Ukrajina

Ukrajina
Marijine sestare čudotvorne medaljice

Zagrepčanka s. Ivančica Fulir, misionarka u Ukrajini, jedna je od Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Ova je redovnica, zajedno sa susestrama, možda i jedina slamka spasa onima na marginama već dovoljno marginalizirane Ukrajine.

U Kijevu smo nazočne od 2005 godine na poziv tamošnjih lazarista. Pozvali su nas riječima ¨Dođite, da zajedno nešto napravimo za siromahe˝. Uistinu, naše služenje je sudjelovanje, lazarista, laika i nas.

U početku smo upoznavale mjesto, potrebe siromaha, organizacije i redove koji već djeluju na ovom području.

Zajedno s lazaristima započele smo dobrotvornom organizaciju– Vinkovu konferenciju AIC u koju su se uključili laici željni pomaganja ljudima u potrebi.
Danas zajedno s njima djelujemo na različitim područjima.

• Rad i pomoć beskućnicima
• Pomoć bolesnicima u njihovim domovima
• Pomoć siromašnim obiteljima

Također zajedno s lazaristima započeli smo razvijati Asocijaciju čudotvorne medaljice. S time smo dio svjetske organizacije ljudi koji nose čudotvornu medaljicu i daju svoje povjerenje Mariji. S članovima smo u kontaktu preko molitve i pisama u kojima nas obavještavaju o uslišavanjima po Marijinom zagovoru. Također nam se obraćaju sa svojim nakanama koje uključujemo u svoje molitve. Kroz godinu obilazimo župe u kojima predstavljamo Asocijaciju te im nosimo drvenu ikonu Bezgrešne, koja potom putuje od obitelji do obitelji uz zajedničku molitvu. Marija uistinu dijeli velike milosti ljudima koji s pouzdanjem mole.

Svaku prvu subotu u mjesecu je duhovna obnova namjenjena svima koji žele sudjelovati. Svaku prvu srijedu je Lectio divina. Skupina Samuel namjenjena je mladima koji još nisu otkrili svoj životni put i za pomoć u donošenju različitih odluka. A subota popodne rezervirana je za Euharistijsko klanjanje otvoreno svima.

Kako bi se mladi pripremili za samostalno življenje organiziramo tečajeve kuhanja, šivanja, njege bolesnika.

Bog je nagradio ustrajnost prvih sestara u Ukrajini te nas blagoslivlje novim domaćim zvanjima te otvaranjem nove zajednice u selu Tury Remeta. U ovoj novoj zajednici sestre započinju rad prvotne karizme Družbe a to su posjeti teškim, umirućim bolesnicima po kućama te pružanje medicinske, socijalne i što je najvažnije duhovne pomoći potrebitima. Pripremanje duša na susret s Gospodinom. Započeti apostolat se polako, ali stabilno širi i po okolnim selima. Po kućama se upoznaju i s velikim brojem djece tako da se polako razvija i apostolat s djecom koja u velikom broju slučajeva dolaze iz vrlo siromašnih ali i alkoholom uništenih obitelj. Prihvatiti ih, voljeti ih i majčinskom ljubalju dovoditi do Isusa koji ih čeka raširenih ruku i otvorena srca postaje nova zadaća sestara.

Apostolskih planova za budućnost ne nedostaje, vidjet ćemo kuda će nas Božja providnost dovesti.

 
Poveznice:
Prethodni članak:
Haiti
Slijedeći članak:
Benin
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi