Vijesti

Vijesti Objavljeno: 17. 04. 2018 - 12:32

Informativno glasilo Hrvatske redovničke konferencije

Drage sestre i braćo u redovništvu!

Ovdje vam donosimo priloge o radu povjerenstava u krilu Hrvatske redovničke konferencije. Osim Škole za novakinje koja se redovito odvija, povjerenstva su organizirala: seminar za postulantice i novakinje, odgojiteljski dan u svrhu permanentne formacije redovničkih odgojitelja i odgojiteljica, tiskovnu konferenciju u povodu Dana posvećenog života, klanjanje Presvetom za mlade, hodočašće katoličkih vrtića, stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima, 47. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica, korizmenu duhovnu obnovu.

Najviše prostora dali smo proslavi Dana posvećenog života i tiskovnoj konferenciji u povodu toga dana. U mjeri u kojoj smo ih uspjeli prikupiti, ovdje prenosimo izvještaje sa proslava Dana posvećenog života u našim nadbiskupijama i biskupijama. S proslave Dana posvećenog života u zagrebačkoj katedrali donosimo homiliju pomoćnog biskupa zagrebačkog, msgr. Ivana Šaška, a s tiskovne konferencije predavanje s. Katarine Maglice, OP, Karitativno djelovanje redovničkih zajednica.

Tema tiskovne konferencije nadahnuta je prošlogodišnjim obilježavanjem prvog Svjetskog dana siromašnih koji je proglasio papa Franjo. Porukom koju je papa Franjo uputio u toj prigodi nadahnuta je i poruka prigodom Dana posvećenog života 2018., naslovljena Siromaštvo i zajedništvo, predsjednika Vijeća HBK-a za UPŽ i DAŽ, msgr. Zdenka Križića i predsjednice HRK-a, s. Ane Marije Antolović. Druga misao kojom se nadahnjuje i na koju se poziva ova poruka jest zajedništvo. Poruku možete pročitati u ovim Vijestima.

Osim spomenutog, Vijesti donose i izvještaj s XVIII. generalne skupštine UCESM-a i poruku „Raširi prostor svog šatora” (Iz 54,2) koju su viši redovnički poglavari i poglavarice Europe u toj prigodi uputile redovništvu te druge priloge.

Naše se poslanje danas suočava s promijenjenim svijetom, i prinuđuje nas na veći dinamizam, ponajviše što se tiče prihvata selilaca i izbjeglica te novog siromaštva o kojemu govori papa Franjo, nadovezujući se na te teme i u svome učiteljstvu i u svojim riječima o suzbijanju trgovine ljudima. O tome ovdje pišemo prateći rad s. Viktorije Šimić, milosrdne sestre Sv. Križa, koja je članica RENATE - redovnica Europe umreženih u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja.

Konačno, ovaj časopis redovito, kao i na svome početku prije 46 godina, donosi pregled događanja u redovničkim zajednicama. To je pregled događanja koja smatramo bitnima pohraniti u kroniku redovništva u Hrvatskoj.

Za nama je i objavljivanje časopisa Susret, aplikacije za pametne telefone Susret Zovem Te, a pred nama priprema časopisa Posvećeni život te smjernica Kongregacije za UPŽ i DAŽ Ekonomija u službi karizme i poslanja.

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi