Vijesti

Vijesti Objavljeno: 31. 12. 2015 - 01:32

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 3. 2015.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Dok smo završavali ovaj broj časopisa, u Rimu je predstavljena treća okružnica u Godini posvećenog života: Kontemplirajte! To je poziv svim posvećenim osobama da žive kontemplativnu dimenziju u mnogim poslovima svakodnevnoga života, da ponovno otkriju život odnosa s Bogom kako bi njegovim očima gledali čovjeka i stvoren svijet: „I što nas više misija poziva ići prema egzistencijalnim periferijama, to naše srce više osjeća duboku potrebu sjediniti se s Kristovim srcem, punim milosrđa i ljubavi." (Franjo, Jutarnja meditacija u Domus Sanctae Marthae, 22. svibnja 2015.)

Nakon dviju okružnica, Radujte se i Istražujte, ovim trećim pismom nastavlja se put razmišljanja o posvećenom životu. „Zagledati se u dubinu našeg života, tražiti razlog našeg hodočašća u traženju Boga, propitkivati kontemplativnu dimenziju naših dana kako bismo prepoznali otajstva milosti koje nas krijepi, oduševljava, preobražava", kaže se u uvodu. Na početku jubilejske godine tekst sve poziva na traženje Isusa, Očeva milosrdnoga lica, i zacrtava put kojim treba ići: „Svi su posvećeni muškarci i žene pozvani kontemplirati i svjedočiti lice Boga kao onoga koji razumije i shvaća naše slabosti (usp. Ps 102), da bismo izlili melem bliskosti na ljudske rane suprotstavljajući se cinizmu ravnodušnosti.“ (Kontemplirajte, 59) Okružnicu Kontemplirajte objavit ćemo u sljedećem broju Vijesti, a potom i kao zasebnu knjižicu.

Krajem godine i sve bližim krajem Godine posvećenog života polako propitujemo o dobrima i rezultatima koje je redovništvu donijela ova godina dok nam još odzvanjaju Papine pozivne riječi na radost i zajedništvo kojima sada Papa dodaje treću − milosrđe. Milosrđe je „izvor radosti, vedrine i mira. Ono je uvjet našega spasenja. Milosrđe: to je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva. Milosrđe: ono je posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret. Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim očima brata kojeg susreće na životnom putu. Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha.“ (Lice milosrđa, 2)

Kroz više događanja na međunarodnoj razini, preko više inicijativa i događaja na nacionalnoj i mjesnoj razini, imali smo priliku ponovno otkriti ljepotu svoga zvanja i vlastite karizme. Između tih događanja o kojima možete čitati u ovim Vijestima posebno se ističe predavanje Posvećeni život: Ustani i hodi! tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskupa Joséa Rodrígueza Carballa koje je održao na svršetku ovogodišnjih Redovničkih dana u Zagrebu. 

Ovaj je broj sadržajem posvećen i ovogodišnjoj Plenarnoj skupštini Konferencije na kojoj smo se osvrnuli na proteklu godinu i sve naše planove. 

Od ostalih priloga posebno izdvajamo onaj o susretu mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života. S obzirom na značaj i uspješnost toga susreta, odlučili smo ga upriličiti i ubuduće. 

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Posvećeni život
Povratak na sve članke
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi