Objavljena tema Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2021.

 

Objavljena tema Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2021.

Objavljeno: 29. 09. 2020 - 15:51
„Dođi i vidi“ (Iv 1, 46)

Komunicirati susrećući ljude kakvi jesu i gdje jesu, tema je poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije, objavio je u utorak 29. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

„Dođi i vidi“. Ove su riječi apostola Filipa u središtu Evanđelja: kršćanski navještaj, prije nego od riječi, sastoji se od pogledâ, svjedočenjâ, iskustava, susreta, bliskosti, riječju – života. Upravo je te riječi iz Ivanova Evanđelja (1, 43-46) papa Franjo izabrao za temu poruke za 55. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji će se održati u svibnju 2021. „Komunicirati susrećući ljude kakvi jesu i gdje jesu”, podnaslov je Poruke.

Ovako glasi evanđeoski odlomak: Sutradan naumi Isus poći u Galileju. Nađe Filipa i reče mu: »Pođi za mnom!« Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova. Filip nađe Natanaela i javi mu: »Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta.« Reče mu Natanael: »Iz Nazareta da može biti što dobro?« Kaže mu Filip: »Dođi i vidi.«

U epohalnoj promjeni kroz koju prolazimo, u vremenu koje nas zbog pandemije obvezuje držati socijalnu distancu, komunikacija može omogućiti blizinu koja je nužna za prepoznavanje onoga što je bitno i za razumijevanje istinskog značenja stvari.

Ne znamo istinu ako je ne doživimo, ako ne susrećemo ljude, ako ne sudjelujemo u njihovim radostima i tugama. Stara izreka: „Bog te susreće tamo gdje jesi“ može biti putokaz onima koji rade u medijima ili se bave komunikacijom u Crkvi. U pozivu prvih učenika, s Isusom koji im ide ususret i poziva ih da ga slijede, vidimo također poziv na korištenje svih medija, u svim njihovim oblicima, kako bi se doprlo do osoba kakve jesu i gdje žive, navodi se u tekstu najave teme Papine poruke za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 29. rujna.

Svjetski dan sredstava društvene komunikacije slavi se na Sedmu vazmenu nedjelja, prvu nakon Uzašašća, koja iduće godine pada na 16. svibnja.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi