Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

 

Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

Objavljeno: 28. 08. 2016 - 22:28
Prijepis razgovora Svetoga Oca s poljskim isusovcima

Tijekom apostolskog pohoda Poljskoj za 31. svjetski dan mladih, papa Franjo se 30. srpnja u Krakovu susreo sa skupinom od 28 poljskih isusovaca – uključujući provincijale dvije poljske pokrajine Družbe Isusove – i dvoje suradnika laika. Susret je upriličen u nadbiskupskoj rezidenciji u jednostavnom, spontanom i srdačnom ozračju. Ne želeći održati govor, Papa je odlučio razgovarati s okupljenima i dati im prigodu da mu postave pitanja. Prijepis tog četrdesetominutnog razgovora objavljen je, prema želji Svetoga Oca, u novom broju časopisa La Civilta Cattolica, prenosi Radio Vatikan.

Mladi postavljaju izravna pitanja, bez diskrecije. I uvijek mladoj osobi moraš odgovoriti iskreno. Oni žele istinu ili barem jasan "Ne znam kako ti odgovoriti", rekao je papa Franjo, govoreći o svojem pristupu mladima. "Ako im odgovoriš s teorijom, ostaju razočarani. Mladi su velikodušni. Ali rad s njima također zahtjeva strpljenje, puno strpljenja." "Jedan od njih me je danas pitao: 'Što trebam reći prijatelju koji ne vjeruje u Boga da bi mogao postati vjernik?' Tu", kazao je Papa, "vidite da su mladima povremeno potrebni 'recepti'. Tad morate biti spremni ispraviti taj stav koji traži recepte i spremne odgovore. Ja sam rekao: 'Zadnja stvar koju moraš učiniti je reći nešto. Počni tako da nešto napraviš. Onda će te on ili ona pitati za objašnjenje o tome kako živiš i zašto'. Potrebno je biti izravan, izravan s istinom", pojasnio je.

Govoreći o ulozi isusovačkih sveučilišta, kazao je da ona trebaju uključivati "globalnu formaciju", odnosno "ne samo intelektualnu", nego "formacije čitave osobe". "Ako sveučilište postane jednostavno akademija ideja ili 'tvornica' profesionalaca ili ako u njegovim strukturama prevlada mentalitet usredotočen na poslovanje, onda je doista skrenulo s puta", ustvrdio je Papa. Izazov za isusovačka sveučilišta je krenuti putem Duhovnih vježbi. "To znači riskirati po pitanju istine; ne 'zatvorene istine' o kojoj nitko ne raspravlja." Prema Papinim riječima, "istina susreta s ljudima je otvorena" i zahtijeva otvorenost stvarnosti. Isusovačko sveučilište stoga "mora biti uključeno u stvaran život Crkve i države".

"Posebnu pažnju uvijek valja posvetiti marginaliziranima, zaštiti onih kojima je obrana najpotrebnija. I to – jasno – ne znači biti komunisti: to jednostavno znači biti uključeni u stvarnost. U ovome slučaju, isusovačko sveučilište treba biti u cijelosti uključeno u stvarnost očitujući socijalni nauk Crkve. Liberalna misao koja uklanja čovjeka iz središta i stavlja u centar novac nije naša. Nauk Crkve je jasan i valja ići naprijed u tom smislu", kazao je Sveti Otac.

"Svećeništvo je doista velika milost", rekao je svojoj novozaređenoj subraći, predlažući im da budu uronjeni u duhovnost sv. Ignacija. Isusovce je zamolio da rade s bogoslovima te im pruže ono što su sami primili u Duhovnim vježbama: "mudrost razlučivanja". "Crkva danas treba rasti u sposobnosti duhovnog razlučivanja. Neki programi svećeničke formacije riskiraju da obrazuju u svjetlu previše jasnih i razgovijetnih ideja te da stoga djeluju unutar granica i kriterija koji su rigidno definirani a priori i koji zanemaruju konkretne situacije." Primivši takav odgoj, kao svećenici imaju poteškoće u praćenju života ljudi, od kojih "mnogi iz ispovjedaonice odlaze razočarani. Ne zato što je svećenik loš, nego zato što nema sposobnost razlučivanja situacija, praćenja u autentičnom razlučivanju", ustvrdio je papa Franjo.

Svećenicima se obično daje povjerenje savjesti, ali, kako je napomenuo, "duhovno vodstvo nije isključivo svećenička karizma, nego je također i laička". Međutim, razlučivanju valja poučiti "prije svega svećenike, pomažući im u svjetlu [Duhovnih] vježbi u dinamici pastoralnog razlučivanja, koje poštuje zakon, ali zna kako ići ponad njega".

Navodeći Huga Rahnera, Papa je rekao kako isusovac treba biti čovjek s osjećajem za božansko, ali i za đavolsko koje je prisutno u ljudskome životu i povijesti. "Isusovac stoga mora biti sposoban razlučivati i na Božjem i na đavlovom polju. Trebamo formirati buduće svećenike", kazao je, "ne u općim i apstraktnim idejama, koje su jasne i razgovijetne, nego za razlučivanje duhova, tako da mogu pomoći ljudima u njihovim konkretnim životima. Ovo doista trebamo shvatiti: u životu nije sve crno na bijelom ili bijelo na crnom. Ne! Nijanse sivoga prevladavaju u životu. Treba poučavati razlučivanju na tom sivom području", zaključio je papa Franjo.

Poveznice:
Povratak na sve članke
 
 
59. Teološko-pastoralni tjedan

Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva

Od 22. do 24. siječnja 2019. u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, Zagreb

Konferencija za tisak HRK i euharistijsko slavlje u povodu Dana posvećenog života
  • Konferencija za tisak - 2. veljače 2019. u novom sjedištu Hrvatske redovničke konferencije (Slavoljuba Bulvana 4) u 10 sati.
  • Euharistijsko slavlje - 2. veljače 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 5. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi