Vijesti

Vijesti Objavljeno: 22. 10. 2019 - 11:56

Informativno glasilo HRK i KVRPP BiH

Drage sestre i braćo u redovništvu,
dragi čitatelji!

Misijski mjesec listopad 2019. papa Franjo je proglasio u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma Maximum illud kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas. U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“, papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenja Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Misijska je bila i tema XXII. redovničkog dana u Bosni i Hercegovini „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju“. O toj temi predavanje je održao apostolski vizitator za Župu Međugorje i nekadašnji predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup Henryik Hoser. Nadbiskup je istaknuo kako otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku kada smo izrekli Gospodinu svoje „Evo me!“ Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinog misijskog poslanja. 

Temi misija posvetila se i ovogodišnja Skupština HRK. Otac Srećko Rimac predstavio je dokument Kongregacije za evangelizaciju naroda Kršteni i poslani: „Kristova Crkva u misiji u svijetu“, o čemu ćemo pisati u idućem broju. 

Osim toga na Hrvatskom katoličkom radiju započeli smo ciklus emisija o redovništvu „Pozvani i poslani“, a takav naslov emisije nadahnut je obilježavanjem stote obljetnice dokumenta Maximum illud

Početkom listopada posjetili smo i poželjeli dobrodošlicu novom apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj, nadbiskupu Giorgiu Lingui koji nam se pridružio na ovogodišnjoj Skupštini.

Povjerenstvo HRK za medicinske sestre redovnice organiziralo je seminar na temu: Svjedočiti milosrdnog Spasitelja u svakodnevnici. Na seminaru je sudjelovalo 50 sestra iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove Vijesti donose događanja od kraja lipnja do kraja rujna 2019. Među događanjima posebno smo izdvojili Redovničke dane u Hrvatskoj i Redovnički dan u Bosni i Hercegovini. Potom izvanrednu Skupštinu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, Susret animatora za duhovna zvanja (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica te Studij „Teologije posvećenog života“.

Posebno nas raduje zajednički prilog u kojemu smo predstavili doživotno zavjetovane redovnice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

Na kraju, kao i uvijek, donosimo kroniku redovništva u našim domovinama.

Uredništvo


Priprema: Marinko Nikolić

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Vijesti 1 (2020)
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi