristup nije uvijek i pravedno uređen, upozorio je Papa u poruci, dodajući da tu nije samo riječ „o političkim odlukama“ već i upravljanju resursima. Prednost imaju resursi za njegu i podršku bolesnicima jer, naposlijetku, zdravlje je primarno opće dobro, poručio je Sveti Otac.

Poziva na empatiju, odnos povjerenja i bratstvo, što je povezano i s njegovom najnovijom enciklikom Fratelli tutti“, o bratstvu svih ljudi, u kojoj je također govorio o pandemiji koronavirusa.

Pandemija nam nije pokazala samo negativnosti već i spremnost i velikodušnost zdravstvenoga osoblja, volontera, esencijalnih radnika, svećenika i redovnika. Oni su stručno, požrtvovno, odgovorno i s ljubavlju prema bližnjemu pomogli mnogim bolesnicima i njihovim obiteljima, ističe Papa.

Svjetski dan bolesnika slavi se na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, a Papa već na početku poruke izražava svima koji trpe od posljedica pandemije, osobito najsiromašnijima i odbačenima, svoju duhovnu blizinu. Kršćane potiče da skrbe za bolesne i one na rubu društva jer inače ne svjedoče svoju vjeru, kako je Krist učio.

Papa poručuje da je društvo to humanije što je sklonije iz bratske ljubavi prihvatiti svoje slabe i trpeće članove. Težimo tom cilju i ostvarimo ga tako da nitko ne ostane zaboravljen ili se osjeća izolirano i ostavljeno, potaknuo je Sveti Otac. Patnja čovjeku otkriva njegove granice i potiče ga na pitanja o smislu, na potragu za novim značenjem i ciljem postojanja. Kao što ističe Stari zavjet – patnja nije kazna ni udaljenost od Boga niti znak njegove ravnodušnosti, upozorava Papa.

Za dobru terapiju bitan je relacioni aspekt, i u Evanđeljima je očito da Isusova iscjeljenja nisu neke magične geste već uvijek plod susreta i međusobnoga odnosa, zaključuje Papa u poruci.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi