Papa uveo nove spomendane u Opći rimski kalendar

 

Papa uveo nove spomendane u Opći rimski kalendar

Objavljeno: 02. 02. 2021 - 11:11
Opći rimski kalendar uvedena četiri nova liturgijska spomendana

Papa Franjo odobrio je 2. veljače dekrete Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu disciplinu kojima su u Opći rimski kalendar uvedena četiri nova liturgijska spomendana. Kao obavezan uvodi se spomendan svetih Marte, Marije i Lazara, dvije sestre i brata u čijem je domu u Betaniji boravio Isus. Spomendan će se slaviti 29. srpnja, a svi liturgijski kalendari i knjige morat će biti nadopunjeni s molitvama i prikladnim tekstovima u spomen troje svetaca.

“U betanijskom kućanstvu Gospodin Isus iskusio je obiteljski duh i prijateljstvo Marte, Marije i Lazara. To je razlog zašto u Evanđelju po Ivanu piše da ih je volio. Marta mu je velikodušno ponudila gostoprimstvo, Marija je pažljivo slušala njegove riječi, a Lazar je spremno istupio iz grobnice na zapovijed Jedinoga koji je ponizio smrt”, istaknuto je u dekretu kojeg potpisuje kardinal Robert Sarah, prefekt nadležne Kongregacije, prenosi Bitno.net.

Papa Franjo također je u Opći rimski kalendar uveo i tri neobvezna spomendana posvećenima naučiteljima Crkve – svetom Grguru iz Nareka, svetom Ivanu Avilskom i svetoj Hildegardi iz Bingena.

Sveti Grgur iz Nareka bio je veliki mislilac i teolog, čiji je način pisanja i konstantno traženje odnosa između čistoće vjere i britkog poetskog izražaja usporedivo sa spisima Ivana od Križa. Njegovo poznato djelo je Knjiga molitve (arm. Girk agotits) koja se ponekad naziva i Knjiga tužaljki (Matean vogbergutjan). Armenska liturgija koristi mnoge dijelove njegovih spisa – za vrijeme Liturgije (Mise). Njegov spomendan slavi se 27. veljače.

Sveti Ivan Avilski bio je španjolski svećenik, teolog i mistik te veliki učitelj misaone molitve. Bio je izvanredno pobožan prema euharistiji i veliki promicatelj česte pričesti. Uz euharistiju je gajio pobožnost prema Kristovoj muci, Duhu Svetom i Bogorodici. Među njegovim prijateljima i sljedbenicima bili su i mnogi duhovni velikani, pored ostalih i sveti Ignacije Loyola, sveti Ivan od Boga, sveti Ivan od Križa, sveti Franjo Borgia i sveta Terezija Avilska. Njegov spomendan određen je za 10. svibnja.

Sveta Hildegarda iz Bingena bavila se medicinom i prirodnim znanostima, pisala je i skladala pjesme, a izmislila je čak i vlastito pismo. Aktivno je sudjelovala i u političkim i društvenim strujanjima svojega vremena, propovijedala je o Bogu i bila na glasu zbog svoje mudrosti te su joj po savjet dolazili kraljevi, svećenici, redovnice i redovnici, kao i obični pučani. Ova iznimna, kulturno i društveno osviještena žena propovijedala je na trgovima i crkvama, dopisivala se s papama, biskupima, carevima i pučanima. Krhka fizičkoga zdravlja, bila je obdarena viđenjima, a postoje i brojna svjedočanstva o njezinim proroštvima i čudima. Njezini pak spisi o prirodi i liječenju dali su joj naslov prve njemačke istraživateljice prirode i liječnice. Njen spomendan slavi se 17. rujna.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi