Vijesti

Vijesti Objavljeno: 04. 04. 2019 - 19:29

Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije

Drage sestre i braćo u redovništvu!

Ovaj prvi broj Vijesti u 2019. godini donosi tri veće teme. Dan posvećenog života proslavljen je u našim nadbiskupijama i biskupijama. Ovdje smo nastojali prikupiti sve poruke koje su nam u povodu tog Dana uputili nadbiskupi. S proslave Dana posvećenog života u Zagrebu donosimo propovijed pomoćnog biskupa zagrebačkog, mons. Ivana Šaška.

Prema običaju, na taj Dan predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života msgr. Zdenko Križić, i predsjednica Hrvatske redovničke konferencije s. Ana Marija Antolović upućuju poruku redovnicima, redovnicama i laicima posvećenima u svijetu. Ovogodišnja poruka, naslovljena Baštinici Kristovi, poziva nas na "obnovljeno i snažno evanđeosko svjedočanstvo samoodricanja i uzdržljivosti, u stilu bratskoga života nadahnuta kriterijima jednostavnosti i gostoljubivosti, i kao primjer onima koji ostaju ravnodušni pred potrebama bližnjega. To će svjedočanstvo, naravno, biti popraćeno povlaštenom ljubavlju prema siromasima i očitovat će se na osobiti način u dijeljenju životnih uvjeta s onima koji su razbaštinjeni u najvećoj mjeri" (Vita consecrata, 90). Govoreći o razbaštinjenima, biskup Križić i s. Ana Marija ponavljaju poziv pape Franje: "U tom pozivu da ga prepoznamo u siromašnima i patnicima, otkriva se sâmo srce Krista, njegovi najdublji osjećaji i izbori, kojima se svaki svetac nastoji suobličiti" (Gaudete et exsultate, 96). Govoreći o odnosu prema beznađu onih koji su napustiti našu domovinu, poručuju da su "upravo Bogu posvećene osobe pozvane biti znak nade. Ova nada započinje u nutarnjoj obnovi svake osobe, a raste kroz zajedničko svjedočenje… Bogu posvećene osobe proročki su znak svim kršćanima da su svi Kristovi vjernici 'baštinici Božji, a subaštinici Kristovi' (Rim 8,17)".

Druga veća tema ovoga broja jest konferencija za novinare koju na Dan posvećenog života tradicionalno organizira Hrvatska redovnička konferencija. Na ovogodišnjoj konferenciji na temu Baštinici Kristovi – putnici na zemlji govorio je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić. Pročitajte ovdje njegovo izlaganje "Redovnici kao Božji migranti, sijači vjere i nade".

Donosimo i prilog o Drugom stručnom skupu za ekonome redovničkih zajednica održanom u Zagrebu 12. veljače 2019. Održana su tri predavanja. O porezno-pravnom položaju javno pravnih crkvenih osoba Katoličke Crkve u Hrvatskoj govorio je dr. sc. Vjekoslav Bratić s Instituta za javne financije. O poreznom tretmanu vjerskih zajednica u Hrvatskoj govorio je dipl. iur. Marijan Filković iz "Braovac poreznog savjetništva", a na temu financiranja projekata i programa vjerskih zajednica iz ESI fondova i pravila ocjene projekata, dr. sc. Mihaela Grubišić Šeba.

Iz inozemstva donosimo prilog o radionici Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica održanoj u Seraphicumu (Rim) od 16. do 18. siječnja 2019, na kojoj se raspravljalo o tome kako UCESM može promicati suradnju između nacionalnih Konferencija i s drugim ustanovama. 

Također iz inozemstva donosimo pregled poruke Međunarodnu unije generalnih poglavarica (UISG) i Unije generalnih poglavara (USG) pod nazivom "Zlostavljanje djece je zlo svugdje i u svakom trenutku: to nije nešto oko čega se pregovara".

Konačno, ovaj časopis redovito donosi pregled događanja u našim redovničkim zajednicama i "redovničkim" događanjima u nadbiskupijama i biskupijama u Hrvatskoj, a od idućega broja časopis će izlaziti u sunakladništvu s Konferencijom viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, čemu se iskreno radujemo.

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Vijesti
Slijedeći članak:
Vijesti
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi