Navjestitelji evanđelja nisu poduzetnici i karijeristi

 

Navjestitelji evanđelja nisu poduzetnici i karijeristi

Objavljeno: 11. 06. 2018 - 00:20
Propovijed pape Franje

Evangelizacija ima tri temeljne dimenzije: naviještanje, služenje i besplatnost – istaknuo je, 11. lipnja 2018. papa Franjo na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte i dodao – Duh Sveti je glavni nositelj navještaja, nije On neki jednostavan propovjednik ili prenositelj nekoliko ideja, nego dinamičan pokretač koji je sposoban mijenjati srca zahvaljujući djelima koje poduzima.

Imali smo prilike vidjeti pastoralne planove koji su dobro napravljeni, savršeni, ali nisu bili sredstvo evangelizacije, jer su jednostavno bili cilj samima sebi i nesposobni mijenjati srca – rekao je Papa i objasnio - To što nas Isus šalje činiti, nije ponašanje u poduzetničkom duhu, već u Duhu Svetom. To je hrabrost. Istinska hrabrost evangelizacije nije ljudska tvrdoglavost. Duh Sveti je taj koji nam daje hrabrost i vodi nas naprijed.

Druga je dimenzija evangelizacije služba koja se obavlja i u malim stvarima – naglasio je Sveti Otac i upozorio – Pogrešno je misliti da nakon što smo ostvarili karijeru u Crkvi ili u društvu, trebamo biti služeni. Uspinjati se u Crkvi, znak je da ne znamo što je evangelizacija. Tko zapovijeda mora biti poput onoga koji služi.

Možemo naviještati dobre stvari, ali bez služenja to nije naviještanje; tako samo izgleda, ali nije to – naglasio je papa Franjo i pojasnio – Jer, Duh Sveti ne samo da vas vodi naprijed naviještati Gospodinovu istinu i život, nego vas vodi braći i sestrama da im služite. Loše je vidjeti evangelizatore koji dopuštaju da im se služi i koji žive da bi bili služeni. To je loše, izgledaju poput prinčeva evangelizacije.

Treća je dimenzija besplatnost, jer nitko ne može otkupiti samoga sebe zahvaljujući vlastitim zaslugama – rekao je Papa i podsjetio - Besplatno ste primili, besplatno dajte. Sve nas je besplatno spasio Isus Krist i zato moramo davati besplatno. Pastoralni djelatnici na polju evangelizacije moraju to naučiti, njihov život mora biti besplatan, u službi navještaja, nošeni Duhom Svetim. Njihovo osobno siromaštvo potiče ih da se otvore Duhu – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

Propovijed tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 11. lipnja

Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi