Vijesti

Vijesti Objavljeno: 03. 10. 2016 - 01:32

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 1. i 2. 2016.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Ove Vijesti nastaju dok se odvijaju XXXII. redovnički dani koji, nakon Dubrovnika, Rijeke, Splita i Zagreba 8. listopada završavaju u Đakovu. O Redovničkim danima pisat ćemo u sljedećem broju, a predavanja o temi Dana „Kultura milosrđa“ objaviti u našem Posvećenom životu.

Uz Vijesti šaljemo Vam i dokument Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi koji je predstavljen u Tiskovnom uredu Svete Stolice o prigodi zatvaranja Godine posvećenoga života. Naslovljenici ovoga dokumenta nisu samo braća redovnici, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva, odnosno svi oni koji trebaju poznavati i vrjednovati vlastito zvanje - nasljedovanje Krista. Toliko je bogata Kristova osoba da svaki kršćanin svojim životom veliča neko njezino posebno obilježje. Posebno obilježje Kristove osobe određuje redovničko poslanje i identitet, a to je bratstvo. Bratstvo, prema evanđelju, nije plod osobne želje, već Božji dar, a bratski se život sastoji u uzajamnu prihvaćanju, poštovanju, u skladnim bratskim odnosima, uzajamnoj potpori, dijeljenju duhovnih dobara, u opraštanju, u zajedničkom otkrivanju Božje volje te u misijskoj suradnji i skrbi za najpotrebitije.

Tajništvo HKVRPP-a priprema i uskoro će tiskati i apostolsku konstituciju pape Franje Vultum Dei quaerere (Tražiti lice Božje) koja je objavljena 22. srpnja u Vatikanu. Kao temu svoje prve apostolske konstitucije, koja se ubraja među najznačajnije dokumente koje rimski prvosvećenik može objaviti, Papa je izabrao ženski kontemplativni život. Od izbora za Petrova nasljednika papa Bergoglio posebnu je pozornost posvećivao ulozi žene u Crkvi izjavivši u više navrata da je u stanovitu smislu ona podcijenjena. Crkva je Kristova zaručnica, a Blažena Djevica Marija značajnija je od papâ, biskupâ i svećenikâ. Međutim, glas se žene u Crkvi ne čuje uvijek i ženskom se geniju i intuiciji ne posvećuje dovoljno pozornosti, ističe Papa. Ovaj novi dokument dar je pape Franje svima onima koji u Crkvi, „bilo da je riječ o muškarcima ili ženama, pozvanima od Boga i zaljubljenima u njega, žive svoj život u potpunosti okrenut traženju njegova lica, željni pronaći i promatrati Boga u srcu svijeta“ (VDQ, 2). U dokumentu se daju precizne upute o različitim sastavnicama bitnima za kontemplativan život pa se tako promišlja o izgradnji, molitvi i sakramentima, o bratskome životu, o autonomiji i klauzuri, radu i askezi te, na kraju, o šutnji.

Između redovitih aktivnosti Konferencije u ovim Vijestima valja istaknuti priloge o 45. vijećanju redovničkih odgojiteljica i odgojitelja, o susretu viših poglavara i poglavarica s biskupima BK, o susretima sestara juniorki i seminarima za redovnice. Donosimo i neke stalne godišnje priloge kao što je statistika redovništva (za 2015. godinu) i prilog o doživotnim zavjetima redovnica u 2016. godini. Kao što je to uvijek bila praksa ovoga časopisa, donosimo vam i izbor Papinih poruka i nagovora koji su sadržajem posvećeni ili su bliski posvećenom životu.

Uredništvo 

 
Kliknite ovdje za prikaz publikacije
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Kontemplirajte
Slijedeći članak:
Identitet i poslanje brata...
Povratak na sve članke
 
 
Raspored predavanja Novicijatske škole - ljetni semestar 2016/17.
  • Škola za novakinje počinje 15. veljače i traje do 19. svibnja 2017. 
46. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica
  • 4. i 5. svibnja 2017. u Domu pastoralnih susreta, Lovran (kod Sestara Presvetoga Srca Isusova, ul. M. Tita 124).
Seminar za sestre juniorke
  • 12. i 13. svibnja 2017. u Marijinom dvoru, Lužnica kod Zaprešića. 
Redovnički dani 2017.
  • Redovnički dan u Rijeci – prva subota u rujnu - 2. IX. 2017.
  • Redovnički dani u Splitu – drugi petak i subota u rujnu - 8. i 9. IX. 2017.
  • Redovnički dani u Zagrebe – treći petak i subota u rujnu - 15. i 16. IX. 2017.
  • Redovnički dan u Dubrovniku - četvrta subota u rujnu - 23. IX. 2017.
  • Redovnički dan u Đakovu - jedna subota u listopadu 2017.

Izdavaštvo

Susret, br. 8., god IV., 2016.
Susret, br. 8., god IV., 2016.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi
Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi
Vijesti
Vijesti
Kontemplirajte
Kontemplirajte
Vijesti
Vijesti

Linkovi