Vijesti 1 (2021)

Vijesti 1 (2021) Objavljeno: 09. 06. 2021 - 18:11

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Autor: Hrvatska redovnička konferencija
Nakladnička cjelina: Časopis "Vijesti"

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

U središtu prvoga ovogodišnjega broja Vijesti, kako je već tradicionalno, jest Dan posvećenog života. Tim povodom Vijesti omogućuju uvid u Homiliju pape Franje, Poruku Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života te Poruku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske redovničke konferencije. Ove se godine Dan posvećenog života u cijelom svijetu slavio u okvirima koje je dopuštala aktualna epidemiološka situacija.

Na području Hrvatske okupljanje posvećenih osoba u većini je (nad)biskupijskih središta, nažalost, izostalo. Zajednička proslava Dana posvećenog života bila je u sljedećim (nad)biskupijama: Zagrebačkoj, Splitskoj, Sisačkoj, Đakovačko-osječkoj i Bjelovarsko-križevačkoj. U Bosni i Hercegovini redovnice i redovnici zajednički su proslavili Dan posvećenog života u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj biskupiji dok je to okupljanje izostalo u Hercegovačkim biskupijama.

Uredništvu je osobito drago što se već za ovaj prvi ovogodišnji broj Vijesti uspjelo prikupiti i obraditi statističke podatke o redovničkim zajednicama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kao i prethodnih godina, uočava se pad broja posvećenih osoba. Ipak, unatoč svim zastrašujućim prognozama i bojaznima epidemioloških stručnjaka, COVID-19 nije uzeo velik broj života kako se naslućivalo da bi se moglo dogoditi. Bogu hvala!

Sljedeći izvanredni prilog u ovim Vijestima jesu fotografije koje evidentiraju trenutke u kojima redovničke zajednice pomažu stradalima u potresu na području Siska i šire okolice. Nije trebalo proći mnogo vremena nakon potresa da redovnice i redovnici prepoznaju Banovinu kao svoje novo polje apostolata. Fotografijama se, dakako, ne može sva ta pomoć ni približno predočiti. Još i više stoga što su posvećene osobe tako odgojene da ne trube uokolo o svojim djelima. Uostalom, opće je poznata činjenica da Gospodin (dobro) „vidi u skrovitosti“ (Mt 6,4).

Od važnih obljetnica u kronici izdvajamo dva srebrna jubileja: 25. obljetnicu povratka samostana Egipat u Sarajevu koji pripada sestrama Služavkama Maloga Isusa kao i 25. obljetnicu povratka Školskih sestara franjevki u Jajce i osnivanja redovničke kuće.

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-1-2021.pdf   (6 MB)
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi