Vijesti

Vijesti Objavljeno: 03. 10. 2016 - 01:32

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 1. i 2. 2016.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Ove Vijesti nastaju dok se odvijaju XXXII. redovnički dani koji, nakon Dubrovnika, Rijeke, Splita i Zagreba 8. listopada završavaju u Đakovu. O Redovničkim danima pisat ćemo u sljedećem broju, a predavanja o temi Dana „Kultura milosrđa“ objaviti u našem Posvećenom životu.

Uz Vijesti šaljemo Vam i dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi koji je predstavljen u Tiskovnom uredu Svete Stolice o prigodi zatvaranja Godine posvećenoga života. Naslovljenici ovoga dokumenta nisu samo braća redovnici, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva, odnosno svi oni koji trebaju poznavati i vrjednovati vlastito zvanje - nasljedovanje Krista. Toliko je bogata Kristova osoba da svaki kršćanin svojim životom veliča neko njezino posebno obilježje. Posebno obilježje Kristove osobe određuje redovničko poslanje i identitet, a to je bratstvo. Bratstvo, prema evanđelju, nije plod osobne želje, već Božji dar, a bratski se život sastoji u uzajamnu prihvaćanju, poštovanju, u skladnim bratskim odnosima, uzajamnoj potpori, dijeljenju duhovnih dobara, u opraštanju, u zajedničkom otkrivanju Božje volje te u misijskoj suradnji i skrbi za najpotrebitije.

Tajništvo HKVRPP-a priprema i uskoro će tiskati i apostolsku konstituciju pape Franje Vultum Dei quaerere (Tražiti lice Božje) koja je objavljena 22. srpnja u Vatikanu. Kao temu svoje prve apostolske konstitucije, koja se ubraja među najznačajnije dokumente koje rimski prvosvećenik može objaviti, Papa je izabrao ženski kontemplativni život. Od izbora za Petrova nasljednika papa Bergoglio posebnu je pozornost posvećivao ulozi žene u Crkvi izjavivši u više navrata da je u stanovitu smislu ona podcijenjena. Crkva je Kristova zaručnica, a Blažena Djevica Marija značajnija je od papâ, biskupâ i svećenikâ. Međutim, glas se žene u Crkvi ne čuje uvijek i ženskom se geniju i intuiciji ne posvećuje dovoljno pozornosti, ističe Papa. Ovaj novi dokument dar je pape Franje svima onima koji u Crkvi, „bilo da je riječ o muškarcima ili ženama, pozvanima od Boga i zaljubljenima u njega, žive svoj život u potpunosti okrenut traženju njegova lica, željni pronaći i promatrati Boga u srcu svijeta“ (VDQ, 2). U dokumentu se daju precizne upute o različitim sastavnicama bitnima za kontemplativan život pa se tako promišlja o izgradnji, molitvi i sakramentima, o bratskome životu, o autonomiji i klauzuri, radu i askezi te, na kraju, o šutnji.

Između redovitih aktivnosti Konferencije u ovim Vijestima valja istaknuti priloge o 45. vijećanju redovničkih odgojiteljica i odgojitelja, o susretu viših poglavara i poglavarica s biskupima BK, o susretima sestara juniorki i seminarima za redovnice. Donosimo i neke stalne godišnje priloge kao što je statistika redovništva (za 2015. godinu) i prilog o doživotnim zavjetima redovnica u 2016. godini. Kao što je to uvijek bila praksa ovoga časopisa, donosimo vam i izbor Papinih poruka i nagovora koji su sadržajem posvećeni ili su bliski posvećenom životu.

Uredništvo 

 
Kliknite ovdje za prikaz publikacije
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Kontemplirajte
Slijedeći članak:
Identitet i poslanje brata...
Povratak na sve članke
 
 
Škola za novakinje - Ljetni semestar akad. god. 2017./2018
  • 20. veljače 2018. - početak ljetnog semestra Škole za novakinje
Dani otvorenih vrata u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Ivancu
  • od 23. do 25. veljače 2018. Ivanečki Vrhovec 36a
Klanjanje Presvetom za mlade
  • 24. veljače 2018. u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu s početkom u 19 sati.
Seminari za sestre na Krku

Termini seminara:

  • 26. veljače - 1. ožujka 2018. (za više poglavarice)
  • 12. – 15. ožujka 2018. (za sestre)
  • 14. – 17. svibnja 2018. (za sestre)
Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima
  • 2. i 3. ožujka 2018. u prostorijama Dječjeg vrtića "Sv. Josip", Granešina 7. Zagreb
47. vijećanje redovničkih odgojitelja
  • od 9. do 11. ožujka 2018. u samostanu službenica Milosrđa na Kamenu u Splitu (Sv. Mihovila 43)

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte
Posvećeni život
Posvećeni život
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Apostolska konstitucija VULTUM DEI QUAERERE o ženskom kontemplativnom životu
Vijesti
Vijesti

Linkovi