Papa pozvao latinskoameričke redovnike i redovnice na radosno svjedočenje

 

Papa pozvao latinskoameričke redovnike i redovnice na radosno svjedočenje

Objavljeno: 14. 08. 2021 - 01:51
Papa Franjo: 14. kolovoza 2021.

Papa Franjo uputio je video-poruku konferenciji redovnica i redovnika Latinske Amerike i Kariba u kojoj ih poziva da budu radosni i Evanđelje ukorjenjuju u mjesnim kulturama, prenosi 14. kolovoza Vatican News.

 

Muškarci i žene posvećena života iz cijele Latinske Amerike i Kariba okupili su se na virtualnom kongresu od 13. do 15. kolovoza u organizaciji Latinskoameričke konfederacije osoba posvećena života razmatrajući o temi „Prema međukongregacijskom, međukulturalnom i pokretnom redovničkom životu”.

Papa im je u poruci prikazanoj na početku skupa govorio o važnosti inkulturacije mjesnoga usađivanja Evanđelja i čuvanja radosti. Inkulturacija se u teološkim krugovima često koristi za opisivanje prakticiranja kršćanske vjere uvažavajući mjesne kulture. Papa je zaređenim osobama istaknuo da oni imaju posebnu zadaću inkulturacije vjere, primijetivši da „bi bilo dobro otkriti da jedinstvo ne znači uniformnost već raznovrsnošću bogati sklad, čiji je autor Duh Sveti.”

Redovnice i redovnike podsjetio je da vjera koja nije ukorijenjena u kulturi nije autentična i pozvao ih da u živote vjernika ulaze „poštujući njihove običaje i tradiciju, dok nastoje evangelizirati kulturu”. Kada takva inkulturacija ne uspije, kršćanski život poprima previše čudne i apsurdne gnostičke tendencije, upozorio je Papa i kao primjer naveo zloporabu liturgije. Sudionike skupa pozvao je „da inkulturiraju vjeru i evangeliziraju kulturu”

Kritizirao je sklonost usredotočivanja na brojnost članstva i puko preživljavanje, upozoravajući da to zavjetovane osobe može pretvoriti u strašljive sljedbenike koji su zarobljeni u prošlosti i pate od nostalgije. Nostalgiji koja ubija dušu treba se suprotstaviti radošću: budite s Božjim narodom, poštujte, naviještajte i svjedočite im, a za ostalo će se pobrinuti Duh Sveti, poručio je Papa sudionicima skupa.

Kako je tužno vidjeti posvećene muškarce i žene bez smisla za humor, koji sve uzimaju tako ozbiljno. Život s Isusom znači biti radostan, i uključuje sposobnost dati taj smisao za humor svetosti. Radost je najbolje svjedočenje koje možemo ponuditi Božjem narodu koji smo pozvani služiti i pratiti ga na hodočašću prema susretu s Bogom, istaknuo je Sveti Otac.

Video-poruku sudionicima skupa o redovničkom životu uputio je i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) nadbiskup Hector Miguel Cabrejos Vidarte.

Poveznice:
Prethodni članak:
Traditionis custodes
Slijedeći članak:
“Ustani! Postavljam te za...
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi