Vijesti

Vijesti Objavljeno: 31. 12. 2015 - 01:32

Informativno glasilo HKVRPP-a, br. 3. 2015.

ISSN 1846-8497
odgovaraju: fra Jure Šarčević, s. Miroslava Bradica
uredio: Marinko Nikolić
lektura: Zdenka Leženić
naklada: 800 primjeraka
Glasilo izlazi četiri puta godišnje

Draga braćo i sestre u redovništvu!

Dok smo završavali ovaj broj časopisa, u Rimu je predstavljena treća okružnica u Godini posvećenog života: Kontemplirajte! To je poziv svim posvećenim osobama da žive kontemplativnu dimenziju u mnogim poslovima svakodnevnoga života, da ponovno otkriju život odnosa s Bogom kako bi njegovim očima gledali čovjeka i stvoren svijet: „I što nas više misija poziva ići prema egzistencijalnim periferijama, to naše srce više osjeća duboku potrebu sjediniti se s Kristovim srcem, punim milosrđa i ljubavi." (Franjo, Jutarnja meditacija u Domus Sanctae Marthae, 22. svibnja 2015.)

Nakon dviju okružnica, Radujte se i Istražujte, ovim trećim pismom nastavlja se put razmišljanja o posvećenom životu. „Zagledati se u dubinu našeg života, tražiti razlog našeg hodočašća u traženju Boga, propitkivati kontemplativnu dimenziju naših dana kako bismo prepoznali otajstva milosti koje nas krijepi, oduševljava, preobražava", kaže se u uvodu. Na početku jubilejske godine tekst sve poziva na traženje Isusa, Očeva milosrdnoga lica, i zacrtava put kojim treba ići: „Svi su posvećeni muškarci i žene pozvani kontemplirati i svjedočiti lice Boga kao onoga koji razumije i shvaća naše slabosti (usp. Ps 102), da bismo izlili melem bliskosti na ljudske rane suprotstavljajući se cinizmu ravnodušnosti.“ (Kontemplirajte, 59) Okružnicu Kontemplirajte objavit ćemo u sljedećem broju Vijesti, a potom i kao zasebnu knjižicu.

Krajem godine i sve bližim krajem Godine posvećenog života polako propitujemo o dobrima i rezultatima koje je redovništvu donijela ova godina dok nam još odzvanjaju Papine pozivne riječi na radost i zajedništvo kojima sada Papa dodaje treću − milosrđe. Milosrđe je „izvor radosti, vedrine i mira. Ono je uvjet našega spasenja. Milosrđe: to je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva. Milosrđe: ono je posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret. Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim očima brata kojeg susreće na životnom putu. Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha.“ (Lice milosrđa, 2)

Kroz više događanja na međunarodnoj razini, preko više inicijativa i događaja na nacionalnoj i mjesnoj razini, imali smo priliku ponovno otkriti ljepotu svoga zvanja i vlastite karizme. Između tih događanja o kojima možete čitati u ovim Vijestima posebno se ističe predavanje Posvećeni život: Ustani i hodi! tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskupa Joséa Rodrígueza Carballa koje je održao na svršetku ovogodišnjih Redovničkih dana u Zagrebu. 

Ovaj je broj sadržajem posvećen i ovogodišnjoj Plenarnoj skupštini Konferencije na kojoj smo se osvrnuli na proteklu godinu i sve naše planove. 

Od ostalih priloga posebno izdvajamo onaj o susretu mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života. S obzirom na značaj i uspješnost toga susreta, odlučili smo ga upriličiti i ubuduće. 

Uredništvo

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Posvećeni život
Povratak na sve članke
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi