Vijesti 3 (2021)

Vijesti 3 (2021) Objavljeno: 20. 01. 2022 - 00:34

Informativno glasilo HRK i KVRPPBiH

Autor: Hrvatska redovnička konferencija
Nakladnička cjelina: Časopis "Vijesti"

Drage sestre i braćo u redovništvu, dragi čitatelji!

Vjernost, radost i ustrajnost tri su riječi koje poput niti vodilje povezuju stranice časopisa čije retke upravo čitate. Od tih je riječi satkana i tema ovogodišnjih trideset sedmih Redovničkih dana održanih u organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, u pet gradova na području Republike Hrvatske (Split, Dubrovnik, Zagreb, Rijeka i Osijek), a glasi „Dar vjernosti – radost ustrajnosti“. Tema je odabrana prema istoimenom dokumentu koji je nedavno objavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Odaziv sestara i braće u svim je gradovima u kojima su upriličeni Redovnički dani bio izvrstan. Vjerujemo da je tome pridonio izbor teme, ali i činjenica što u 2020. godini Redovnički dani nisu održani zbog epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije COVID-19.

Redovnice i redovnici Bosne i Hercegovine također su ove godine u Međugorju organizirali dvadeset treće Redovničke dane na kojem je više od dvjesto pedeset sudionika promišljalo o temi „Posveta i posveta po zavjetima“. Istog je dana, 4. rujna 2021. godine, Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine imala svoju redovitu devetnaestu Skupštinu. Podrobnija izvješća o svim tim događanjima možete čitati u drugom dijelu našega glasila. U prvom dijelu „Vijesti“, u kojem vas nastojimo informirati o posvećenom životu u Crkvi i svijetu, među svim događanjima osobito smo istaknuli održavanje Konferencije o zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba u Varšavi od 19. do 22. rujna 2021. godine. Na Konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo iz Republike Hrvatske.

Treći dio časopisa donosi vijesti o događanjima u redovničkim zajednicama diljem Hrvatske kao i susjedne Bosne i Hercegovine. Budući da je riječ o prilično opsežnom materijalu te da smo pri izboru vijesti koje ulaze u „Vijesti“ nastojali obuhvatiti što veći broj zajednica i što veći broj vijesti, donosimo ih u obliku kraćem nego što su objavljene na mrežnim stranicama redovničkih zajednica. Među vijestima, zapazit ćete, ima više njih koje u svima nama bude osobitu radost i zahvalnost ponajprije prema Bogu − ulasci mladih osoba u samostane te njihovi prijelazi iz jednog stupnja formacije u drugi. U sljedećem ćemo broju „Vijesti“, prema već ustaljenoj tradiciji, donijeti podatke o našim doživotno/svečano zavjetovanim članovima tijekom 2021. godine.

Nitko od nas ne zna što nam budućnost nosi, ali sa sigurnošću svatko zna kako budućnost nosi ruka dobrohotnog svemoćnog Boga. Budimo mirni stoga jer sve je dobro što Bog (u svojoj vjernosti) daje.

 
 

Preuzmite dokument:

  Vijesti-3-2021.pdf   (4 MB)
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi